Ik kan het me helemaal niet voorstellen, maar komende week word ik 73 en ben ik al ruim 7 jaar met pensioen. Samen met mijn Pam wonen we alweer 6 jaar in Kamperland op Noord-Beveland in Zeeland. Ik zeg vaak: “Sinds april 2018 ben ik op vakantie in deze mooie provincie”. Al enkele jaren wappert voor ons huis de Zeeuwse vlag, echter een paar weken terug is de vlaggenmast omgewaaid en afgebroken. Hopelijk kunnen we binnenkort de vlag weer hijsen.

Het zomerse weer was afgelopen week wel even verdwenen en moest de kachel een paar uurtjes aan om het kwik in huis boven de 19 graden te houden. Dat is wel wat vroeg in het jaar, maar de verwachtingen zijn dat het de komende week weer zonder inzet van cv kan. Komende dinsdag zal er wel een flinke opleving zijn want het is dan de derde dinsdag in september ofwel Prinsjesdag. We kunnen de Koning en Koningin en alle oranje fans natuurlijk niet in de regen door Den Haag sturen. De zon zal schijnen en Willem Alexander gaat de troonrede lezen. Dan weten we wat het kabinet Schoof voor plannen heeft voor het komende jaar en waar de miljarden aan worden besteed. Uiteraard zijn de plannen en de begroting, zoal elke jaar, al uitgelekt en staan de talkshows (zie mijn column van vorige week) weer bol van de commentaren. Er werden verschillende ministers uit het huidige kabinet uitgenodigd, maar dat is zinloos, want die houden de kaken stijf op elkaar als het over het regeerprogramma gaat en verwijzen naar Prinsjesdag. Een keer in de zoveel jaren valt Prinsjesdag samen met mijn verjaardag, maar dit jaar net even niet. In 2025 is het weer raak.

Langzaamaan wordt het ‘s avonds vroeger donker en verdwijnt de zomer uit het jaar. De avonden lengen en het wordt tijd voor de winterse hobby’s zoals lezen, tekenen, puzzelen en noem maar op. Ik heb net de nieuwste Baantjer (nr. 95) gelezen en ben ik nu begonnen aan de biografie van Youp van ’t Hek geschreven door Frank Verhallen onder de titel: ‘Je leven spelen’. Dat is een flinke pil van bijna 600 pagina’s. Daarna is verhalenverteller Marten Toonder aan de beurt. Bastiaan Koijck, eigenaar van het Bommel en Tom Poes museum in Assen, heeft deze biografie in 2022 geschreven, eveneens een indrukwekkend boekwerkje met mooie foto’s.

Voor mij komt het tekenseizoen eraan. Ik kan mijn Wacom tekentablet weer tevoorschijn halen en aan het tekenen slaan. Het begon ooit met het natekenen van Bommel plaatjes en dat ging met redelijk goed af, maar nu teken ik elektronisch en dat is heel anders en best moeilijk. Ik bevind me dan ook nog in de oefenfase en het valt verdraaid niet mee. De aanhouder wint. Misschien toch nog een onontgonnen talent in mij?

Bij mijn afscheid aan De Haagse Hogeschool kreeg ik een keyboard, want ik was vast van plan mijn muzikale talenten naar boven te halen. Toen ik heel jong was heb ik kort gitaar gespeeld, maar echt talent had ik toen niet in tegenstelling tot mijn broer die wel veel talent had en nog altijd alles op zijn gitaar kan spelen. Ik ben al twee keer aan een keyboardcursus begonnen van de hand van Cor Bakker en kan dus eenvoudig wat spelen, maar daar houdt het wel mee op. Deze winter ga ik nog een derde poging wagen, lukt het dan weer niet, dan moest ik het keyboard maar van de hand doen. De kunst is om elke dag even te spelen en te oefenen.

Misschien haal ik wel meer voldoening uit bridgen. Sinds januari volg ik een bridgecursus bij de bridgevereniging in Kortgene. Heel vroeger heb ik wel eens leren bridgen van de opa van mijn toenmalige vriend Henk, maar dat is al meer dan 50 jaar geleden. Deel twee van de cursus is afgelopen week begonnen en duurt tot de kerst. In de afgelopen vakantieperiode hebben we regelmatig met andere cursisten aan huis geoefend. De volgende stap is lid worden van de vereniging en competitie spelen. Ik twijfel nog wel of ik dat wil gaan doen, want dan wordt het allemaal veel serieuzer, alhoewel bij deze vereniging niet met het mes op tafel wordt gespeeld. Eerst nog maar wat lessen volgen en dan kijken of ik me ‘goed’ genoeg vind om die stap naar de vereniging te maken.

Maak er een prinselijke week van.

Door cevadi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *