Boekenverzamelingen

In de afgelopen jaren heb ik de nodige boeken verzameld van o.a. Mart Smeets, Youp van ’t Hek, Baantjer, etc. Je leest er alles over op deze pagina. De meeste boeken heb ik opgescharreld in kringloopwinkels door geheel Nederland. Snuffelen in kringloopwinkels is een soort virus en daar zijn geen prikken voor. Nog steeds is niet alles compleet dus ik zoek rustig verder.  Mocht je nog boeken of artikelen van de Ollie B Bommel/Tom Poes, Toon Hermans of Baantjer die ergens liggen te verouderen dan houd ik me aanbevolen. Neem contact met me op en dan kunnen we vaststellen of ik die bewust uitgave(n) wel of niet heb.

Boekenweekgeschenk

Toon Hermans

Marten Toonder

Mart Smeets

Literaire Juweeltjes

Baantjer

Youp van ’t Hek

Zeeuws Boekenweek

Boekenweekgeschenken (compleet)

Tijdens de Boekendag in 1930 werd het boekje De uitgever en zijn bedrijf uitgegeven, ter ere van het 50-jarige jubileum van Nederlandsche Uitgeversbond. Dat boekje was nog geen boekenweek-‘geschenk’ zoals we dat nu kennen. Twee jaar later, in 1932, werd de eerste Boekenweek georganiseerd met nu voor het eerst een geschenk met de toepasselijke naam Geschenk. Deze traditie werd vrijwel elke volgende Boekenweek herhaald. Het boekenweekgeschenk wordt uitgegeven door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB); bij toerbeurt nemen verschillende uitgeverijen de eigenlijke productie voor hun rekening.

In de jaren veertig, vijftig en zestig verscheen het boekenweekgeschenk vaak anoniem, gekoppeld aan een tweetal prijsvragen. Eerst was er een wedstrijd waarbij schrijvers een ongepubliceerd werk konden inzenden, waaruit een jury het werk koos dat als boekenweekboek werd uitgegeven. Vervolgens kon het publiek raden wie de auteur was en daarmee prijzen winnen.

Sinds 2001 reis je op de laatste zondag van de Boekenweek op vertoon van het boekenweekgeschenk de hele dag gratis met Nederlandse treinen.

Toon Hermans

Het liefst noemde Toon zichzelf een clown, of ‘muzeman’, een woord dat hij zelf bedacht had. Volkskomiek kon ook nog, zolang je hem maar geen kleinkunstenaar noemde, ‘want ik ben een groot kunstenaar.’  Cabaretier? ‘De doorsnee cabaretist is te veel wijsneus en te weinig feestneus.

Clown

ik ben de clown, de mensen zien het aan mijn kop
ik maak hun kouwe harten warm, ik hits ze op
ik breng de hele zaal als water aan de kook
en is de tent na afloop leeg,
ben ik het ook

En toch kennen Nederland en Vlaanderen Toon Hermans als de vader van het moderne cabaret, de eerste entertainer die een hele avond alleen op het podium stond en de mensen vermaakte met liedjes, grapjes en sketches. De Volkskrant suggereerde in 1948 al dat Toon Hermans beter voor een ‘eenmansshow’ zou gaan, toen hij nog deel uitmaakte van het revuegezelschap Theater Plezier. Hij deelde daar het podium met andere zangers en acteurs, muzikanten en revuemeisjes, hoewel de ‘liedjes en praatjes’ van Toon solo gaandeweg een steeds groter aandeel kregen in de voorstellingen.  ‘Als hij dit niveau weet te handhaven, zal hij zich in de geschiedenis der amusementskunst gaandeweg een ereplaats verwerven,’ schreef NRC.

Marten Toonder

Toonders eerste strips verschenen in 1933. Zo tekende hij de strip Bram Ibrahim en werkte hij vanaf dat jaar als tekenaar voor de drukkerij-uitgeverij Nederlandse Rotogravure Maatschappij in Leiden, waarvoor hij talloze strips en illustraties voor diverse bladen maakte. Vanaf 1941 verschenen in De Telegraaf de zogeheten stripromans die Toonder het meest bekend hebben gemaakt, met als hoofdpersonen Tom Poes en Heer Bommel. De striproman heeft een eigen, karakteristiek formaat: een bladzijde twee kolommen tekst met een band van plaatjes erboven, zonder tekstballonnen. Hierdoor wordt de aandacht bij de plaatjes niet afgeleid door tekstballonnen en krijgt de tekst een eigen leven. Er zijn 177 Bommelverhalen als striproman verschenen, waarvan later meerdere keren selecties opnieuw uitgebracht in boekvorm werden. Ze worden meestal aangeduid met de term “Bommelsaga” of de “dagbladstrips

De beste verhalen kenmerken zich door subtiele humor, ironie en een min of meer verborgen maatschappijkritiek (bijvoorbeeld in de verhalen De Bovenbazen, Het monster Trotteldrom, Het huilen van Urgje, Het nieuwe denken en De bevrijding van Sollidee). Ook kennen ze een bijzonder taalgebruik. Woorden als denkraam en minkukel werden ook buiten de strips van Toonder bekend.

Andere stripreeksen van de hand van Toonder, met name van de Toonder Studio’s, zijn: Panda, met zijn tegenspeler, de gentleman-oplichter Joris Goedbloed. Koning Hollewijn en Kappie

Op 1 november 2019 verscheen Het geheim van Marten Toonder, een gelimiteerde, bibliofiele uitgave van werk uit Toonders nalatenschap.

Mart Smeets (compleet)

Na een ongeluk met een loopbrug beëindigde Smeets zijn sportloopbaan en trad hij in dienst van het Haarlems Dagblad, om vervolgens als freelancer voor De Tijd, de Haagse Post en de Volkskrant te schrijven. Door De Tijd werd hij naar München gestuurd om verslag te doen van de nasleep van de terroristische aanslagen op 5 september 1972 waarbij elf atleten en officials van de Israëlische ploeg waren gegijzeld in hun appartement in het olympisch dorp. Het was hier dat hij in contact kwam met Bob Spaak, een vertegenwoordiger van de NOS, waar hij vanaf 1973 aan verbonden was als verslaggever, en later als presentator, van het programma Studio Sport. Als verslaggever specialiseerde hij zich in de schaats- en wielersport, waarbij hij verslag deed van diverse sportevenementen, waaronder de Ronde van Frankrijk, zowel als verslaggever ter plaatse alsook als presentator van De Avondetappe.

Buiten zijn bezigheden bij de NOS schreef Smeets lange tijd wekelijkse columns voor onder andere Sportweek, Trouw, het Haarlems Dagblad en nog wekelijks voor de VARAgids. Ook presenteerde hij lange tijd het nachtelijke muziekprogramma For the record op Radio 2.

 Mart Smeets  heeft tot op heden (eind 2021) 67 boeken geschreven. Veel gaan over sport, maar er zijn ook andere werken bij zoals ‘Mijn Amerika’ en ‘O Canada’.

Literaire Juweeltjes (compleet)

Een boekenreeks die wordt uitgegeven door uitgeverij B for Books in Hilversum voor Bruna B.V. en wordt gepresenteerd als leesbevorderingsproject. Het zijn hardcover-boekjes van 10 x 15 cm en ongeveer 64 bladzijden dik met werk van literaire auteurs. Sinds januari 2006 verschijnt er elke maand één, eerst nog uitsluitend bij Bruna te koop, maar sinds januari 2010 in iedere boekwinkel in Nederland.

De reeks voldeed in de eerste vijf jaar aan diverse voorwaarden voor een verzamelobject, zoals beperkte verkrijgbaarheid, in beginsel goedkoop maar vrij schaars, uitgevoerd in hardcover.

Eind 2006, op 11 december, verscheen er een aparte uitgave met een box met alle Juweeltjes van 2006. Op 1 december 2007 verscheen de Literaire Juweeltjes Box 2007, en in december 2008 was er de Literaire Juweeltjes Box 2008. In 2011 verscheen wederom een verzamelbox en ook in november 2012 is een juwelenbox met alle delen van 2012 verschenen.

Met de verschijning van Selmonosky’s droom in januari 2011, is Arnon Grunberg de eerste schrijver van wie twee titels in deze reeks zijn opgenomen. Eerder verscheen van hem Iemand anders (december 2007).

In april 2014 verscheen het 100e Literaire Juweeltje De zwever van Bert Wagendorp.

Door de coronapandemie is in 2021 bij de maandelijkse verschijning enige vertraging ontstaan. De uitgever meldt dat er eind 2021 een inhaalslag zal plaatsvinden, waardoor ook dit jaar gewoon 12 titels zullen verschijnen.

 

Appie Baantjer

Een van ’s lands meest geliefde schrijvers, heeft De Cock onsterfelijk gemaakt. Auteur en acteur Peter Römer heeft na het overlijden van Appie in 2010 de succesvolle ‘De Cock’-reeks voortgezet met nieuwe delen. Delen 71 tot en met 75 zijn gebaseerd op scenario’s van afleveringen uit de tv-serie Baantjer. Vanaf deel 76 zijn het originele nieuwe verhalen van de hand van Peter Römer. Zijn ‘De Cock’jes’ worden geprezen om de authentieke verhaallijnen en dialogen.

Vanaf deel 88 is de Baantjer-boekenserie de langstlopende detective-boekenserie ter wereld met dezelfde hoofdpersoon! Dit is een record en wordt opgenomen in Guinness World Records 2022. Hiermee heeft het detectiveseries als die over Perry Mason, Hercule Poirot en Sherlock Holmes achter zich gelaten.

Youp van ’t Hek (compleet)

Naast cabaretier is Van ’t Hek columnist voor het NRC Handelsblad en de Varagids, waarbij bij de Varagids de columns worden voorzien van foto’s van Bob Bronshoff onder de naam Bob&Youp. De meeste van zijn columns zijn in boekvorm uitgegeven.

Van ’t Hek uitte via Twitter en een column in de NRC op 23 oktober 2010 zijn ongenoegen over de klantenservice van T-Mobile Nederland. Vervolgens kwam hij op 25 oktober 2010 in het programma Pauw & Witteman. Na maandenlang aan het lijntje te zijn gehouden, werden de problemen razendsnel opgelost toen Van ’t Hek een simpele tweet op Twitter plaatste. Dit maakte Van ’t Hek pas echt boos. Van ’t Hek maakte toen bekend een website of e-mailadres te starten waar mensen hun slechte ervaringen met helpdesks van grote bedrijven kwijt konden. Op 1 december 2010 bracht hij samen met NRC Handelsblad het (eenmalige) magazine ‘De Help’ uit, waarin een groot aantal e-mailreacties werd opgenomen. T-Mobile liep door de acties van Van ’t Hek direct meetbare reputatieschade op, waarbij ook werd verwezen naar de geschiedenis van het merk Buckler.

Tevens heeft hij verschillende kinderboeken geschreven. Hij schreef in maart 2007 een toneelstuk, “Hexen”. Het stuk ging in september 2008 in première. Zijn vrouw Debby Petter en de actrice Wivineke van Groningen speelden de hoofdrollen en Berend Boudewijn deed de regie. Een jaar later volgde “Mijn man”, eveneens met Petter en Van Groningen. Ditmaal was de regie in handen van Mike van Diem.

Zeeuws boekenweekgeschenk (compleet)

De Week van het Zeeuwse Boek is een jaarlijks terugkerend evenement van de gezamenlijke boekhandels in Zeeland, waarin boeken centraal staan die gaan over Zeeland, zich daar afspelen of geschreven zijn door Zeeuwse auteurs. De Week vindt doorgaans plaats in de maand oktober. Net als bij de Boekenweek van het CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) kent de Week van het Zeeuwse Boek een geschenkboek, dat bij besteding van een bepaald bedrag gratis wordt weggegeven. In het kader van de Week van het Zeeuwse Boek wordt sinds 2003 de Zeeuwse Boekenprijs uitgereikt. Deze wordt georganiseerd door ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

De initiatiefnemers verzorgden een ‘boekenweekgeschenk’ in de Week van het Zeeuwse Boek. De eersteling was in 1995 een herdruk van de uitgave Rijmpjes en spelletjes van het oude Zeeuwsche land van Annie Oldenziel uit 1945. De laatste jaren is de auteur vaak een nationaal bekende schrijver/kleinkunstenaar, die een band heeft met Zeeland, zoals Franca Treur, Chris de Stoop, Katinka Polderman en Freek de Jonge. De geschenkboeken verschijnen in een oplage tussen de 7.000 en 10.000 exemplaren.

 

Kees van Kooten en Wim de Bie

Van Kooten en De Bie (ook bekend als Koot en Bie) was een cabaretduo dat bestond uit Kees van Kooten en Wim de Bie en dat vooral bekend is geworden door hun televisieprogramma’s. Dit duo werkte al jaren samen voor de VARA, voor ze bij de VPRO gingen werken: eerst bij de radio (onder andere als De Klisjeemannetjes, 1963) en later bij de televisie. Ze werkten van 1969 tot 1972 mee aan het tv-programma Hadimassa. Van 1972 tot 1974 aan het VPRO-tv-programma Het Gat van Nederland. In 1974 begonnen ze met het Simplisties Verbond, waarvan de mattenklopper het symbool werd. In 1980 veranderden ze de titel van hun programma in Koot en Bie, als persiflage op en in navolging van Gerard van het Reve, die zijn naam modieus gecomprimeerd had tot “Reve”, om deze een jaar later alweer te veranderen in Van Kooten en De Bie. Van 1988-1998 verzorgden ze in het winterseizoen een uitzending op de zondagavond, onder de noemer Keek op de week en daarna achtereenvolgens de titel “Krasse Knarren”, “In bed met Van Kooten en De Bie”, “Deksel van de Desk” en tot slot weer “Van Kooten en De Bie”. Toch bleef een groot deel van het publiek het programma Koot en Bie noemen.