Vrouwtje Faber weigert om de toekenning van koninklijke lintjes te ondertekenen. Het gaat om vijf vrijwilligers bij het COA. Het valt niet in haar beleid en zij is het beleid. Nou voor die vrijwilligers is de lol en de verrassing er wel af. Willem zal het ook niet leuk vinden dat de minister weigert een krabbeltje te zetten. De Tweede Kamer op z’n kop omdat Faber haar stempelmachine niet wil gebruiken. Ongeschikt vinden ze, maar ze mag wel blijven van de coalitie. Excuses maken was er niet bij en dus mag baasje Schoof de handtekeningen zetten.

Misschien had Dick het aan Trump moet vragen, want die vindt het helemaal te gek om zijn handtekening ergens onder te zetten. Donald zet de ene na de andere loei van een handtekening onder tientallen decreten. Hij lust er wel pap van tot ergernis van alle landen buiten Amerika. Zo was 2 april in Amerika, volgens diezelfde Trump, ‘Liberation Day’ ofwel Bevrijdingsdag. Nou, aan de ene kant is Trump een dag te laat want 1 april was al voorbij. Aan de andere kant is het bijna een maand te vroeg, want Bevrijdingsdag is pas op 5 mei. Ken je geschiedenis Donald!

Heb ik dat? Net nadat ik dit deel van de column heb geschreven start het 13e seizoen van het populaire programma “Even tot hier”. En waar hebben zij het over? Nou, onder andere over wat ik hierboven heb geschreven en ook nog haast letterlijk in de woorden en combinatie Faber, Schoof, Trump. Ben ik gehackt door Niels en Jeroen of was het toeval? Ik ga uit van het laatste.

Wat zou kunnen doorgaan als een 1 aprilgrap: het vuurwerkverbod. Sinds dinsdag is er een Kamermeerderheid voor een vuurwerkverbod, door een draai van NSC. Maar de VVD en NSC stellen een aantal voorwaarden voordat ze definitief instemmen met het verbod. Ik denk dat heel veel Nederlanders, hulpdiensten en huisdieren daar heel blij mee zullen zijn. Vuurwerkverkopers natuurlijk niet want die blijven met gigantische voorraden zitten die ze al hebben ingekocht voor de komende jaarwisseling. Echter, het kabinet denkt niet dat een vuurwerkverbod dit jaar haalbaar is, werd donderdagavond duidelijk tijdens een Kamerdebat. Staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) stelt dat het minstens anderhalf jaar duurt voordat alle voorwaarden voor het verbod zijn uitgewerkt. Vuurwerkbranche en liefhebbers van het afsteken weer blij. De politiebonden balen van uitstel. Eind 2025 blijft dus alles nog bij het oude. Even afzien dus.

13 mei 2000 was een zwarte zaterdag in de Nederlandse geschiedenis en in het bijzonder die van Enschede. Daar vond de vuurwerkramp plaats. Een opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf S.E. Fireworks vatte vlam en ontplofte uiteindelijk. Er vielen 23 doden, onder wie 4 brandweerlieden, ongeveer 950 mensen raakten gewond en 200 woningen werden verwoest. De twee directeuren van het bedrijf, Rudi Bakker en Willie Pater werden op 2 april 2002 door de rechtbank Almelo vrijgesproken van de schuld voor de dood van de slachtoffers. Zij kregen zes maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan drie voorwaardelijk en een boete (2250 euro) voor het opzettelijk overtreden van een aantal milieuvoorschriften en handel in illegaal vuurwerk. Op 22 augustus 2002 veroordeelde de Almelose rechtbank André de Vries tot vijftien jaar gevangenisstraf, wegens brandstichting op het terrein van het vuurwerkbedrijf, die leidde tot de ontploffing van het opgeslagen vuurwerk. De veroordeelde, die bij de uitspraak van het vonnis de rechter te lijf wilde gaan, riep dat hij onschuldig was en ging in hoger beroep. Op 12 mei 2003 werd hij door het gerechtshof Arnhem vrijgesproken van brandstichting. Het hof vernietigde het vonnis van de rechtbank in Almelo. In 2013, tien jaar na de vrijspraak, overleed De Vries op 46-jarige leeftijd aan darmkanker. Hij liet een brief na waarin hij nogmaals duidelijk maakte dat hij met de ramp niets te maken had.

Al met al des te meer reden om een vuurwerkverbod in te voeren in Nederland. Uiteraard zullen er mensen zijn die vuurwerk gaan kopen in het buitenland en gewoon afstreken. Aan de gemeenten de opdracht om mooie, professionele vuurwerkshows te organiseren. Laten we hopen dat de Tweede Kamer voet bij stuk houdt en het vuurwerkverbod een feit wordt en zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Alleen op die manier zullen er minder slachtoffers vallen en de hulpdiensten het een stuk rustiger krijgen met de jaarwisseling.

Tot volgende week.

 

Door cevadi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *