ChatGPT kan in het onderwijs op veel manieren worden ingezet, zowel voor docenten als studenten. Hieronder een overzicht van mogelijke toepassingen, voordelen én aandachtspunten. Studenten zouden kunnen vragen uitleg te geven over moeilijke concepten (bijv. wiskunde, natuurkunde, taal, geschiedenis), feedback te geven op teksten, hulp bij structuur, spelling en grammatica of lange teksten of lesmateriaal samenvatten. Lange teksten zouden natuurlijk ook kunnen worden gebruikt om een scriptie te schrijven of liever te genereren.
Even vragen: denk je te weten of ik in de eerste alinea ChapGPT heb gebruikt? Ik help je uit de brand. Op de vraag aan ChatGPT: ‘ChatGPT in het onderwijs’, is dit het eerste deel van het antwoord:
ChatGPT kan in het onderwijs op veel manieren worden ingezet, zowel voor docenten als studenten. Hieronder een overzicht van mogelijke toepassingen, voordelen én aandachtspunten.
🎓 Toepassingen van ChatGPT in het onderwijs voor studenten
- Hulp bij studeren: Uitleg geven over moeilijke concepten (bijv. wiskunde, natuurkunde, taal, geschiedenis).
- Schrijfondersteuning: Feedback geven op teksten, hulp bij structuur, spelling en grammatica.
- Samenvattingen: Lange teksten of lesmateriaal samenvatten.
Zo zou je je ook kunnen (af)vragen hoe dit is voor docenten. Die zouden ChatGPT kunnen gebruiken voor het maken van lesplannen, werkbladen, toetsvragen, maatwerkopdrachten, opstellen gepersonaliseerde feedback en ideeën voor werkvormen en klassikale activiteiten. Wel gek, want dat laatste zouden docenten al uit zichzelf moeten kunnen. Het is wel zaak om goed op te letten, want ChatGPT kan foutieve of verouderde informatie geven. Studenten kunnen opdrachten laten maken zonder zelf na te denken en te afhankelijk van de AI-hulp worden.
Deze week las ik in de krant: ChatGPT en de razendsnelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie betekent het einde van de afstudeerscriptie in het hoger onderwijs. Volgens sommige docenten en experts worden er al twee jaar diploma’s weggegeven aan chatbots. Andere examenmethodes zijn nodig. Docent en AI-expert van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, Tom Naberink, maakt zich, mede namens het platform AI voor docenten, druk over wat kunstmatige intelligentie voor het onderwijs gaat betekenen. Hij schreef vorig jaar, als test, in een weekend een volledige masterscriptie die aan alle eisen voldoet, en concludeerde: dit wordt onhoudbaar. ”In september start weer een nieuwe lichting studenten die als het goed is in 2029 afstudeert. De technologie is dan zo ongelooflijk veel verder. We kunnen de impact ervan op het werkveld niet blijven negeren.”
In het HBO moet een scriptie gebaseerd zijn op praktisch onderzoek of een concrete opdracht bij een bedrijf. De scriptie is dan een verantwoording over hoe je dat onderzoek of opdracht hebt aangepakt, bronnen hebt gevonden, heb je kritisch nagedachtr en een methodologie toegepast en wat de resultaten zijn. Volgens mij was ChatGPT daar niet bij en kan dus alleen helpen bij de opzet van een scriptie of loop ik nu alweer achter? Nou de discussie is zeker nog niet gesloten of liever is net begonnen en het hoger onderwijs komt op korte termijn met een oplossing, voorspel ik, want daar werken toch allemaal intelligente luitjes.
Laat ik het nog even checken bij ChatGPT zelf: ‘Gaat het hoger onderwijs het misbruik van ChatGPT bij scripties oplossen?’
Het eerlijke antwoord is: ‘Niet volledig — maar het hoger onderwijs is zich bewust van de risico’s en werkt aan aanpassingen om misbruik zoveel mogelijk te beperken.’
Zat ik er met mijn eigen intuïtie en kennis van het onderwijs toch niet echt naast.