Heel fragiel gaf Paus Franciscus op 1e Paasdag om 12 uur vanaf het balkon van de St Pieter, zittend in een rolstoel, het Urbi et Orbi. Daarna reed hij nog een rondje in zijn pausmobiel langs de menigte op het St. Pieterplein om zichvervolgens terug te trekken in zijn eenvoudige verblijf, het zogenaamde pontificaat, in Casa Santa Marta, een gastenverblijf in Vaticaanstad. Na zijn verkiezing op 13 maart 2013 koos hij ervoor om niet in het traditionele Apostolisch Paleis te gaan wonen, maar in dit eenvoudiger onderkomen te blijven. Hij gaf de voorkeur aan een meer bescheiden en gemeenschapsgerichte levensstijl.

Casa Santa Marta, ook bekend als Domus Sanctae Marthae, werd oorspronkelijk gebouwd om kardinalen tijdens een conclaaf te huisvesten. Het gebouw beschikt over 106 suites, 22 eenpersoonskamers en een appartement. Hoewel het bedoeld was als tijdelijk verblijf, besloot paus Franciscus er permanent te blijven wonen. Hij deelde maaltijden met andere bewoners en droeg regelmatig de mis op in de kapel van het huis. Nog geen 19 uur na het Urbi et Orbi is Paus Franciscus op paasmaandag op 88-jarige leeftijd overleden in zijn appartement. Volgens een officiële verklaring van het Vaticaan is de doodsoorzaak een beroerte (hersenbloeding), gevolgd door een coma en uiteindelijk onomkeerbaar hartfalen. De overlijdensakte werd opgesteld en ondertekend door professor Andrea Arcangeli, de directeur van de Directie Gezondheid en Hygiëne van Vaticaanstad.​

De paus werd opgebaard in de kapel van het gastenverblijf om op woensdag in processie naar de Sint-Pietersbasaliek te worden gebracht. Daar lag hij tot en met vrijdag te kijk in zijn eenvoudige kist en kwamen bijna 250.000 mensen langs om even een blik op hem te werpen.

Op zaterdag vond zijn uitvaart op het Sint-Pietersplein plaats, geleid door de 91-jarige kardinaal Giovanni Battista Re. Paus Franciscus had verzocht om een sobere begrafenis: hij werd begraven in een eenvoudige houten kist in de Basiliek van Santa Maria Maggiore, met slechts de inscriptie “Franciscus” op zijn grafsteen.

In Rome kwamen zaterdag 130 buitenlandse delegaties, waaronder 50 staatshoofden, naar de uitvaart. Donald Trump was er, Zelensky was er kwam, Macron kwam over uit Parijs, Ursula von der Leyen namens de EU en nog veel meer wereldleiders. Trump en Zelensky spraken elkaar nog even in de St. Pieter voordat de plechtigheid begon. Wie we daarbij natuurlijk misten was Poetin! Hadden ze met z’n drieën achteraf op zaterdagmiddag een vredesverdrag kunnen opstellen, waar de Paus Paaszondag nog om had gevraagd. Dat zou nog eens een mooi cadeau zijn geweest voor de wereld.

De uitvaartdienst op het plein was indrukwekkend. Binnen één week is dat alles geregeld en zijn de meeste kardinalen en bisschoppen, al die wereldleiders en hun beveiliging, bijeen op het plein, met nog eens 200.000 bezoekers. Dat staat in schril contrast met de NAVO-top die eind juni in Den Haag wordt gehouden. Ook daar komen de wereldleiders bijeen, maar daarvoor is Den Haag nu al gedeeltelijk afgesloten en dat kan wel tot augustus duren. Volgens mij kunnen ze die wereldleiders beter opsluiten, afgesloten van de buitenwereld, in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad. Ze mogen pas naar buiten als er witte rook is en daarmee wereldvrede is afgesproken en geregeld. Ze kunnen nog wat leren van de Katholieke kerk en van de kardinalen die binnenkort in diezelfde kapel in conclaaf gaan om een nieuwe paus te kiezen.   

En in Nederland? In Nederland vierden we gewoon Koningsdag, alleen begon de Koninklijke familie een uurtje later met hun bezoek aan Doetinchem. De vlag uit met wimpel en was het feest met koekhappen en toiletpotten gooien of is dat alweer achterhaald?  Wel werden er spelletjes gedaan, gesport en werd een quiz gehouden, die door team Maxima werd gewonnen. Suzanne & Freek en Snelle sloten het feest af met het nummer ‘Aan de overkant’. De burgemeester bedankte de Koninklijke familie voor hun bezoek aan Doetinchem en daarmee de Achterhoek. Koning Willem Alexander bedankte de gemeente voor de mooie ontvangst en deed dat ook nog deels in vloeiend Duits.

Morgen is de Koning echt jarig en dat is op dezelfde geboortedag als mijn vader Kees, die in 1921 werd geboren, 104 jaar geleden.  Dat heeft hij echter niet gehaald, want hij overleed op 20 juni 2003, 82 jaar oud.  

Geniet van de mooie dagen die komen.

 

 

Door cevadi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *