Het plan was om voorlopig niet over politiek te schrijven in mijn columns, maar ja, deze week was het weer flink raak in politiek Den Haag en daar kan ik niet omheen. Het is je vast niet ontgaan dat de formatie gedaan is en kabinet Schoof deze week is beëdigd door de Koning. Formateur Van Zwol kan weer terug naar werk als staatsraad.

Kabinet Schoof is dus een feit met daarin negen PVV’ers, zeven VVD’ers, zeven NSC’ers en vijf BBB’ers onder leiding van een partijloze premier, Dick Schoof. Schoof is geen politicus, maar wel een topambtenaar die de klappen van de overheid goed kent. Na de beëdiging ging hij richting het torentje om de sleutel overhandigd te krijgen van vertrekkend premier Mark Rutte. Het ziet er allemaal wat onwennig en stijfjes uit bij Schoof en dan stond het debat over de regeringsverklaring en daarbij de confrontatie met de oppositie in de Tweede Kamer nog op de rol. De oppositie had de messen geslepen om het Schoof lastig te maken. Dat bleek ook, want men koos direct de aanval.  

Nog even terug naar het fotomoment op het bordes van Huis ten Bosch. Schoof naast de Koning geflankeerd door maar liefst vier viceminister presidenten. De meest opvallendste van de vier was natuurlijk Fleur Agema. Een verdienstelijk Kamerlid van de PVV en rechterhand van Geert Wilders. Maar daarmee ben je nog geen minister en dat is ze nu wel van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dan is ze ook nog eens 1e viceminister-president. Stel dat Schoof er even niet is, bijvoorbeeld als hij in het buitenland is of ziek, dan zal zij de honneurs moeten waarnemen. Ik zie haar al de wekelijkse persconferentie geven, nadat ze de ministerraad heeft voorgezeten.

Heb je haar trouwens op het bordes zien staan in haar roze baljurk met slab? Een ding is zeker ze viel op en schijnbaar was dat de bedoeling. Bij de beëdiging ging wel al even mis, althans voor de opmerkelijke kijker. Fleur stak bij het afleggen van de belofte haar hand met twee opgestoken vingers omhoog en dat hoort niet bij de bofte, maar het afleggen van de eed. Dat protocolletje was haar even ontgaan, schijnbaar.  

En dan was er nog een protocolletje waarmee ze de draak stak, namelijk niet twitteren of beter X-en vanuit vak K, terwijl baas Schoof de voorlopige plannen van het kabinet uit het hoofdlijnenakkoord stond te verdedigen. Nou ja, plannen verdedigen? Het ging in de discussie met de oppositie in de Tweede Kamer alleen maar over de omstreden uitlatingen over ‘omvolking’ van nu minister Marjolein Faber (PVV). Hoe kan zo iemand nou minister worden van Asiel en Migratie? Wat ook te denken van minister Reinette Klever (PVV), voorheen directeur van omroep Ongehoord Nederland en ook goed voor pittige uitspraken over ontwikkelingsgelden die beter gebruikt kunnen worden voor het opheffen van het eigen risico in de zorg. En nu is diezelfde Klever minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Zou Geert dat allemaal verzonnen hebben voor zijn PVV’ers?    

Fleur Agema zat tijdens het debat te twitteren over hoofddoekjes richting de burgemeester van Amsterdam. Haar Twitteractie leidde tot grote ophef bij de wantrouwige oppositie omdat premier Dick Schoof net omstandig had proberen uit te leggen dat het kabinet niemand uitsluit, ook niet als zij hoofddoeken dragen. En, vroeg de oppositie zich af, het kabinet spreekt met een mond. Stond het kabinet achter de tweet van Fleur. Het debat werd geschorst en Schoof ging in overleg met zijn vier vicepremiers, onder wie Agema. Na dit tussenoverleg zei Schoof dat bewindslieden niet meer zullen tweeten tijdens debatten. Agema wilde later in de week niet zeggen wat er in het kabinetsoverleg vrijdag precies is afgesproken. Ze wil alleen kwijt dat ze “dit niet had moeten doen en dat het niet meer gaat gebeuren”. Verder verwijst ze naar haar spijtbetuiging na afloop van het debat.  

Twee dagen debatteren in de Tweede Kamer met het nieuwe kabinet heeft dus helemaal, maar dan ook helemaal, niets opgeleverd. Ja, wantrouwen en nog eens wantrouwen. Want ook de partijleiders van de vier regeringspartijen maakten tijdens het debat een vijandige indruk en waren soms heel onaardig naar elkaar. Als dat maar goed gaat. Nu is het reces en gaat het kabinet de komende maanden het hoofdlijnenakkoord omzetten in een regeringsprogramma, zodat ze tijdens Prinsjesdag deze plannen en een begroting op tafel kunnen leggen. Ik houd mijn hart vast als er in de weken die nu volgen onverwachte ontwikkelingen in Nederland of daarbuiten plaatsvinden. Hoe gaat het kabinet daarop dan reageren?  

Maak er een hoffelijke week van.

Door cevadi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *