In 1995 begon hij met werken als onderdeel van Plus! for Windows 95. Eerst bekend als MSIE, later als WIE en tenslotte als IE en steeds in dienst van Microsoft (Windows). Ik heb het natuurlijk over Internet Explorer, een grafische webbrowser. Wereldberoemd en wie van ons heeft niet ooit met hem samengewerkt. Internet Explorer was de meest gebruikte webbrowser van de wereld sinds 1999 met een piek in 2002 en 2003 (95% van de markt). Een webbrowser (ook wel (internet)browser, bladerprogramma of bladeraar genoemd) is een computerprogramma om webpagina’s te bekijken, maar dat weet iedereen. Na de piek in 2003 nam de populariteit van IE af en dat kwam o.a. door Safari in 2003 van Apple en Mozilla Firefox in 2004.

Zoals Internet Explorer hoort bij het besturingssysteem Windows van Microsoft, zo hoort Safari bij besturingssysteem macOS van Apple. Mozilla Firefox, in de volksmond Firefox, is een gratis, vrije en opensource-webbrowser, ontwikkeld door het Mozilla-project en vrijwilligers. Firefox kun je zowel op Windows- als Apple-systemen gebruiken. In het begin van Apple maakten deze systemen ook gebruik van Internet Explorer, want pas later kwam Safari, zoals hierboven is te lezen. En daar komt in 2008 de webbrowser Chrome van Google bij. Wie gebruikt Google niet tegenwoordig om te zoeken op het internet en dat zoeken is nu net waar Google in 1996 voor is opgericht en uitgegroeid tot een wereldspeler. In 2016 was Google Chrome zelfs marktleider met 45% aandeel, terwijl dat in 2013 nog was weggelegd voor Internet Explorer met 53% aandeel. Sindsdien werd de ontwikkeling (en beveiliging) van Internet Explorer verwaarloosd en zakte het marktaandeel snel in. In 2022 is het gedaald naar slechts 2 procent. Google Chrome is anno nu verreweg het populairst (58 procent), op ruime afstand gevolgd door Edge (14 procent), Safari (13 procent), Mozilla Firefox (8 procent) en Opera (2 procent.

Edge is min of meer de opvolger van Internet Explorer (versie 11) en wordt vanaf Windows 10 meegeleverd als de standaard browser van Microsoft. De ontwikkeling van Edge betekende direct het einde van IE en gaat nu, na 27 jaar, met pensioen. Helemaal het einde van Internet Explorer is het overigens nog niet. De browser wordt nog wel ondersteund op enkele oudere besturingssystemen, zoals onder meer Windows 8.1 en Windows 7 met nu wel uitgebreide beveiligingsupdates, maar hoelang nog.   Nog een stukje browsergeschiedenis dan maar. Voordat Internet Explorer ontstond was daar natuurlijk Netscape Navigator als de dominante browser op het World Wide Web. Vanwege die dominantie ging Microsoft de strijd aan met Netscape door Internet Explorer te ontwikkelen en mee te leveren op elke pc met Windows als besturingssysteem. Dat bleek in de tijd de doodsteek voor Netscape Navigator. Netscape gaf de broncode vrij en daaruit is het project Mozilla ontstaan en dat heeft weer geleid tot de nog steeds en veel gebruikte webbrowser Firefox. Maar we zeggen over het algemeen niet dat we even gaan firefoxen of edgen, maar googelen erop los met z’n allen. Kunnen we nog zonder?  

Zou Vladimir Poetin het googelen machtig zijn? Kan hij met Google Maps en Street view eens goed bekijken dat hij op Oekraïens grondgebied aan het oorlog voeren is en wat zijn leger allemaal al heeft verwoest. Hij moet zich schamen.  

Maak er een mooie zoekweek van!  

Door cevadi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *