Ik ben weer helemaal in mijn hum. De Tour de France is begonnen. Ik ga elke dag kijken naar de etappe en wacht natuurlijk vooral op de bergetappes, waarin de klassementsrenners naar voren komen. Het begon, zoals gebruikelijk, met een individuele tijdrit over 13 km. Het regende af en toe in Kopenhagen, dus het wegdek was nat en bleven slippertjes en valpartijen niet uit. Het had gelukkig weinig invloed op de uitslag, die wel een verassende winnaar kende, de Belg Lampaert. Die was uitzinnig van vreugde met zijn overwinning en terecht, want hij had toppers als Van Aert en wereldkampioen tijdrijden Gana verslagen.  
De eerste volwaardige etappe bracht de renners in de laatste 20 km over de Grote Beltbrug (Deens: Storebæltsbroen) die een vaste verbinding is over de Grote Belt tussen de Deense eilanden Funen en Seeland en tussen de steden Nyborg en Korsør. Normaal is deze brug alleen toegankelijk voor autoverkeer, maar de Tour komt overal. De Nederlander Jakobsen, die twee jaar geleden nog meer dood dan levend was en nu debuteerde in de Tour, won deze etappe. In 2020 kwam Jakobsen zwaar ten val tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen. Bij de finish in Katowice wilde Jakobsen renner Dylan Groenewegen inhalen, maar Groenewegen week van zijn lijn afen leek ook een elleboog te gebruiken. Jakobsen vloog hierbij in de hekken, knalde tegen de finishboog en raakte een official. Hij heeft lang moeten revalideren en het is een wonder dat hij weer op topniveau fietst en bij zijn debuut in de Tour direct de eerste sprintetappe wint.   De derde en laatste etappe in Denemarken is een prooi voor die andere Nederlandse sprinter Dylan Groenewegen. Gelukkig reden ze niet zij aan zij zodat er nu geen ongelukken konden gebeuren. Ik heb het idee dat ze elkaar wel een beetje mijden en misschien wel terecht.   Na drie etappes in Denemarken verplaatst de tourkaravaan zich naar Frankrijk en dan begint de Tour voor mij pas echt. Nog wel een dipje in de 5e etappe omdat de renners dan over kasseistroken moet zien te komen. Velen vinden dat fantastisch, à la Ronde van Vlaanderen, maar ik vind dat niet bij de Tour de France passen. De Tour de France start om de twee jaar in het buitenland. Dit jaar is dat dus Denemarken. Het is natuurlijk allemaal commercie, maar die uitstapjes naar het buitenland mogen wat mij betreft achterweg blijven. De Ronde van Frankrijk hoort in Frankrijk en hoeft niet internationaal. Het lijkt wel een beetje op het universitair en hbo-onderwijs, waar men ook maar wil internationaliseren door studenten uit het buitenland binnen te halen. Ik ben ertegen, maar ik heb het niet voor het zeggen. Al het onderwijs moet dan in het Engels en aangezien dat niet onze taal is, klinkt het al gauw geforceerd en vaak niet om aan te horen. Zelfs gaan Nederlandse docenten en staf onderling ook in het Engels, nou ja Nederlands-Engels, communiceren. Waarom? Het blijft me een raadsel.

Terug naar de Ronde van Frankrijk, want naast het rechtstreekse verslag van de etappe is er de Avondetappe met Dione de Graaff en Herman van der Zandt. Veel bekende Nederlanders schuiven aan aan tafel om met Dione en Herman terug te kijken op de etappe van die dag. Gezellig programma, maar ik mis Mart Smeets wel een beetje!  

Vraag. Zou Poetin de Tour de France volgen of is hij te druk met Oekraine? Misschien een mooi moment, Vladimir, om een oorlogspauze in te lasten en in overleg te treden i.p.v. die kanonnen leeg te schieten en alles te verwoesten.  

Maak er een mooie tourweek van!  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *