Het is maart, dus boekenweek 2024.

Heb je ‘m al, de Gezinsverpakking het boekenweekgeschenk van de De Chabotten. Kocht je tussen 16 en 24 maart voor 15 euro aan boeken in de win kel of online dan kreeg je het boekenweekgeschenk er gratis bij. De Chabotten – vier broers, twee ouders en een hond en die laatste staat op de cover. Alle zeven verhalen ze in Gezinsverpakking over hun familiebestaan. De stemmen van de Chabotten contrasteren, smelten samen, bewonderen, verzuchten, zingen en blaffen. En vallen soms stil. Bijzonder in dit boekje is het debuut van moeder Chabot, Yolanda, in het dagelijks leven fulltime arts. Naast dat werk als arts startte zij in 2022 Atelier Splinteringen. Zij ontwerpt en maakt ringen, tassen en schoenen. Ze schrijft steeds tussen de hoofdstukken van Hond Bril, vader Bart, zonen Sebastiaan, Maurits, Storm en Splinter door haar Mamastippen. Vader Bart is natuurlijk wel de bekendste Chabot, maar op de hielen gevolgd door Splinter. Naast moeder Yolanda debuteert ook Storm in dit boekje met zijn verhaal Handvast. In 2021 startte Storm, afgestudeerd aan de TU Delft, Storm Unlimited. Een atelier waar hij bijzondere meubels ontwerpt en ontwikkelt. Sebastiaan studeerde geschiedenis en schrijven, Splinter is schrijver, politicoloog en programmamaker en tekende de bijdrage van Hond Bril op. Maurits is historicus en schrijver en werkt als redacteur bij de Volkskrant. Bart is dichter en schrijver. Een bijzondere familie met een bijzonder boekje

Het eerste boekenweekgeschenk verscheen in 1932 onder de titel Geschenk. In dit best dikke boekje van 170 pagina’s vind je bijdragen van Nederlandsche schrijvers en schrijfsters, bijeengebracht ter gelegenheid van de Nederlandsche boekenweek van 7 – 14 mei 1932. Uitgegeven vanwege de vereniging ter bevordering van de belangen des boekhandels. Van een 33-tal letterkundigen hebben Van Dishoeck, Veth en Kelk dit geschenk samengesteld. We zijn nu bij uitgave 89. Tijdens de 2e wereldoorlog verschenen er geen geschenken. Er was nog wel een soort voorloper in 1930 onder de titel De Uitgever en zijn bedrijf door J. Tersteeg en bestemd voor goede klanten. Het was geschreven in opdracht van en uitgegeven door den Nederlandsche-Uitgeversbond.

Sinds 1987 wordt er tijdens de boekenweek ook een boekenweekessay uitgebracht. Die moet je dan wel kopen en kost dit jaar 5 euro. Dit jaar is het essay, Ooievaarsblues, geschreven door Bart Chabot. Bart heeft het druk gehad met schrijven afgelopen jaar! Heel veel bekende schrijvers gingen hem sinds 1987 voor zoals: Jan Blokker (1990), Jan Wolkers (1995), Adriaan van Dis (2004), Conny Palmen (2017), Roxanne van Iperen (2021) en nog veel meer.

Ik verzamel, mogelijk bekend als je mij een beetje volgt, graag boeken van Marten Toonder (Tom Poes en heer Ollie B Bommel), Toon Hermans, Youp (compleet oeuvre in bezit), Mart Smeets (compleet oeuvre in bezit)), Baantjer en recent ook van Wim de Bie en Kees van Kooten. Van de boekenweekgeschenken heb ik alle 91 exemplaren vanaf 1930 en dus is de serie kompleet. Van de 38 boekenweekessays mis ik er nog wel de nodige, 16 om precies te zijn. Dat wordt nog flink snuffelen in kringloopwinkels in de komende maanden en jaren.

En, er zijn nog meer series om te sparen. Wat te denken van de Kinderboekenweek (oktober), de week Nederland leest (november) dan krijg je een gratis boek bij de bibliotheek. Verder zijn er de spannende boekweken (juni) en De Week van het Zeeuwse Boek (november). Die laatste is er sinds 1995. De basis van ‘De Week van het Zeeuwse Boek’ ontstond in het brein van Theo Spinnewijn mede-eigenaar van Boekhandel en Uitgeverij De Koperen Tuin in Goes. Uiteraard gaat het om boeken die over Zeeland gaan, zich daar afspelen of geschreven zijn door Zeeuwse auteurs. Twee mooie voorbeelden zijn: uit 2017 het boek van Freek de Jonge, Ben ik een Zeeuw? en uit 2018 het boek van Peter de Jonge, Van Raas tot Rico, onbekende verhalen van bekende Zeeuwse topsporters.

Maak er een prettige leesweek van.

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *