Ik citeer uit Toon Hermans op zijn scheurkalender van 6 november jl.: Een handjevol regeerders noemen wij ‘de groten der aarde’. Dat doet nogal potsierlijk aan. De ware grootheid is een innerlijke grootheid. En dan weet ik wel enkele andere mensen die het predicaat ‘de grote der aarde’ verdienen. Dat het absurd is dat het voortbestaan van de mensen afhankelijk is van een paar ‘de grote der aarde’ weet u net zo goed als ik, maar het is nog absurder dat iedereen dit weet en dat het toch zo blijft. Op diezelfde kalenderdag is Donald Trump gekozen tot de 47e president van het machtigste land ter wereld. Voorlopig moet hij het nog doen met de titel president-elect. De straks 82-jarige democratische president Joe Biden, wordt eind januari 2025 ingeruild voor een 78-jarige republikeinse president Donald Trump. Ben ik daar nu blij mee of gruwel ik ervan? Aan beide emoties heb ik niks, want de verkiezing van Trump is een feit en laten we maar zien wat ervan komt. Een eerdere ambtsperiode (2016-2020) van Trump hebben we ook doorstaan. Ik houd me er maar aan vast dat dit ook zijn laatste termijn is en me dunkt dan is hij ook 82.

Hebben ze in Amerika, met 335 miljoen inwoners, nu niet een wat jongere democraat of republikein, die president kan worden? Misschien moeten ze toch eens een leeftijdgrens instellen. Ik wil wel een voorstel doen: tijdens de verkiezingen mag een kandidaat niet ouder zijn dan 65 jaar, zodat hij/zij maar voor één termijn kan worden verkozen. Trouwens, een leeftijdsgrens van 60 jaar vind ik ook prima en dat geldt dan ook voor de ‘meegekozen’ vicepresident. Met de keuze van Trump schuift Amerika op naar rechts, meer conservatief. Lijkt dat niet een beetje op wat er vorig jaar in ons eigen landje gebeurde met de overwinning van de PVV o.l.v. ‘president’ Geert Wilders? Gelukkig hebben we hier een ander systeem waardoor Wilders niet onze minister-president werd. 

In Amerika heb je best meerdere partijen, de zogenaamde derde partijen zoals de Libertarian Party, Alliance Party, Greenparty, Party for Socialism and Liberation, Constitution Party en zo zijn er nog meer, de kleine derde partijen. Maar, al die derde partijen behalen gezamenlijk niet meer dan 2% van de stemmen en doen er dan ook niet toe. Die stemmen gaan uiteindelijk allemaal ‘verloren’. Omdat de Republikeinen en Democraten eigenlijk de enige kanshebbers zijn noemen we het politieke systeem in Amerika toch een tweepartijenstelsel.

Ik blijf me maar steeds afvragen waarom een 78-jarige en enorm rijke zakenman, die al eens president van Amerika is geweest, dat nog een keer wil worden en niet lekker geniet van wat het leven nog te bieden heeft. Vandaag hoorde ik daar een mogelijk verklaring voor. Trump heeft een messiascomplex (soms ook een Christuscomplex, een verlosserscomplex of redderscomplex genoemd). Een messiacomplex is een gemoedstoestand waardoor een persoon gelooft dat hij voorbestemd is een redder of verlosser te worden. Dit begrip kan ook verwijzen naar een gemoedstoestand waardoor een persoon denkt dat hij verantwoordelijk is voor het redden of helpen van anderen. Trump vindt zich dus de verlosser die Amerika nodig heeft. De volgende vraag is dan natuurlijk wie hij redt of helpt? Helpt de ene miljardair (Trump) de andere miljardairs, zoals Elon Musk of helpt hij de gewone Amerikaan aan een beter leven. Dat laatste geloven veel Amerikanen anders was hij niet verkozen tot hun redder. De redder gaat ook de wereld helpen. Zo gaat hij binnen één dag de oorlog in Oekraïne laten eindigen. Dat zou heel mooi zijn natuurlijk, maar wie wordt daar nu heel blij van. Oekraïne, met Zelensky of Rusland met Poetin? Is Poetin niet begonnen om een stuk van Oekraïne proberen te annexeren en krijgt Vladimir straks zijn zin en hebben we dan ook vrede in het oosten? We gaan het zien.

In eigen land heeft Trump ook nog wat brandjes te blussen, zoals zijn eigen (6) rechtszaken die tegen hem lopen o.a. de zaak betreffende zijn rol in de bestorming van het Capitool in 2021 en betalen zwijggeld aan pornoactrice. Nu al blijkt dat een aantal zaken zal worden geseponeerd omdat het nog te kort dag is tot Trump wordt beëdigd tot president op 20 januari 2025 en dan heeft hij immuniteit. Kortom daar komt hij mee weg. Moet je als gewoon burger eens proberen!

Zal ik het nog even over de peilingen hebben? In de peilingen zou de presidentsverkiezing een nek-aan-nek race worden tussen Trump en Harris en zelfs werd er een overwinning voor Harris voorspeld. Dat zou knap zijn geweest, want Harris is pas heel laat kandidaat geworden voor de democraten i.p.v. de huidige president Biden. Alle peilingen, maar dan ook alle peilingen, zaten er flink naast. Ze hebben nu weer vier jaar de tijd om hun modellen zo aan te passen dat we er weer in kunnen geloven. Dus alle Maurice de Hondtjes van Amerika: ‘aan de slag!’, zou ik zeggen.

Ondertussen kunnen wij vanaf komende maandag 11 november t/m 5 december weer genieten van Het Sinterklaasjournaal (NPO3, elke dag om 18 uur). Dit jaar wordt dit journaal gepresenteerd door Merel Westrik. Zij vervangt dit jaar Dieuwertje Blok, die nog in behandeling is na een ingrijpende neusoperatie en komt Het Sinterklaasjournaal nog iets te vroeg voor haar. Dieuwertje is heel blij dat Merel haar dit jaar wil waarnemen. Kijken dus.  

Maak er maar een democratische week van.  

Door cevadi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *