Dat was een rake klap van Will Smith tijdens de uitreiking van de Oscars. De presentator en komiek Chris Rock maakte, volgens Will, een verkeerde opmerking over de haaruitval van zijn vrouw. Smith liep naar het podium en gaf Chris een forse klap in zijn gezicht. Daarna smeet hij nog wat krachttermen de zaal in en richting Rock. Later kreeg Wil Smith toch nog een Oscar uitgereikt! Chris Rock heeft geen aangifte gedaan en Will Smith heeft zijn excuses aangeboden en ondertussen de Academy verlaten. Als je er eens goed over nadenkt kan het ook een opgezet stukje zijn. Tenslotte zijn het allemaal acteurs!

Pats1

Trouwens, Lil Kleine kan er ook wat van. Samen met vrienden zou rapper Lil’Kleine betrokken zijn geweest bij een geweldsincident in Amsterdam waarbij rake klappen zouden zijn uitgedeeld aan een 28-jarige man. Het slachtoffer liep in december 2020 tijdens een avondje stappen, per ongeluk tegen een vrouw aan, uit de entourage van Kleine. En dat liep daarna volledig uit de hand. Het is alweer een tijdje geleden, maar sindsdien heeft Lil Kleine niet stilgezeten. Nu moet zijn vrouw het met enige regelmaat ontgelden.

Wat minder bekend, maar zo wil je de krant niet halen, is de 14-jarige Yoran Gerth uit Klazienaveen. Hij werd vorige maand stevig onder handen genomen door drie leeftijdsgenoten op het sportpark van FC Klazienaveen. Hij liep de klappen op nadat hij het drietal aansprak op hun gedrag. Die waren aan het voetballen en klieren op het puppyveld van de club. Yoran vroeg of daarmee wilde stoppen en gaf aan dat ze op het kunstgrasveld konden spelen waar hij en zijn maten net vanaf gingen. Hij werd bij zijn keel gegrepen en geschopt en geslagen. Het leverde hem naast een bloedneus een onderhuidse bloeduitstorting en een gewonde vinger op.

In Den Haag hebben agenten rake klappen uitgedeeld aan corona actievoerders. De agenten stellen dat éérst geweld tegen hen is gebruikt. Daarbij zijn geen agenten gewond geraakt, maar werden de ordehandhavers wel in het nauw gedreven. Een persoon is aangehouden. Vier groepen betogers die tegen de coronamaatregelen zijn, liepen vandaag onaangekondigd door Den Haag, leuzen scanderend als ‘Vrijheid’. En: ‘Nederland géén dictatuur’. Afgesproken was door de actievoerders om vanuit vier windstreken richting het Binnenhof te lopen, maar onderweg sloeg de vlam in de pan. Corona maakte veel emoties los, althans bij een flinke groep ‘wappies’.

“Met zorg, ruig werken” is de lijfspreuk van theatergroep Stichting Rake Klappen. De vier spelers, afkomstig uit verschillende disciplines: sport, circus, teksttheater en dans, vonden elkaar in hun fascinatie voor het fysiek. Vanaf 2013 begonnen zij met het maken van voorstellingen voor zowel jong als oud met altijd de focus op de taal van het lichaam. Inspiratie uit Commedia Dell’arte, slapstick en mime komen samen in voorstellingen waarin humor, poëtische beelden en acrobatische capriolen elkaar afwisselen. Deze ‘Rake Klappen’ doet de kijker lachen, ontroert haar en brengt haar joelend op de benen in een emotionele achtbaan. Volwassen thema’s worden op onbevangen wijze onderzocht; de kleren vliegen uit en de filosofie komt op tafel: de voorstellingen van Rake Klappen beloven je een spektakel. Deze klappen spreken me beter aan als die vorige voorbeelden die allemaal op agressie zijn gebaseerd. Agressie moet de wereld uit.

Dit weekend heb ik de vijf afleveringen van de serie ‘Het Jaar van Pim Fortuyn’ gekeken. De serie laat de opkomst tot en met de moord op Pim Fortuyn zien in 2001 en 2002. Een interessant inkijkje in wat er zich achter en voor de schermen dat woelige politieke jaar afspeelde. Er waren twee verkiezingen te gaan. Fortuyn werd in maart bij de gemeenteraadsverkiezingen met Leefbaar Nederland de grootste partij in Rotterdam. Twee maanden later werden de Tweede Kamerverkiezingen een enorme overwinning van de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Vanuit het niets op 26 zetels. Daar was hij zelf geen getuige meer van.

Maak er een vreedzame week van!

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *