‘Het Nederlands elftal is geland op Schiphol’; lees ik in de PZC. Anoniem vertrokken uit Qatar. Lekker belangrijk! NL is uitgeschakeld op het WK in de kwartfinale door Argentinië na het nemen van strafschoppen. 5,6 miljoen Nederlanders zagen na een spannende (?), maar vooral een wedstrijd vol intimidaties en relletjes, Nederland de eerste twee strafschoppen missen en daarmee was het gedaan. Weer verloren van Argentinië met strafschoppen en onder admiraal van Gaal. Voer voor psychologen. Ik lig er geen seconde wakker van. Marokko ging wel door naar de halve finale door te winnen van Portugal. Verrassend. Opnieuw was het heel onrustig in de grote steden, want als Marokko wint komen de scooters en vlaggen uit de stalling om rondjes van vreugde te rijden door de stad. Die vreugde gaat al snel over in rellen, want de relschoppers komen uit hun holen en grijpen deze gelegenheid aan om de stad flink onveilig te maken en rotzooi te trappen, met vuurwerk het gezag te ondermijnen en de boel te vernielen. Dat levert alleen maar verliezers op. Als Marokko in de halve finale verliest van Frankrijk moeten onze stedelingen nog één keer en bij winst nog twee keer door de zure appel heen bijten. Nog een weekje en weten wie wereldkampioen voetbal is geworden en hebben we dat ook weer gehad! Zal er daarna nog veel gesproken worden over Qatar, de gesneuvelde bouwvakkers bij de bouw van de stadions en de mensenrechten? Ik ben bang dat de sociale media, kranten en talkshows allemaal een stapje terug doen en weer wat gezelligere onderwerpen gaan behandelen. Ach, waar maken ons druk om, toch niet over voetballen? Iedereen, inclusief de voetballers, kan weer gewoon doen en staat met twee benen op de grond. Klaar!  

Sinterklaas hebben we uitgeleide gedaan! Weer iets nieuws? Ik had er nog nooit van gehoord, maar hier in ons dorp werd Sinterklaas op 6 december van het dorpshuis naar de haven gebracht en kon hij weer op weg naar Spanje. Is dat een nieuwe traditie aan het worden of bestond dat allang? Onderzoek was noodzakelijk. “Mama, waar is Sinterklaas gebleven?” Elk jaar komt deze vraag terug in de gezinnen met kleine kinderen. Daarom organiseren de Sinterklaascommissies elk jaar weer de spectaculaire uittocht op 6 december. Met lampjes getooide Pieten en kinderen met lampions of andere lichtgevende attributen vergezellen Sinterklaas naar de boot en zwaait hij de kinderen en ouders uit. Dag Sinterklaasje dag, dag, dag lieve piet… . Klaar!    

Bij onze oosterburen hebben ze een extreemrechts terreurnetwerk opgerold o.l.v. prins Heinrich Reuss XIII van Kóstritz, de vermoedelijke spil in dit netwerk. Deze groep was, zeg maar, in voorbereiding van een staatsgreep in Duitsland. Stel je voor dat het ze was gelukt. Dan zaten we nu of straks met ‘keizer‘ Heinrich Reuss die meteen banden wilde aantrekken met Rusland. Gelukkig is dat nu verijdeld, maar leggen de medestanders van Heinrich zich daar zomaar bij neer? Rare mensen toch. Ze willen af van de regering die er nu zit omdat ze wars zijn van gezag en overheidsbemoeienis. Dan gaan we dat zelf toch doen was hun bedoeling en hadden min of meer al een kabinet samengesteld. En dat ‘gezag’ zouden de andere Duitsers en wij dan wel moeten accepteren? Lekker democratisch! Maar goed voorlopig zijn ze een halt toegeroepen. Klaar!  

Zou Poetin er nu ook eens klaar(!) mee zijn? Ik hoop het van harte. Vladimir begint nu Oekraïne, met steun van Iraanse drones, te bestoken en de energievoorzieningen plat te leggen en daarmee de Oekraïners in het donker en in de kou te zetten. Hoe lang houden de inwoners het nog vol en is de plek waar je verblijft nog levenswaardig? Stop met deze oorlog. Klaar!

Maak er een klare week van!  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *