We zitten in Nederland nu in een heuse hittegolf. Het is tropisch warm. Men spreekt echter pas van een hittegolf als de temperatuur gemeten in De Bilt (KNMI) 5 dagen achtereen 25 graden is. Maar, dat is nog niet alles, want 3 van die 5 dagen moet de temperatuur tropisch worden ofwel boven de 30 graden komen. En dat was de afgelopen dagen het geval. Mazzel voor de thuisblijvers of degenen die in eigen land op de camping staan. Hopelijk is er een goed zwembad bij de camping of ligt die camping dicht bij zee om verkoeling te zoeken. Deze hittegolf is de dertigste sinds Het KNMI vanaf 1901 dit is gaan bijhouden. Er waren 7 hittegolven vóór 1975 en dus 23 erna. In 2019 waren er zelfs twee in dat jaar evenals in 2018 en 2006. (bron: KNMI.nl)  

In Nederland is nu ook het Nationaal Hitteplan van kracht. Hoe werkt dat? Als de weermodellen een kans van meer dan 10 procent geven op een warme periode van meer dan vier dagen met 27 graden of meer bespreken het RIVM en een meteoroloog van het KNMI of het nodig is om het Nationaal Hitteplan in werking te stellen. Soms is dat niet nodig, omdat de meteoroloog inschat dat het minder warm wordt of de periode van kortere duur zal zijn. Het advies van het KNMI kan ertoe leiden dat het RIVM het Nationaal Hitteplan activeert. Het RIVM waarschuwt dan via een persbericht de brancheorganisaties, landelijke en lokale GGD’en en het Nederlandse Rode Kruis voor aanhoudende warmte. Die nemen weer contact op met gemeenten, verzorgings- en verpleeghuizen, huisartsen en thuiszorg. Iedere organisatie geeft op zijn eigen manier invulling aan het Nationaal Hitteplan. Bij warm weer lopen vooral ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht risico: op ademhalingsproblemen, duizeligheid en jeuk, maar ook op levensbedreigende aandoeningen. Dus voorzorgsmaatregelen nemen. Mensen moeten worden geïnformeerd over te nemen maatregelen. Zoals: doe tijdig de zonwering omlaag of zoals bij ons thuis de luiken dicht en screens naar beneden. Zo houden we de zon flink buiten, al blijft het wel warm. De nachtventilatie (wat is dat?) aanzetten of zoals wij doen alle ramen tegen elkaar open zorgt voor wel wat verkoeling. Drink veel water en draag licht katoenen kleding. Verschoon dagelijks je bed, maar wij gebruiken nauwelijks de lakens. Ook prettig is om koele voetenbaden te gebruiken. Overal worden waterijsjes uitgedeeld en dat is gewoon lekker en koel. Ik zou zeggen let op elkaar, help elkaar indien nodig en anders houd je een beetje gedeisd. Ga met die hitte geen zware sportbeoefening doen, tenzij je een prof bent, zoals de wielrenners die in de hitte hun wedstrijden fietsen. Kun je beter als topsporter deelnemen aan EK zwemmen in Rome. Daar behaalde onze Marrit Steenbergen gisteren de gouden medaille op het Koninginnennummer, de 100 meter vrije slag. Knap hoor!  

De zon schijnt volop en dat is weer goed voor onze portemonnee. De zonnepanelen ‘draaien’ volop en leveren dagelijks flinke hoeveelheden kilowatjes en daarmee helpen we een klein beetje mee aan het energieprobleem. We hebben dit jaar sowieso meer zonuren als ik de opbrengsten van de zonnepanelen dit jaar vergelijk met die van 2021 en 2020. Kassa!  

In Kiev en Moskou is het nu en komende week ook rond de 30 graden. Dat lijkt me te warm om in een gevechtspak te lopen en te vechten. Als Zelensky en vooral Poetin dat ook beseffen, en waarom niet, zouden ze beter samen een koud biertje kunnen gaan drinken en vredesbesprekingen beginnen. Zou een wereldzet zijn!  

Maak er een mooie week van en houd het koel!

Door cevadi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *