Ik volg het betaald voetbal wel enigszins, maar zal niet voluit naar een voetbalwedstrijd op de televisie kijken. Ik doet het met de samenvattingen in Studio Sport, maar ook niet alle uitzendingen en wedstrijden. Verder is een ding zeker, ik ga niet naar een stadion voor een livewedstrijd. Waarom niet? Nou, ik ben langgeleden eens met mijn toenmalige buurman naar de Arena geweest voor een wedstrijd van Ajax. Daar is echt helemaal niets aan. Zit je bovenin op de tribune en dan zie je op het veld allerlei ‘poppetjes’ bewegen, geen geluid, geen herhaling van de doelpunten, maar wel veel schreeuwende mensen om je heen, die het allemaal beter weten dan de trainer. Verder heeft mijn gegroeide afkeer zeker te maken met het grote geld en natuurlijk met de zogenaamde fans. Dat laatste is een bijzonder fenomeen, want als het de supporters niet naar de zin gaat of de club volgens hen onder de maat presteert, komen ze in opstand. Dat heeft al vaker geleid tot het ontslaan van een trainer. Dat bepaalt volgens mij het bestuur altijd en niet de supporters, toch?  Natuurlijk, die supporters kopen seizoenkaarten en zorgen voor een belangrijk deel van de inkomsten van een betaald voetbalclub, maar daarmee koop je geen bestuursrechten! Het bestuur of de staf of werkgever, want het zijn tenslotte gewoon bedrijven, heeft het al moeilijk genoeg met die, mijns inziens, overbetaalde werknemers. Daar zit ‘m wat die fans betreft een stukje afgunst als het gaat om de enorme salarissen die worden betaald en de dan tegenvallende prestaties. Gisteren nog deze kop in de krant (PZC): ‘Antony 100 miljoen of Gakpo voor de helft?’. Het gaat hier om een transfer van Ajax (Antony) of PSV (Gapko) naar het Manchester United van trainer Ten Hag die de afgelopen jaren de scepter zwaaide bij Ajax. 100 of 50 miljoen, dat zijn toch geen normale bedragen meer! Alle goede Nederlandse spelers gaan voor veel geld naar het buitenland en Nederlandse clubs kopen dan weer spelers uit het buitenland. Is dat eigenlijk geen mensenhandel? Andere vraag waarbij ik Ajax even als voorbeeld neem: hoeveel echte Ajaxieden spelen er in het eerste elftal van Ajax? Ik weet het antwoord niet precies, maar ik schat in erg weinig, want als uit de Ajaxschool weer een groot talent opstaat speelt die hoogstens een paar jaar in eredivisie en wordt dan verkocht. Dat geldt natuurlijk ook bij andere clubs. Rare wereld, maar het blijft sport nummer één in ons landje en daardoor staan de sportpagina’s van de kranten er elke week vol mee.

Zo zag ik afgelopen maandag in de Sportkatern van die eerdergenoemde krant bij het verslag van de wedstrijd Ajax – FC Groningen (uitslag 6 -1) een tabel met de individuele scores van de spelers. Zo kregen bijvoorbeeld keeper Pasveer van Ajax een 6, Blind een 6,5 en Antony een 8. De scheidsrechter Nijhuis kreeg ook een 6,5.  Het team Ajax behaalde een gemiddeld cijfer van 6,8 en het teamgemiddelde van Groningen was met een 5,4 onvoldoende. Ik zou me als werkgever met zulke dure werknemers rot schamen en gelijk wat spelers op staande voet ontslaan, voordat de supporters dat doen. Maar wat heb je eigenlijk aan zo’n lijstje met eindcijfers? Waarom krijgt de ene speler een zesje en de ander een zesenhalf? Wie bepaalt dat eigenlijk? Als dat de verslaggever van de krant is heeft dat weinig tot geen betekenis. Ligt daar een goedgekeurde lijst met goedgekeurde beoordelingscriteria en een cesuur onder om het cijfer te bepalen? Ik kom uit het onderwijs en daar is dat een must.

Kunnen Rusland en Oekraine met resp. coach Poetin en Zelensky niet een voetbalwedstrijd organiseren en houde?. Wie er wint is niet zo belangrijk als ze maar vredig met elkaar omgaan in het veld en de oorlog vergeten.

Maak er een sportieve week van.

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *