De fabriek van het licht ofwel Fabrique des Lumières, gecreëerd door Culturespaces, heeft haar deuren geopend op 22 april 2022, de Westergasfabriek in Amsterdam. Deze fabriek werd in 1885 gebouwd door de Engelse Imperial Continental Gas Association, maar in 1967 omgebouwd tot een prachtig cultuurpark. Het gebouw in het Westerpark is door zijn unieke architectuur met muren van 17 meter hoog en een vloeroppervlak van 2800 m2 bij uitstek geschikt voor de digitale exposities. Er wordt gebruik gemaakt van state-of-the-art technologie om exposities te creëren met een totaalervaring, gewijd aan enkele van de meest beroemde kunstenaars uit de geschiedenis.  Na een heerlijk en gezellig ontbijt in een stampvolle Bakkerswinkel in datzelfde Westerpark, was het tijd om ons te laten verrassen in het grootste digitale museum van Nederland. Met ruim 100 videoprojectoren en een ruimtelijk geluidssysteem worden in de hal en een studio ruim 3.800 vierkante meter digitale kunstbeelden geprojecteerd op de wanden en vloeren. Verrast? Niet helemaal natuurlijk want de reputatie van deze fabriek en de tentoonstelling hadden zich al aan ons vooruitgesneld. Maar reputatie is nog geen belevenis en daar gaat het bij deze tentoonstelling om. Mensen stonden of zaten op,de te weinig aanwezige bankjes, zaten op eigen meegebrachte krukjes of lagen op de grond om de beelden van kunstenaar Gustav Klimt en Hundertwasser te bekijken of liever te beleven. Want, een belevenis is het! Onder indrukwekkende, vaak, klassieke klanken kijk je je ogen uit, want de bewegende en snel wijzigende beelden zijn overal, je zit er middenin. In totaal driekwartier duren de shows van de twee kunstenaars, waarbij mijn voorkeur uitging naar die van Hundertwasser. Die vond ik kleurrijker. Wat ik wel een beetje miste was het ‘verhaal’ of het waarom bepaalde beelden werden getoond en ook de volgorde waarin ze langskwamen. Blijft dat het indrukwekkend is. Bij bepaalde effecten was het alsof we met de vloer om hoog gingen. We gaan zeker een keer terug om te kijken naar beelden van de werken van Dali en met name Gaudi.  

Terwijl ik, de avond ervoor, op onze hotelkamer naar de televisie keek, was mijn lief, samen met haar vriendin bij de première van Trijntje zingt Vrienten met Vrienten samen met het Residentie Orkest in de concertzaal van Amare (= aan zee) aan het Spui in Den Haag. De recensie van de dames was zeer positief, tenminste als het over de muziek ging. Trijntje zelf is niet zo fijn om naar te kijken, las de teksten nog van een IPad en daarnaast liepen er steeds fotografen storend rond. Boudewijn de Groot kwam nog tussendoor om de eerste officiële LP uit te reiken aan Trijntje Oosterhuis en Xander Vrienten. Henny Vrienten had ooit bij het horen van zijn liedjes gezongen door Trijntje gezegd: “Ik wist niet dat ik zulke verdomd mooie liedjes heb geschreven!”. “Vrienten wordt ook wel de Paul McCartney van de lage landen genoemd. Ze zouden hem postuum moeten ridderen,” aldus de Bergse popjournalist Jean-Paul Heck.  

Overdag was ik weer even terug, samen met andere oud-collega’s van De Haagse Hogeschool, in de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer. In het kader van XNet, het platform voor oud-medewerkers van De Haagse Hogeschool, had ik deze activiteit georganiseerd. Ooit begon het in een lege, verbouwde DIF, voorheen een boterfabriek, jawel ook weer een oude fabriek, van Brinkers. Daarin werden vroeger pakjes boter (Leeuwenzegel) gemaakt en ingepakt. Veel jonge Zoetermeerders hebben in de vorige eeuw in deze fabriek een bijbaantje gehad. Nu zijn er veel IT-bedrijven gevestigd en studeren er HBO studenten en MBO-Rijnland studenten om zich te bekwamen in het IT-vak. Daarmee is de Dutch Innovation Factory hét clubhuis van de IT-community van Zoetermeer en omgeving geworden. Niet eerder werd industrieel erfgoed gebruikt als ontmoetingsplek voor onderwijs, onderzoek én ondernemerschap. Ik stond aan de wieg van deze vestiging van De Haagse Hogeschool en het is goed om te zien en te horen dat het nog volop in ontwikkeling is en veel studenten hun weg vinden naar de opleidingen die daar worden aangeboden.  

Zie ik nog een lichtpuntje voor de oorlog in Oekraïne? Het lijkt er niet echt op. Het ‘Westen’ gaat nu weer veel tanks leveren, want Oekraïne moet de oorlog winnen. Daarmee komt Poetin steeds meer in het nauw en dat maakt hem mogelijk nog gevaarlijker als hij nu al is. Onderhandelingen zijn nog ver weg, lijkt het. Laten we hopen dat ook alle betrokkenen hun gezonde verstand blijven gebruiken.  

 

Maak er een week vol lichtpuntjes van!  

 
 
 
 

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *