Wordt de VVD of NSC de grootste en levert dan de premier? De verkiezingscampagnes zijn in volle gang. Wat zijn nu de belangrijkste thema’s? Dat verschilt per dag en per tv-programma. Bij Khalid & Sophie is het vandaag het thema ‘wonen’. Bij OP1 was het gisteren ‘de zorg’ en morgen zal het thema vast weer ‘het klimaat’ zijn. De accenten verschuiven en dat hangt natuurlijk sterk samen welke politieke partij aan tafel zit.  

Er zijn best wel veel nieuwe lijsttrekkers, niet allemaal onbekend, maar ze zijn wel het gezicht van de partij. Opvallende nieuwkomer is natuurlijk Pieter Omtzigt met zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). In de peilingen van deze week kan zijn partij maar zo de grootste worden en dat zit de tegenhangers VVD en GL/PvdA flink dwars; die openen nu de aanval op Omtzigt. Zo hoorde ik Frans Timmermans (GL/PvdA) zeggen dat Omtzigt maar in het midden blijft en geen keuzes maakt. Misschien zou het handiger zijn van Timmermans om te spreken over zijn eigen partij en waarom we daarop zouden moeten stemmen, toch niet omdat Omtzigt geen keuzes maakt?! Dilan Yeşilgöz van de VVD wil naar de toekomst kijken en noemt Omtzigt nu conservatief. Misschien moet ze niet te veel in de toekomst kijken, want haar voorganger Rutte, heeft nogal wat gevoelige en nog lang niet afgeronde dossiers achtergelaten, laat ze zich daar eens zorgen over maken. De partij NSC is niet voor niets in zo’n korte tijd zo populair geworden. En dan maar zeuren tegen Pieter of hij nu wel of niet premier wordt. Waarom willen ze dat nou persé weten, wat maakt dat nu uit? Het gaat in eerste instantie op 22 november om de keuze voor de leden van de Tweede Kamer. Wie dan de grootste partij wordt krijgt vanzelf de opdracht een nieuwe regering samen te stellen. Stel dat Pieter nu zegt dat hij premier wil worden en de NSC wordt niet de grootste dan is het straks niet meer nodig. Je kan het ook omdraaien, want zo wil Timmermans premier worden, géén vicepremier en gaat hij dan wel de 2e kamer in? Ik moet het nog zien, maar dat is nog ver weg, want GL/PvdA wordt haast zeker niet de grootste.

Gelukkig hebben we de BBB nog. Maar, de hoge verwachtingen nadat de BBB de grootste partij is geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart jongstleden, zijn al flink getemperd. In mei stond de BBB in de peilingen nog op 25 zetels, nu zijn ze meer dan gehalveerd naar 8 tot 12 zetels. Is het Caroline-effect uitgewerkt? Het lijkt erop, het is nu Pieter wat de klok slaat.  

Mijn partij, D66, is flink gekukeld sinds de vorige Tweede Kamerverkiezingen met 24 toen naar 8 zetels nu. Dat is flink balen natuurlijk. Ik gok toch nog op uiteindelijk 10 zetels. Nog 11 dagen en we weten het antwoord.  

Vandaag kwamen de kandidatenlijsten voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal in de brievenbus. Het is weer een flinke lijst geworden. Zouden de drempel om mee te kunnen doen niet wat hoger gemaakt kunnen worden, zodat het stembiljet weer een normaal formaat krijgt?    

Ik maak eens een tabel met vergelijkingen:

Waarom hebben VVD en D66 nou 80 kandidaten op de lijst? Wat me opviel op de lijst van D66 is dat op plaatsen (onverkiesbaar) 72 tot en met 80 huidige ministers en oud- politici staan, te weten: Franc Weerwind, Alexandra van Huffelen, Ernst Kuipers, Kajsa Ollongren, Robbert Dijkgraaf, Alexander Pechtold, Jan Terlouw en Sigrids Kaag. Dat noemen ze lijstduwers. Zou dat helpen om weer meer zetels te halen dan nu voorspeld?  

Maak er een mooie politieke overwegingsweek van.  

 
 
 
 

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *