Sla een willekeurige krant open op een willekeurige dag en alle ellende op de wereld kan je dag goed verzieken als je daar gevoelig voor bent. Ik ben er gelukkig niet zo gevoelig voor; wel voel ik me betrokken en heel vaak zet ik dan een groot vraagteken bij al die feiten met de vraag: “Hoe is het in godsnaam mogelijk dat het zover is gekomen”. Laat ik eens een krant, in deze de PZC van zaterdag 12 november 2022, bij de koppen pakken.

Ambtelijke top Kamer neemt ontslag. In een eerdere column had ik het al eens over de omgangsvormen in de Tweede Kamer en hoe politici elkaar mondeling naar het leven kunnen staan. Toen kwam de kwestie Arib en stelde het huidige presidium een onderzoek in naar de voormalige Kamervoorzitter Khadija Arib. Gemor in de ambtelijke top en in de Tweede Kamer. Arib op haar achterste poten en verlaat de Kamer, stuurt geen afscheidsbrief en Kamervoorzitter Bergkamp leest dus niets voor, zoals te doen gebruikelijk. Die dames mogen elkaar niet. En nu neemt de hele ambtelijk top van de Tweede Kamer ontslag. Bergkamp blijft en wil de boel gaan lijmen en vervolgens noemt de OR-voorzitter Meerts de schade na het opstappen van de volledige ambtelijke top van de Tweede Kamer “te groot” en gelooft niet dat Bergkamp dit nog kan lijmen. Kortom stop er maar mee Vera en houd de eer aan jezelf. Wordt zeker vervolgd.

Kinderen in tranen, ‘maar het komt goed’. De pakjesboot 12 van Sinterklaas is gezonken. Piet en Sint drijfnat op de boot die uiteindelijk à la Titanic onder water verdween en nu op de bodem van de Spaanse Zee ligt. Spannend, want hoe gaat dit aflopen en komt Sinterklaas nog wel naar Nederland? Kinderen ontroostbaar en bezorgde ouders, maar die vertellen de kinderen dat het, net als andere jaren, áltijd weer goed komt. Maar, het blijft natuurlijk een heftig verhaal. Gelukkig heeft mijnheer Klein heeft een nieuwe boot gebouwd voor Sinterklaas. Die heeft de Sint vorig jaar al besteld en ligt in het dok van Hellevoetsluis. Sinterklaas komt niet met de boot maar met zijn eigen vliegtuig Goedheiligman 1 en wordt met zijn nieuwe boot afgehaald op het vliegveld. En zo is Sinterklaas toch op tijd in Hellevoetsluis aangekomen. Wordt zeker vervolgd.

We douchen om de dag en we doen het op de timer. Hoe hoog zetten we de thermostaat en hoe houden we het warm. Door de oorlog in Oekraïne en een gesloten kraan in Groningen komen we maar moeilijk aan gas en als het lukt is het heel duur (geworden). Door die hoge prijzen van gas en elektriciteit zijn en komen veel huishoudens in financiële problemen. Daarnaast is autorijden de laatste jaren heel veel duurder geworden, maar door corona hebben we minder kunnen rijden. Dat drukte de maandelijkse kosten en gelukkig zakken de benzineprijzen weer onder de € 2, -. Deze en volgende maand krijgen alle huishoudens € 190, – als bijdrage in die hoge kosten. Voor sommigen een druppel op een gloeiende plaat, voor anderen een onnodige subsidie, maar die kunnen het weggeven. Wordt zeker vervolgd.

Van Gaal zet de toon bij Oranje. Louis van Gaal maakte deze week de selectie bekend van het Nederlands voetbalelftal. Dat elftal reist komende week af naar Qatar om daar deel te gaan nemen aan de wereldkampioenschappen. Dat betekent dat we binnenkort weer wekenlang worden overladen met uren voetbalwedstrijden op televisie en, nog erger, ook met al die voor- en nabeschouwingen van alle 17 miljoen experts in Nederland. Van Gaal, zijn staf en de 26 geselecteerde spelers gaan er, volgens van Gaal, het maximale uit halen om daarmee een poging te doen om wereldkampioen te worden. Maar hoe gaan zij zich in Qatar gedragen? Een mensonvriendelijk land waar volgens velen en ik kan me daar goed in vinden, nooit een groot voetbaltoernooi zou mogen plaatsvinden. Een land waar het te warm is voor voetbal, duizenden doden en uitgebuite gastarbeiders stadions hebben gebouwd, homoseksualiteit en andere LHBTIQ+ uitingen verboden zijn en dat binnen een echte monarchie. Wordt zeker vervolgd.

Wat niet wordt vervolgd is Vader Abraham, want die is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws werd bekend gemaakt op de elfde van de elfde, de dag gerelateerd aan het carnaval en daar heeft Pierre Kartner met vele hits aan bijgedragen.  

Zou Poetin nog een vervolg zien in de oorlog in Oekraïne nu Cherson is terugveroverd door Zelensky en zijn strijders? Wat gaat dit betekenen voor de komende tijd? Stopt Vladimir ermee of wordt hij nog strijdbaarder en gaat hij gemene wapens inzetten?

Maak er een beetje vrolijke week van.  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *