Waarom is de Tour de France toch hét fietsevenement van het jaar?
Als je er zin in hebt kun je 23 dagen ’s middags achter je televisie zitten om bijna 3500 kilometers koers te volgen. De renners doen daar in totaal zo’n 85 uur over, kortom een gemiddelde van 40 km per uur. Waanzinnig toch!
Zelfs op de twee rustdagen worden er nog uitzendingen gemaakt. Na het avondeten en de koffie is het alweer bijna tijd voor de avondetappe waarin Dionne de Graaff allerlei deskundigen aan tafel heeft die allemaal weten hoe het was en waar het goed en waar het fout ging, maar dat is achteraf altijd eenvoudig. Kortom 100 uur op tv live kijken naar de alles rondom en tijdens de 21 etappes van de Tour de France.
Ik ben vooral fan van de bergetappes en dan ook nog de bergetappes met aankomst bergop. Dan komen de renners een voor een binnen en dan zie je de grote verschillen tussen de echte klimmers en renners die dat niet in zich hebben en meer gemaakt zijn voor de vlakke etappes en massasprints, zoals Matthieu van der Poel. Tijdens de beklimming van de bergen houd je soms je hart vast voor de renners. Op de flanken van de bergen staat er heel veel publiek bij de beklimmingen. De toeschouwers staan soms rijen dik en dringen zo op dat de renners en er maar net doorheen kunnen fietsen. Tussen die toeschouwers een heleboel malloten die met vlaggen zwaaien, rook maken of chips gooien. Dat laatste zag ik deze week bij de beklimming van de Pla d’Adet (Pyreneeën). Leider in de koers en in het geel Tadej Pogacar kreeg de volle laag van paprikachips en volger Jonas Vinegaard kreeg het restantje toegeworpen. Die dwaas moeten ze wat mij betreft traceren en straffen. Gelukkig hebben ze deze man getraceerd. Dom natuurlijk als je dat volop in beeld doet en denkt dat je niet wordt herkend.
Dan heb je nog van die dwazen die hard meelopen met de renners. Dat er nog geen ongelukken zijn gebeurd is een wonder, maar we kunnen erop wachten, dat het een keer fout gaat, een renner onderuitgaat en zo zijn klassement verspeelt. Wat bezielt die mensen om die topsporters zo flink te hinderen? Is dat om zelf op te vallen en op televisie te komen? Dat noemt zich ook nog wielersupporter. Nou, ik noem het wielrendwazen en die moeten maar eens uitgebannen worden. Ze zullen wel wat hebben gebruikt of te veel drank hebben genuttigd, want ze moeten natuurlijk, vaak in de verzengende hitte, wel lang wachten voordat de renners langskomen.
Hoe kunnen we dat uitbannen? Touwen spannen langs de kanten heeft geen zin, want daar gaan ze gewoon voor staan in plaats van erachter. Nog meer politieagenten of ordehandhavers langs de weg, maar dat zal wel te duur zijn én ziet er ook heel onvriendelijk uit. Misschien wat minder toeschouwers toelaten door flinke entree te gaan heffen op deze bergwegen? Dat zal wel niet gebeuren, want de Tour is de Tour en die bepaalt zelf wat er wel en niet gebeurt. Gelukkig staan er in de laatste kilometers hekken, zodat daar het ongemak en gevaar voor de renners is verdwenen.
Dit jaar startte de Tour in Italië. Waarom? Commercie natuurlijk. Zo startte de Tour ook al meerdere keren in Nederland, Spanje en zelfs een keer in Engeland.
Dit jaar gaat de strijd tussen een ongenaakbare Pogacar en Vinegaard, waarbij de laatste het verliest. Is niet zo gek, want enkele maanden geleden lag deze nog op de intensive care vanwege een enorme valpartij waarbij hij zwaar letsel opliep. Dat Vinegaard nu nog zo partij kan geven is bewonderingswaardig en een sterk nummertje. Deze zondag wint Pogacar op de Plateau de Beile opnieuw de tweede Pyreneeën rit met een dikke minuut voorsprong op de nummer twee, ook in het klassement, Jonas Vinnegaard. Samen waren ze weggereden uit het peloton met een sterke Vinegaard, maar een nog sterkere Pogacar. De Tour lijkt beslist, alhoewel er nog zes etappes zijn te gaan.
Terwijl dit plaatsvindt is de finale op Wimbledon in Londen tussen de Spanjaard Alcaraz en de Serviër Djokovic, die door de Spanjaard met 3 – 0 wordt gewonnen.
En dan hebben we deze avond nog een EK-finale voetbal tegoed in Berlijn. Geen van links naar rechts met Oranje, want die lieten Engeland in de halve finale onnodig winnen. Nu is de finale Spanje en Engeland en de uitslag lees je wel in de kranten. Ik gok of hoop dat Engeland wint.
Maak er een sportieve week van.