Er staat een paard in de gang en ik wou dat ik kon zijn, een bloemetjes gordijn. De carnavalshits zingen weer rond onder voornamelijk de grote rivieren.

In ons Zeeland wordt ook best carnaval gevierd en dan vooral in Zeeuws-Vlaanderen, de katholieke dorpen op Zuid-Beveland en in Oud-Vossemeer. Daar heet carnaval De Woaidaehen en het dorp Grôôt Pesôôt. Ook andere steden en dorpen krijgen een speciale carnavals-naam. Sas van Gent bijvoorbeeld wordt Betekoppenstad (naar de suikerbieten die de grondstof waren voor de hier gevestigde suikerfabrieken), Aardenburg wordt Uulehat en ’s-Heerenhoek Paerehat. Je kunt ook terecht in Kloorianenland op de Vogelpiek of in Lamsorenland. Hulst wordt Vosserijk (naar de fabel van Reynaert de Vos, die met de stad verbonden is). De Ulster Ouse Mafia organiseert in Hulst al jarenlang op maandag een groot carnavalsspektakel op de Grote Markt, voor jong en oud. Verspreid over Zeeland vinden er tijdens carnaval zo’n 30 optochten plaats.

 

Net zoals in de rest van carnaval-vierend Nederland zijn deze vaak het hoogtepunt van carnaval. Al maanden van tevoren zijn de inwoners bezig met het bouwen en versieren van de praalwagens. Ga je carnaval vieren in de provincie Zeeland? Ga dan op de dag van een optocht. Het is dan vaak gezellig druk en je kunt natuurlijk in de middag al beginnen met feesten. Het carnavalsfeest speelt zich verder voornamelijk af in de cafés, waar Dranquilo (alcoholvrij drinken) niet aan de orde is en carnavalsmuziek uit de speakers knalt. Uiteraard is een visje een lekkere carnavals-snack, maar zoals ze tijdens Vastelaovend in Limburg Nonnevot eten, kan in Zeeland een versie Zeeuwse bolus niet ontbreken tijdens carnaval. Het is een opgerolde stengel witbrooddeeg, die heerlijk door de bruine suiker is gehaald. Bolussen zijn lekker zoet en de lekkerste bolussen plakken het meest. Let wel: carnaval is geen feest van zuipen, vreemdgaan en relschoppen.

Carnaval is van oorsprong een gekerstend (bekeren tot het christendom) heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd feest te vieren. In Nederland wordt het van oorsprong alleen door katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van het oosten. Carnaval is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Inmiddels is het in verschillende plaatsen in Nederland een gebruik om carnaval op carnavalsvrijdag te openen. Aanstaande woensdag is het Aswoensdag en wordt carnaval afgesloten en gaat de vastentijd van 40 dagen in en dan is het Pasen.

Mooi allemaal. Niet voor mij, ik houd het maar op het eten van een bolus en laat carnaval, zoals elk jaar, aan me voorbijgaan. Past het nog wel in deze tijd, zeker dit jaar, kun je je afvragen? Oorlog in Oekraïne, aardbevingsrampen in Turkije en Syrië en alle andere narigheid in de wereld. We hebben gul gegeven op giro 555 voor de slachtoffers in Turkije en Syrië en daarmee ons geweten afgekocht. En dan gaan wij lekker feestvieren alsof er niets aan de hand is. Echte carnavalsvierders zullen zeggen dat deze traditie niet verloren mag gaan en een paar dagen uit je dak gaan moet kunnen om zo alles even van je af te zetten.  

In Oekraïne, Turkije en Syrië viert men nu vast geen carnaval. Zou Poetin weten wat carnaval is en er een feestje van maken of is hij druk met de voorbereidingen van een offensief in zijn oorlog met Oekraïne? Komende week is het precies een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel en waar zijn we nu? Vele doden en vernielde gebouwen en woningen is het trieste resultaat van een jaar geweld. Vladimir moet maar eens een halt worden toegeroepen.

Maak er toch maar een feestelijke week van!

Door cevadi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *