Nederland was even in de ban van ijspret. Ik hoorde iemand zeggen: ‘Als er natuurijs is dan moet ik op de schaats’. Ik kan me hier helemaal niets bij voorstellen. Ik kan wel schaatsen, maar om nou te zeggen ik moet nu op de schaats, neen! Maar ieder zo zijn hobby. Wel goede tijden voor de leveranciers van schaatsen, want die zagen hun magazijnen snel leger worden. Nu de korte vorstperiode weer voorbij is liggen alle schaatsen weer op zolder. Ik vind het geweldig om naar schaatswedstrijden te kijken, maar dan wel op televisie. Ik vind het ook gezellig als kinderen op de bevroren vijvers en sloten ijspret hebben. Zitten ze in ieder geval even niet op hun telefoon op tablet te turen. Ik heb deze week wel gekeken naar de marathonwedstrijden op natuurijs. Winterswijk was dit jaar voor de eerste keer de winnaar van de strijd om de 1e marathon op natuurijs. Meestal was het Haaksbergen dat er met de winst ervandoor ging. Nederland moet het weer doen met de kunstijsbanen, want koninkje Winter is alweer vertrokken, maar schijnt volgende week wel even terug te komen. In welke mate blijft nog een verrassing.

Het jaar 2024 komt langzaamaan goed op stoom, zeker als volgende week ook de politiek terug is van kerstreces. Waarom begint de politiek eigenlijk een week later dan de rest van Nederland?

Deze week was er de nieuwjaarsbijeenkomst van XNet in Den Haag. XNet is een platform van oud-medewerkers van De Haagse Hogeschool. Met deze oud-collega’s hebben we alsnog een oliebolletje gegeten en een glas champagne gedronken en zo geproost op 2024. Daarna sloten we in de aula aan bij alle collega’s van De Haagse om het glas te heffen op het nieuwe jaar op uitnodiging van het CvB. Er was muziek en een toespraak van de voorzitter van het college, maar daar heb ik niet veel van mee gekregen. Deze bijeenkomst was een leuke en ontspannen manier om contacten te onderhouden en ook bij te kletsen met de collega’s die nog actief zijn. Zo heb ik daar gesproken met collega Tony van de locatie Delft. In september van dit jaar willen we met XNet een bezoek brengen aan deze locatie van De HHs. Tony wil samen met ons dat bezoek regelen en binnenkort een programma samenstellen. Met dergelijke activiteiten houden we de club actief.

Vanuit Den Haag op naar Montfoort voor een etentje met mijn oudste dochter. We hebben elkaar een lange tijd niet live gezien en gesproken en dat werd wel weer eens tijd. De afspraak stond oorspronkelijk gepland voor begin december, maar toen was ik helaas ziek. Wel fijn om haar weer te zien, maar op een of andere manier blijft het contact heel ‘gesloten’. Misschien ga ik daar in de toekomst nog wel eens nader op in.

Een nieuw jaar en dus tijd voor nieuwe initiatieven of activiteiten. Zo ben ik deze week begonnen aan een cursus om te leren bridgen. Ooit heb ik de basis wel geleerd van de opa van mijn toenmalige vriend Henk, maar dat is alweer ruim vijftig jaar geleden. Bij het doornemen van de eerste hoofdstukken uit het leerboek deel 1, was het oh ja, oh ja! Dat leerboek is geschreven door Berry Westra. Berry Westra (Amstelveen, 1961) is een van de bekendste bridgers van Nederland. Als speler maakte hij al op jonge leeftijd furore met onder andere een wereldtitel bij de junioren. Met het open team werd hij wereldkampioen in 1993. Tijdens de eerste cursusmiddag kregen we gelijk een aantal, vooraf samengestelde, spellen te spelen. Oost speelt met west, noord met zuid. Bij bridge gaat het om slagen halen. Hoeveel slagen je denkt te gaan halen bepaal je door samen met medespelers eerst te bieden. De kunst van het bieden is om samen met je partner uit te vinden wat de beste speelsoort (met of zonder troef) is en hoeveel slagen jouw partij kan maken. Dit soort veiling gaan we pas later in de cursus leren. Nu ligt het accent vooral op het halen van het maximaal mogelijke aantal slagen met de kaarten die je hebt gekregen en dat is al lastig genoeg. Ik heb in mijn leven veel geklaverjast en dat helpt wel enigszins. Nog vierentwintig bridgelessen te gaan tot in november, uiteraard met een onderbreking in de zomermaanden.

Sinds januari ben ik flexwerker geworden bij de HZ. Daar ga ik in de tentamenperiodes aan de slag als surveillant. Als surveillant zorg je ervoor dat de toetsen volgens protocol verlopen en het liefste zonder fraude of andere onregelmatigheden. Kortom op tijd beginnen en op tijd eindigen, studentenidentiteit controleren en vaststellen, toetsopgaven uitdelen, controleren of de juiste en toegestane hulpmiddelen worden gebruikt, proces-verbalen invullen en meer van dat soort zaken. 

Maak deze week eens een begin met iets nieuws, succes!

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *