Gelukkig nieuwjaar. Nou ja, als je je hand niet hebt verloren met het afsteken van vuurwerk. Meestal gebeurde dat door een illegale cobra. Het overkwam een heleboel jongeren die voor hun leven een hand of vingers moeten missen. Zouden ze volgend jaar weer vuurwerk afsteken of hebben ze hun lesje wel geleerd? Wel een duur lesje met levenslange gevolgen. Sommige zouden zeggen: “Dikke bult, eigen schuld”. Maar, ondanks dat ze het risico zelf nemen, is het toch wel sneu te noemen. Heb ik het nog niet gehad over de vele oogletsels, want het was weer druk bij de oogklinieken in Nederland. 

Ja, ik heb vroeger ook best vuurwerk afgestoken, zeker in de tijd dat de kinderen nog klein waren. Ik kocht een standaardpakket met wat rotjes en vuurpijlen bij de lokale doe-het-zelf-zaak, die een paar dagen was omgebouwd tot vuurwerk-verkoop-zaak. Even proosten op het nieuwe jaar en dan naar buiten, vaak in de sneeuw, om een kwartiertje 25 gulden, later 25 euro, te verknallen. Uiteraard niet voordat we alle buren een gelukkig nieuwjaar hadden gewenst. Ook in die tijd liepen er jongelui de gehele oudejaarsdag rond met een pukkeltje vol met rotjes. Die liepen dan overdag rondjes door het dorp met een rotje hier en een gillende keukenmeid daar. Tegenwoordig gebeurt dat nog steeds en zal altijd wel zo blijven.  

Gelukkig nieuwjaar. Wat ik niet begrijp, zal wel aan de leeftijd liggen, dat sommigen na klokslag twaalven beginnen met afsteken van vuurwerk en dat drie uur volhouden. Doen ze een wedstrijdje met anderen uit het dorp? Wie houdt het ‘t langste vol en wie heeft het mooiste vuurwerk? En niet zomaar een vuurpijltje, nee, het zijn complete vuurwerkshows, die ik me nog kan herinneren uit Leiden bij de afsluiting van de 3 oktoberfeesten. Heel Leiden stond om elf uur op het, vaak drassige, Schuttersveld om te genieten van een prachtige vuurwerkshow en gingen daarna rustig naar huis. Ik zou zeggen de verkoop van vuurwerk landelijk verbieden en in alle steden en dorpen vuurwerkshows organiseren of iets anders. Zoals bijvoorbeeld in Arnemuiden en Middelburg waar in een tent een feest werd gegeven en dat leverde minder akkefietjes op. Volgens de regiopolitie was het in Zeeland een relatief rustige jaarwisseling. Relatief rustig. Is elk incident er niet een teveel? Dan lees je in de krant of hoor je op het nieuws, vooral in de grote steden, dat de hulpverleners worden aangevallen, bestookt met vuurwerk en je kan het zo gek niet noemen of het gebeurt. Die onruststokers zijn er gewoon op uit om rotzooi te maken, zaken te vernielen, auto’s in brand te steken en nog meer van dat soort ellende. Ze maken er een soort oorlogje van zonder te beseffen hoe dat in het echt is om in een oorlogsgebied te leven of te moeten vluchten.  

Gelukkig nieuwjaar. Geldt dat ook voor inwoners van Oekraïne, Gaza en andere brandhaarden in de wereld. Velen van hen zijn op de vlucht en hebben huis en haard verlaten en denken helemaal niet aan een gelukkig nieuwjaar. Ze zullen wel hopen dat de oorlogen in 2024 stoppen en ze weer terug kunnen naar hun eigen land en huis, als dat er tenminste nog staat. Volgens mij geen enkele reden, ook in Nederland, om vreugdevuren te maken en vuurwerk af te steken. Een overdenking waard voor ons allen hoe we daar in de komende jaren mee om moeten gaan.   ]

Gelukkig nieuwjaar. Dat vier je door een (Unox) ijsmuts op te zetten, naar het strand te gaan en met velen tegelijk de zee in te lopen en een nieuwjaarsduik te nemen. Dat begon ooit in Scheveningen en is uitgewaaierd over het gehele land. Honderden Zeeuwen, maar ook toeristen wagen zich eraan. In Kortgene duiken ze het Veerse meer in. Volgens de deelnemers een euforische en intense ervaring. “Je wilt elk jaar of het is eens en nooit weer”. ”Zo’n nieuwjaarsduik is een fantastische manier om je kater weg te spoelen”, zegt een van de deelnemers uit Kortgene. Er zijn ook veel mensen die de deelnemers aan deze nieuwsjaarduiken voor gek verklaren en ik kan me daar wel bij scharen.  

Maak er een gelukkig 2024 van.    

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *