Ik ben een boekenverzamelaar. Met enige regelmaat bezoeken we kringloopwinkels en loop ik linea recta naar de boekenafdeling. Een aantal verzamelingen, zoals die van Mart Smeets en Youp van ’t Heck, zijn compleet. De verzameling die ik nooit compleet zal krijgen is de verzameling van Marten Toonder (1912 – 2005). Al vroeg besluit Marten dat hij tekenaar wil worden en werkt een aantal jaren als illustrator bij de Nederlandsche Rotogravure Maatschappij te Leiden. In 1941 verschijnt het eerste verhaal van de strip Tom Poes in De Telegraaf. In het derde verhaal komt Olivier B. Bommel op het toneel en vormt dan met Tom Poes een onafscheidelijk duo. Er verschenen 177 verhalen in 45 jaar in 11.768 dagelijkse afleveringen (bron: Klaas Driebergen). Die verhalen zijn gebundeld in boeken in vele soorten uitgaven en drukken. Via een bekende heb ik recent een hele verzameling van de originele krantenknipsels in mijn bezit gekregen. Die verzameling is zeker niet compleet en zal dat waarschijnlijk ook niet (meer) worden. Naast de krantenknipsels en boeken zijn er ook heel veel Bommel-artikelen verschenen. Blikken in alle soorten, maten en kleuren. Bekers, posters, (kinder)postzegels, ansichtkaarten en nog veel meer.

Er is een museum ‘de Bommelzolder’ die nu gevestigd is in Zoeterwoude (Weipoort). Het museum is opgericht op 13 juni 1998 door Pim Oosterheert. De zoon van Marten Toonder, Eiso J.G. Toonder heeft het destijds officieel geopend. Je vindt in het museum een grote collectie van het werk van Marten Toonder, zoals de Bommelsaga, die van 1941 tot 1986 in verschillende dagbladen is verschenen. Ook alle boekuitgaven van deze saga zijn er te vinden.

Er is ook een museum in Assen. Ook in dit museum staat uiteraard het werk van tekenaar/schrijver Marten Toonder en zijn beroemde striphelden heer Bommel en Tom Poes centraal. Op 260 m2 zijn alle Bommel- en Tom Poes-strips en curiosa van 1941 tot heden te zien. Bastiaan Koijck is de oprichter van het museum, dat gevuld is met zijn persoonlijke collectie, die hij vanaf zijn zevende jaar verzameld heeft.

Sinds 2 mei 2023 wordt er in de Achterhoek, gemeente Oost-Gelre, gebouwd aan een nieuw indoor themapark ‘Bommelwereld’. Het themapark met een oppervlakte van 9000 m2 wordt ontwikkeld door Marveld recreatie in samenwerking met de Toonder Company. De karakters van Tom Poes en Heer Bommel staan centraal in de gethematiseerde kasteelomgeving. Het museum ‘de Bommelzolder’ zal onderdeel worden van dit pretpark en zal dus t.z.t. verhuizen van Zoeterwoude naar ‘Bommelwereld’. Daar krijgen Heer Bommel en Tom Poes een echt kasteel.

Er zijn ook de nodigde fanclubs, zoals ‘Vrienden van heer Bommel en Tom Poes’, websites, zoals toontertijd.nl. Zij geven ook een blad uit ‘Toondertijd’ en een nieuwsbrief ‘Bommelbode’ en zo zijn er nog veel meer.

Er worden ook veel boeken uitgegeven over Marten Toonder en zijn werk. Belangrijke auteur in deze is Klaas Driebergen, die wekelijks een mail stuurt met Bommeldingen. Verder heeft hij diverse boeken uitgebracht zoals de ‘Bommel literatuurgids’, Het leven der dieren’ en deze week kwam het boek ‘Broddelboleten en Trulzwammen’ (wat een titel zeg!) over paddenstoelen in de brievenbus. Hij heeft dat samen geschreven met Machiel E. Noordeloos, een internationaal mycoloog (paddenstoeldeskundige). Ik ben de komende weken weer onder de pannen.

In 2000 verscheen bij KijkKader uit Soest een ‘Heer Olivier B. Bommel Eeuw doorgeefboek. Een agenda van 2000 tot en met 2099, met de aanmoediging ‘Verwaaide jaren! Houd ze vast’. In 2022 kocht ik bij een kringloopwinkel in Twello mijn 2e exemplaar en die ben ik nu aan het (na)vullen/schrijven vanaf 2000 t/m 2022. Een hele klus en dan vanaf 2023 bijhouden. Het 1e exemplaar blijft leeg en in de verzameling als object. Mocht u nog Bommelspullen of -boeken in de la of kast hebben liggen en ze worden toch niet (meer) gebruikt, ik houd me aanbevolen.  

‘Zou Poetin …. ?’ Zo eindigde ik vanaf april 2022 mijn wekelijkse column met een vraag om zo mijn verontwaardiging uit te spreken over de onzinnige oorlog in de Oekraïne die Vladimir nu al meer dan 600 dagen voert. Maar, ik stop ermee. Niet omdat ik Oekraïne geen warm hart meer toedraag, maar omdat ik mijn column dan moet gaan uitbreiden met ‘Zou Hammas…?’ en tevens ‘Zou Netanyahu….?’ En wie weet wat er meer volgt of al gaande is. Kunnen we alsjeblieft weer een beetje in vrede met elkaar gaan leven?  

Maak er een Bommels mooie week van.  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *