Argeloos nam ik deze keer wel een belletje aan op mijn mobiel van een anonieme beller. Normaliter druk ik die direct weg. De beller kondigde zich aan als Jordi Maas van de Nationale Postcode Loterij (NPL). “Spreek ik met de heer Van Diest?” Dat bevestig ik en dan krijg ik een prachtig verhaal over een nieuwe actie van de loterij. Ik heb een prijs gewonnen, want men heeft nu prijzen verloot onder leden van de NPL die nog nooit een geldprijs hebben gewonnen! Die informatie klopt want behalve chocoladerepen, toiletartikelen of andere goed bedoelde prijsjes, heb ik nog nooit een geldprijs gewonnen. “Mijnheer Van Diest, u heeft nu € 10.000,- gewonnen.” Ik juich niet direct, want is dit wel echt? Zou niet gek zijn natuurlijk. Er worden wat gegevens gecontroleerd, die kloppen, en ook mijn bankrekeningnummer waarop het gewonnen bedrag kan worden gestort. Dat nummer herken ik niet direct en ik krijg argwaan; ik word gelijk heel voorzichtig. Uiteindelijk blijkt dit wel een rekeningnummer van mij en mijn partner te zijn, maar ik kan me niet voorstellen dit nummer ooit te hebben gebruikt bij de Nationale Postcode Loterij. Hoe komen ze daar nu aan?

Moet ik nu juichen voor de prijs of (nog) niet? Ik kies voor het laatste, want eerst moet mijn argwaan echt worden weggenomen. Het mooie verhaal van Jordi krijgt dan een rare wending. Want nu alle gegevens blijken te kloppen kan hij direct opdracht geven het bedrag over te maken naar mijn bankrekening. Ik moet nog wel rekening houden met de kansspelbelasting, die 29,5% is sinds 1 januari 2023. Jammer natuurlijk, dat je van die gewonnen € 10.000,- zo’n € 2.950,- moet doorsluizen naar de belasting. Ik was in de veronderstelling dat of de NPL of de belastingdienst dit wel zou innen. Maar nee, ik moet nu, volgens Jordi, opdracht geven om € 900,- over te maken aan de belastingdienst en als de belastingdienst dan aan de betreffende bank een akkoord geeft krijg ik € 9.100, – op mijn rekening gestort, geld dat bij de bank al klaar staat voor mij. Mijn argwaan is nu wel compleet, want ik heb van de belastingdienst vaker geld ontvangen of moeten betalen, maar altijd na een schriftelijk bericht van diezelfde belastingdienst. Die € 900,- is gebaseerd op een derde van de kansspelbelasting (dat klopt al niet) en op een middeninkomen, want ik ben geen miljonair! Wat een lulverhaal. “Nou, Jordi, ik ben niet van plan zomaar en nu € 900,- over te maken aan de belastingdienst”, meld ik hem. Maar dat moet wel als ik die geldprijs wil ontvangen, dat is nu eenmaal de wetgeving. “Krijg ik dit alles nog in een mail van de Postcodeloterij bevestigd”, vraag ik vervolgens. Die mail ga ik krijgen en dan geef ik aan daarop te zullen wachten en daarna zal ik eerst de bank en belastingdienst bellen over deze gang van zaken. Dat was het moment dat het, overigens zeer vriendelijke, gesprek abrupt werd afgebroken, shit!

Ik check gelijk mijn bankrekeningen. Geen bijschrijving, maar gelukkig ook niets afgeschreven. Ik bel vervolgens met de Nationale Postcode Loterij en natuurlijk heb ik geen prijs gewonnen en was ik bijna in een babbeltruc getrapt ofwel social engineering zoals dat in het security vakgebied wordt genoemd. Social engineering is het misbruiken van menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, vertrouwen, hebzucht, angst en onwetendheid. Criminelen (social engineers) proberen vertrouwelijke informatie van iemand los te krijgen. Ze willen bijvoorbeeld persoonlijke gegevens (phishing) en beveiligingscodes te weten komen of malware installeren. Dat kan je uiteindelijk veel geld kosten. Ik vind het uitermate frustrerend dat er zoveel Jordi’s rondlopen! Een waarschuwing is op zijn plaats: “Trap er niet in, geef nooit codes af en betaal nooit zomaar geld als je niet 100% zeker bent dat het klopt!” Voor mezelf geldt dat ik nu helemaal nooit meer bij anonieme bellers de telefoon opneem en uiteraard heb ik her en der wat beveiligingscodes aangepast!  

Zou Poetin wel eens gebeld zijn door een fraudeur? Misschien kan hij daar zelf een aardig woordje over meepraten, want ‘fraudeert’ hij niet dagelijks naar zijn eigen volk door onwaarheden te vertellen over de oorlog met Oekraïne? Niet Oekraïne is aangevallen door Rusland maar het is precies andersom.  

Het lijkt overigens relatief rustig in die oorlog of komt dat omdat we deze week veel meer worden meegetrokken in de oorlog tussen Israël en Palestina. Is het daar nu stilte voor de storm?  

Maak er een vertrouwelijke week van.  

 
 

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *