Je ogen zijn een belangrijk zintuig. Stel eens dat je niets zou zien. Lijkt me heel erg. Nu werd het zicht aan mijn rechteroog wel wat vager in de afgelopen jaren. Staar constateerde de oogarts en dat kwam niet onverwachts. In 2016 was mijn linkeroog al eens aan de beurt geweest om een nieuwe lens te krijgen en zo compenseerde sindsdien dit linkeroog het mindere zicht van mijn rechteroog en had ik een aanvaardbaar, zelfs goed, zicht!

Deze week was het dan toch zover en kreeg ik een nieuwe lens in het rechteroog bij het ADRZ/+ in Vlissingen. Daar doen ze zo’n 20 staaroperaties per dag en dat gaat heel gestructureerd in zijn werk. Na ontvangst in de hal, brengt een ziekenhuismedewerker je naar de pre operatiekamer waar de voorbereidingen worden gedaan voor de ingreep door de dienstdoende oogarts. Je neemt plaats in stoel 1, waar je een polsbandje om, een haarnetje op en de eerste drie druppels in je oog krijgt. Welk oog kan niet missen want de verpleegkundige plakt een sticker op je voorhoofd. Zo’n 20 minuten later verhuis je naar stoel 2 en krijg je opnieuw drie druppels in het te opereren oog. Langzaam wordt zo je oog verdoofd. Als er weer een patiënt terugkomt uit de operatiekamer komt is deze klaar en kan gelijk naar huis. De operatiestoel (nummer 3) wordt schoon gemaakt en neem je erop plaats, krijgt een deken over je benen en opnieuw een aantal druppels in je oog. Nog een groot kwartiertje wachten.  

Als de zoemer weer gaat komen de verpleegkundigen opnieuw in actie, want dat betekent dat er alweer een oog is voorzien van een nieuwe lens en de volgende patiënt naar binnen mag worden gerold. Je wordt daarbij vriendelijk begroet door de opererende dokter, die zich voorstelt en wat controlevragen stelt, zoals wie je bent en welk oog je graag geopereerd wilt hebben. Heeft hij de sticker niet gezien? De operatieassistenten gaan je gelijk operatie klaar maken met nog een verdovingsdruppel en rond het oog je in te smeren met jodium. Er gaat een witte lap over je gezicht en zo wordt alleen het te opereren oog zichtbaar tijdens de operatie. De operatielamp gaat op standje max en schijnt met 4 puntjes fel in je oog en er wordt constant water op het oog gedruppeld. De arts heeft het gelijk al naar zijn zin, want hij neuriet volop, vraagt of het goed met me gaat en je mag ook gerust een praatje maken. Je merkt dat er geprutst wordt aan het oog, maar wat er precies gebeurt voel je niet. De oude lens wordt verpulverd en verwijderd. Ik merk op: “de laatste restjes”, de arts bevestigd dat en gaat dan de nieuwe lens inbrengen. Klaar is Cees, doek eraf, kapje erop geplakt en terug naar de pre operatiekamer onder dankzegging aan de oogarts en zijn assistenten.  

De deken mag ik meenemen, de rest gaat in de prullenmand. Ik word onder begeleiding weer teruggebracht naar de hal, waar mijn lief mij opvangt, precies één uur en een kwartier nadat ik werd opgehaald. Wat een efficiëntie! Tijd voor koffie met een lekkere, warme gevulde koek. Door het oogkapje kan de bril niet op en zie ik maar beperkt. Ik mag een week niet autorijden, fietsen, bukken, zware zaken tillen en meer. Kortom rustig aan. Het kapje moet op blijven tot de volgende morgen en daarna de rest van de week alleen ’s nachts. Dagelijks driemaal druppelen en dan moet het over drie weken helemaal in orde zijn.

Opgelucht haal ik de volgende morgen het kapje van mijn oog en kan de bril weer op. Het is wonderlijk want alles ziet er helder uit en het effect van de nieuwe lens is direct zichtbaar. Diezelfde morgen word ik, volgens afspraak, gebeld door een assistent van de oogarts en die vraagt hoe het met me gaat, of ik pijn heb aan het oog enzovoort. Over vier weken voor controle naar de oogarts en dan kunnen ze ook zien of ik de sterkte van mijn brillenglas moet aanpassen. Op naar de volgende ingreep komende week, maar nu aan mijn knie!  

Zou Poetin soms ook nieuwe lezen nodig hebben? Volgens mij ziet hij de wereld ook niet meer zo scherp, want anders zou hij tevreden moeten zijn met zijn Rusland en niet willen of hoeven uit te breiden met Oekraïens grondgebied. Vladimir, een paar uurtjes en je ziet weer helder!   

Helaas wordt de oorlog in Oekraïne deze week flink overschaduwd door het conflict tussen Palestina en Israël en met name de gruweldaden van Hamas vanuit de Gazastrook. Israël zint op wraak, Hamas moet van de kaart. Als dat maar niet volledig uit de hand loopt in het Midden-Oosten en de rest van de wereld.  

Maak er een heldere en vredige week van.  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *