Waar zal ik beginnen?

We leven in een sombere wereld, tenminste als je al het nieuws volgt. De oorlog in Oekraïne is nu al meer dan 2 jaar gaande. Wat even een snelle operatie moest worden om een deel van Oekraïne in te lijven is uitgelopen op een lokale oorlog. Een oorlog met vele tienduizenden doden en enorme schade aan de infrastructuur. Sommige dorpen zijn helemaal platgegooid en verlaten. Deze week dreigde Poetin in zijn jaarlijkse ‘troonrede’ met een nucleaire reactie als de NAVO zich in zijn speciale militaire operatie zou mengen. Dat doen we natuurlijk al door Oekraïne te steunen met allerlei oorlogstuig. Ligt een derde wereldoorlog op de loer? Laat Poetin alsjeblieft tot zinnen komen en in gesprek gaan met zijn opponent Zelensky. Mogelijk kunnen we de oorlog dan vergeten, maar vergeven is er niet bij, nu Poetin ook nog zijn gevaarlijkste tegenstander, Navalny, heeft omgebracht. Afgelopen vrijdag werd Aleksej in Moskou begraven wat langzaam veranderde in een protestmars waarin de mensen schreeuwden: “Poetin is een moordenaar”. Een gitzwarte dag in Rusland, maar ook een dag van hoop voor een betere toekomst.  

Wie ook tot zinnen moet komen, al is dat waarschijnlijk moeilijk, is Netanyahu de premier van Israël. Na die walgelijke zevende oktober vorig jaar, de dag waarop Hamas uit het niets meer dan twaalfhonderd Israëli doodde en enkele honderden gijzelaars maakte. Sindsdien is Israël continue bezig om Hamas in zijn geheel te vernietigen. Daarbij zijn al meer dan vijfentwintigduizend Palestijnse vrouwen en kinderen omgekomen en is er weinig over van Gaza. Met de Ramadan op komst dringt de gehele wereld aan op het staakt het vuren, maar Netanyahu wil er niets van weten. Zou het helpen als Mark Rutte snel de nieuwe Navo-baas zou worden?  

De formatie van een nieuw kabinet in Nederland wil nog maar steeds niet lukken. We zijn nu bijna 4 maanden na de verkiezingen en er zit weinig schot in die formatie. Kim Putters is deze weken aan zet om met de partijen aan tafel te zitten en ze dichter bij elkaar te brengen. Wilders wil wel en heel graag, maar dat is nu juist het probleem. Jaren schopte hij tegen alles aan waar hij maar tegenaan kon schoppen en nu moet hij als grootste partij (37 zetels in de Tweede Kamer) veel water bij de wijn doen. Dat belooft hij ook, maar gaat hij dat straks niet weer terugdraaien al er eenmaal een kabinet is? Verontrustend is dat wel, want in de peilingen staat hij nu al op 50 zetels. Nieuwe verkiezingen zouden voor diverse partijen desastreus worden en een PVV met meer dan 50 zetels zie ik niet zitten.  

Het klimaat zit ook niet mee. Februari was de warmste maand ooit. In mijn beleving was het niet warm, maar vooral een maand met veel regen en wind. De krokussen zijn bijna alweer uitgebloeid en de planten en bomen ontspruiten flink. In de tijd gezien lopen we ruim 30 dagen voor op de normale ‘weerkalender’. We zitten dus min of meer al in de lente alhoewel dat niet zo aanvoelt. Laat de zon maar komen, want die kunnen we wel even gebruiken. Zitten we in de verkeerde straalstroom?  

Over de zon gesproken. In februari was de opbrengst van onze zonnepanelen bijna 30% minder dan in eerdere jaren. Die zonnepalneen leveren jaarlijks genoeg stroom op om met de teruggave aan het energiebedrijf, vooral in de zomer, de elektriciteitsrekening op nul te houden. Maar, blijft dat zo? Er is veel discussie over de salderingsregeling, die recent door de Eerste Kamer is gehandhaafd. Hoera! Veel politieke partijen wilden ervan af evenals de leveranciers van elektriciteit. Sterker nog, die willen dat je gaat betalen voor teruglevering van stroom en sommige doen dat al. De jaarrekening zou wel eens een paar honderd euro hoger kunnen uitvallen. Het aanschaffen van zonnepanelen wordt hierdoor minder aantrekkelijk. Dat merken de leveranciers nu al, want de terugverdientijd wordt langer en particulieren investeren minder in panelen.  

Oorlogen, het klimaat, zonnepanelen, je zou er somber van worden. Maar dat is nog lang niet alles. Treinkaartjes die worden duurder, rapport toeslagenschandaal is vernietigend, fundering van huizen is groot probleem, het ene na het andere schandaal binnen de omroepen nu weer over WNL-baas Bert Huisjes, ons songfestivallied ‘Europapa’ met Joost Klein. Genoeg!

Tijd om de krant, internet, X, WhatsApp, Facebook, TikTok, Instagram, email en alle andere media even te laten voor wat het is. Speel ‘ouderwets’ een spel. Zo ben ik elke woensdag middag afgesloten van de wereld om te leren bridgen. Mooi kaartspel, waar veel mogelijkheden inzitten en dat je alles verder om je heen voor even doet vergeten. In de zaal naast ons zitten de bejaarden een spelletje te rummikuppen, te klaverjassen of spelen ze bingo. Gezellig!  

Maak er maar een speelse week van.  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *