Daar was hij dan op eens weer Ernst Kuipers in het programma OP1 afgelopen vrijdag bij de politiek vrijdag met Sven Kockelmann. Op 10 januari liet Ernst via een bericht op X weten per direct te vertrekken als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het demissionaire kabinet-Rutte IV. Kuipers, pas twee jaar minister, was in korte tijd de derde D66-bewindspersoon die stopte. De reden dat Kuipers het ministerschap achter zich liet was omdat hij ‘een functie in het buitenland’ zei te gaan vervullen. Alle politieke journalisten en analisten wilden wel weten waar hij naar toe ging. Kuipers gaf niet thuis, was zes wekenlang van de radar verdwenen en werd er tegelijk een geruchtencircuit opgetuigd met allerlei speculaties over die nieuwe baan. Het werd wel het mysterie van Den Haag genoemd. In allerlei talkshows ging het erover en werd er vaak schande gesproken over deze move van Kuipers. ‘Dat kan hij toch niet maken’, werd veelvuldig gerept, ‘een minister blijft zitten tot het einde van de rit’! Wat een onzin lijkt me dat. Dat kan wel, maar dan mag de betreffende minister volgens de gedragscode voor het ministerschap (het Blauwe Boek) niet uitkijken naar een nieuwe functie voor zijn eigen toekomst. Conclusie en dat is ook die Kuipers heeft getrokken, dan moet ik per direct stoppen als minister anders kan ik niet gaan praten met partijen die een functie aanbieden. Maar het is nu bekend. Kuipers wordt lid van het bestuur als vicevoorzitter van de Technische Universiteit in Singapore. Daarnaast wordt hij lid van het bestuur van de board van HIMS in Florida. Topfuncties dus en dan hoor ik de politieke verslaggever, Thomas van Groningen, bij Op1 zeggen: ‘Had u niet een paar weken/maanden, kunnen wachten tot er een nieuw kabinet is?’ Neen, natuurlijk niet Thomas, niet zeuren. Johan Derksen noemt Kuipers een lafaard. Dat is wel heel makkelijk Johan, vanuit je luie stoel daar bij Vandaag Inside. Nog langer wachten en die functies zijn misschien weg en zit Kuipers over een paar maanden thuis met wachtgeld. Daarbij komt er zijn genoeg goede mensen te vinden die het tijdelijke ministerschap kunnen overnemen. Of zij dat wel willen is maar de vraag omdat het waarschijnlijk om een baan voor enkele weken, maximaal enkele maanden gaat. Iedereen die roept dat wat Kuipers heeft gedaan niet kan, mag zich, wat mij betreft, nog even achter de oren krabben.

Maar, we hebben er nog een, die op zoek is naar een nieuwe baan. Nou ja, op zoek, hij wordt genoemd als opvolger van Jens Stoltenberg, de huidige baas van de NAVO. Dat is natuurlijk niet mis en word je niet zomaar. De speculaties doen al maanden de ronde. Zeker 20 van de 31 NAVO-lidstaten steunen hem op dit moment. “Wat de rest vindt, wordt de komende dagen en weken bedisseld”, zegt diplomatiek expert Robert van de Roer, die de ‘leiderschapsrace’ op de voet volgt. Het gaat natuurlijk om Mark Rutte. Rutte maakt een hele goede kans, maar er is nu wel een tegenkandidaat uit Roemenië, president Klaus Iohannis. Aangezien Biden zijn zegen al aan Rutte heeft gegeven, zal een tegenkandidaat het moeilijk krijgen, maar in deze politieke arena weet je maar nooit hoe de hazen uiteindelijk gaan lopen. Volgens het Blauwe Boek mogen ministers wel buiten Nederland op zoek gaan naar een nieuwe toekomst, dus Rutte kan dit doen. Voor Kuipers gold eigenlijk hetzelfde, maar die was zo netjes zijn ministerschap aan de wilgen te hangen. Wat gaat Rutte doen als hij binnenkort wordt benoemd tot NAVO-baas. Formeel loopt de tijd van Stoltenberg nog tot oktober en dan zouden we toch al een nieuw kabinet en dus een nieuwe minister-president moeten hebben. Echter, de indruk bestaat dat Stoltenberg in april al weggaat en dan zou Rutte nog wel minister-president zijn. Blijft hij dat dan nog of wordt Mark direct vervangen? Het laatste lijkt me dan voor de hand liggen, maar wie-o-wie kan Rutte opvolgen? Dilan Yesigölz, huidige partijleider van de VVD of wordt het Rob Jetten (D66) die nu de eerste vicevoorzitter van het Kabinet is, na het vertrek van Sigrid Kaag. Wordt het misschien Carola Schouten (CU) of Karien van Gennip (CDA). Ik gok dat Rob Jetten straks op de politieke winkel mag passen, want Dilan Yesigölz is te druk met haar demissionair ministerschap en de onderhandelingen voor een nieuw kabinet.

Het is trouwens best raar dat veel ministers van het huidige demissionaire kabinet zo af en toe ook in de Tweede Kamer verschijnen, niet als minister, maar als Kamerlid. Recent nog toen er werd gedebatteerd over het rapport van informateur Plasterk. Mag deze dubbelfunctie trouwens wel? Formeel is het toegestaan, maar ik zou dat willen afschaffen of is dat gezeur?

Maak er een week van zonder gezeur.

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *