Olivijn, ken je dat? Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Effe googelen dus. Het mineraal olivijn is (bron: Wikipedia) een nesosilicaat met als chemische formule (Mg,Fe)2SiO4, waarbij de eindleden tussen magnesium en ijzer worden gevormd door de mineralenreeks forsteriet (rijk aan Mg) en fayaliet (rijk aan Fe). Duidelijk? Nou snap ik er helemaal niets meer van. Olivijn is een soort zand, maar harder dan gewone zandkorrels en is een veel gebruikt middel voor gevelreiniging. Kleine olivijnkorrels worden samen met water gestraald op de muur, zodat de verontreinigde laag verwijderd wordt. Olivijn laat zich makkelijk binden met CO2 en zou zo, volgens emeritus-hoogleraar Olaf Schuiling (1932 – 2021), het klimaatprobleem kunnen oplossen. Andere wetenschappers waren het daar niet mee eens. Maar ja, alle beetjes die helpen tegen de klimaatverandering zijn meegenomen, toch? Maar, zul je zeggen: “Hij heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt”. Volslagen onzin zou Toon Hermans antwoorden: “De klepel hangt uiteraard in de klok, want als ie daar niet hing, kon de klok niet luiden”.

Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, wil huizen bouwen en nog eens huizen bouwen. Maar het zit niet mee. In een discussie met jongeren, die single een huis willen kopen, maar wat steeds niet lukt, zei hij tegen een van de vrouwelijk deelnemers: “Een rijke vriend, heb je daar al aan gedacht?” Daar was achteraf veel commotie over. De dame in kwestie, Frederique, voelde zich niet helemaal serieus genomen. Ze heeft vervolgens wel een bericht op LinkedIn gepost en daarop heeft Hugo zijn excuses aangeboden. Haar telefoon ontplofte met reacties hierop en dat duurde dagen. Ze had niet verwacht dat het zo opgepakt zou worden. Maar lieverd, waarom zet je dan op LinkedIn? Om niet gelezen te worden? Wel een beetje naïef lijkt me! Kan ik dat zeggen? Dat kan ik zeggen volgens de gevleugelde uitdrukking van Mart Smeets.

Het kabinet Rutte heeft crisisberaad gehouden en de uitkomst: ze lassen een pauze in voor het stikstofbeleid en daarmee is een kabinetscrisis (voorlopig) voorkomen. Men gaat wel door volgens het coalitieakkoord, maar nu zijn de provincies, en daarmee de grote winnaar BBB, aan zet om provinciale beleidsplannen te maken en afspraken te maken. De Haagse coalitiepartijen blijven bij hun standpunten en gaan vóór de zomer weer praten. Er is nu een pauze, maar je mag het ook een wapenstilstand noemen. Schieten we hier wat mee op? Volgens mij is het kabinet te veel met zichzelf bezig en wil nu niet uit elkaar vallen, want dan komen er nieuwe verkiezingen en krijgen de coalitiepartijen een pak slag van o.a. de BBB. Hoe lang kan Rutte met zijn kabinet nog olifantenpaadjes vinden bij een dreigende politieke impasse? Ik ga voor nieuwe verkiezingen, want dit kabinet lost niets meer op. Kan ik weer een dag op het stembureau zitten!

Het is 83 jaar geworden, televisiemaker Wim de Bie, van het duo Van Kooten en De Bie. In een van de laatste uitzendingen van Koot en Bie al aangegeven, bij een aan-huis-enquête (de vragensteller was Van Kooten natuurlijk), op de vraag wanneer hij ging overlijden geantwoord: “Doe mij dan maar in 2023”! En zo geschiedde en moet we het doen met televisiebeelden uit het archief. De Klisjeemannetjes, Het Simplistisch Verbond, Koot en Bie en Keek op de Week, waren legendarische programma’s die het duo heeft gemaakt. Ondanks dat de laatste uitzending 25 jaar geleden was, na een samenwerking van 35 jaar, blijven hun typetjes tot de verbeelding spreken, soms nog steeds actueel en vaak hun tijd ver vooruit. Jemig de pemig, een icoon is heengegaan.

Zou Poetin ook wel eens een Keek op de Week houden? Misschien een goed advies aan Vladimir om daarbij eens langs te gaan bij Mark Rutte, want die is heel bedreven in het bedenken van een uitweg. Even wat eten samen en dan komen ze vast tot de conclusie om een pauze in te gelasten in de oorlog in Oekraïne.

Maak er een keeke week van!

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *