We waren deze week even op bezoek bij Willem-Alexander en Maxima op Paleis Noordeinde in Den Haag. We hadden donderdag om 12 uur afgesproken, maar we bleken niet de enigen te zijn die op de thee wilden bij het stel. Er stonden twee flinke rijen voor het hek te wachten en marechaussees hielden een oogje in het zeil of we geen gekke fratsen uithaalden. De rijen voor ons waren die met wie de Koning om half twaalf en kwart voor twaalf had afgesproken. Gelukkig verliep alles heel ordelijk, heel koninklijk zal ik maar zeggen. Veelal ouderen stellen of gezinnen met jonge kinderen kwamen een kijkje nemen in het werkpaleis van de familie Van Oranje. We waren de eersten die om 12 uur naar binnen mochten. Helaas was het echtpaar zelf niet thuis, zeker in Griekenland op vakantie.

Met een mooie audiotour werden we door het paleis begeleid, waar af en toe een kleine opstopping was om even in een zaal te gluren, zoals de Indische zaal die geheel met hout is gedecoreerd. De bevolking van Indië bood Koningin Wilhelmina in 1901 een volledig oosters interieur aan ter gelegenheid van haar huwelijk met Prins Hendrik.

Als je binnenkomt in het paleis kom je in de hal met een uitzicht op het bordes waar de staatsiefoto’s worden gemaakt van net geïnstalleerde regeringen. In de hal zelf kijk je je ogen uit naar de enorme pilaren in de hal rond te trap, totdat je op de audio hoort dat de pilaren van hout zijn gemaakt. Ze zijn vervolgens gedecoreerd zodat ze op massieve marmeren pilaren lijken, maar het is gewoon nep! Dan naar boven, waar onder andere de balzaal is te bewonderen en ook de balkonzaal. Dat is de zaal waar de familie zich op Prinsjesdag verzamelt en vervolgens op het balkon verschijnt. Dat is aan het einde van Prinsjesdag nadat de Koning de troonrede heeft uitgesproken in de gezamenlijke vergadering van Eerste en Tweede Kamer. De deuren waren gesloten dus je even Koning en Koningin voelen en zwaaien naar de overige gasten zat er niet in.

We liepen ook door de vergaderzaal waar de Koning en Koningin en vaak ook prinses Beatrix op maandag met hun staf overleggen in het zogenaamde secretarieoverleg. Welke werkbezoeken gaat de familie doen en welke niet? Er komen wekelijks veel meer aanvragen binnen dan dat men kan honoreren. Wie maken ze blij en wie stellen ze teleur? Die vergaderzaal noemt men de Puttizaal en is vernoemd naar de cherubijntjes op de rode wandbespanning. Cherubijntjes (of Putti) zijn afgebeelde kleine kinderen (jongens) met vleugeltjes. Een mooie tour door dit paleis waar ooit Juliana is geboren en waar in de antichambre van de puttikamer nog een rond kordaat babyportret van Prinses Juliana hangt. Koningin Beatrix heeft er een werkpaleis van gemaakt en zo wordt deze nog steeds gebruikt voor ontvangsten en audiënties en dergelijke.

Na een heerlijke, bijna koninklijke, lunch met vrienden in restaurant ‘t Goude Hooft, togen we op naar de Koninklijke stallen. Ook daar weer in de rij. Tickets scannen en id bewijs laten controleren door marechaussee en we mochten de stallen in. Een prachtig onderhouden locatie, zowel binnen als buiten. Eerst zagen we de Gouden Koets en de Glazen Koets die dit jaar weer is gebruikt op Prinsjesdag. Omdat het Binnenhof de komende jaren grondig wordt verbouwd is de Ridderzaal niet bereikbaar en werd dit jaar Prinsjesdag gehouden in de Koninklijke Schouwburg. Naast koetsen staan er natuurlijk ook de paarden die de koetsen moeten trekken. Op de binnenplaats stonden de koninklijke paardenvrachtwagen en de koninklijke bus (AA-81). Deze laatste zien we elk jaar tijdens Koningsdag, als de familie arriveert in de plaats waar ze Koningsdag vieren. Verder de nodige luxe auto’s, waaronder de verlengde Audi A8 van Koningin Maxima. Gelukkig zag ik een aantal AA-jes aan de stekker staan dus wordt er elektrisch gereden door de Oranjes. Een goed voorbeeld doet goed volgen, nietwaar? Wat je je wel kunt afvragen is of dit soort paleizen met alle pracht en praal en al de opsmuk van lakeien enzovoort nog wel van deze tijd is? Traditie vind ik wel mooi, maar is ook geldverslindend, maar nog altijd beter dan geld wegsmijten met oorlog voeren.

Zou Poetin het Kremlin wel eens openstellen voor zijn volk? Ik denk het van niet, want daar is hij niet koninklijk genoeg voor. Men zou eens zien in wat voor weelde deze wrede oorlogsvoerder leeft en van daaruit zijn opdrachten geeft om mensen te vermoorden in Oekraïne en het land te vernielen met zijn oorlogstuig. Hij, in al zijn luxe, stuurt een oorlog aan waardoor mensen dakloos worden of moeten vluchten naar vredelievende landen, zoals Nederland.

Maak er een koninklijke week van!

 
 

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *