We zitten halverwege het zomervakantieseizoen. Op 8 juli gingen in het midden van Nederland de scholen op slot en vorige week ging noord er als laatste vandoor en komen begin september weer terug. Maar, waar moet je heen dit jaar?

In Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk is het bloedje heet, hittegolf, en kun je niets anders doen dan binnen blijven en slapen. In de zon op het strand is geen optie, tenzij je de gehele dag in het water blijft, maar daar word je weer zo week van.

Italië lijkt ook al geen optie, want of het is er te warm, net als in Spanje en Portugal, of je komt in noodweer terecht en moet je de vakantie afbreken vanwege enorme schade. Ik kan me nog goed herinneren dat we met de caravan aan het Gardameer stonden. Mooi en lekker warm zomerweer. Maar, drie weken aan het Gardameer betekent geheid dat je op een dag een flinke onweersbui cadeau krijgt. Toen ik deze week de berichten over het noodweer in regio Milaan las, moest ik terugdenken aan die keer dat dit ons overkwam op camping Bella Rosa. Het werd snel bewolkt en pikkie donker en barstte het onweer los vanuit het Gardameer komend. Donder en bliksem, hagelstenen zo groot als tennisballen en dat alles gepaard met veel wind, die keer een heuse windhoos. De stroom viel uit en er zat niets anders op je terug te trekken in je caravan en wachten tot het voorbij is. Het curieuze van een onweersbui aan het Gardameer is dat, als je denkt dat het voorbij is, de bui door de bergen weer wordt teruggestuurd en je alles nog een keer over je heen krijgt. Die keer was het heel heftig en was het dak van de caravan veranderd in een poffertjespan. De auto overleefde het geweld, maar dat kwam omdat we deze hadden bedekt met luchtbedden. Op onze camping hadden we nog mazzel, want een camping verder waren alle (voor)tenten weggewaaid en hadden alle auto’s blik- en ruitschade. Werk aan de winkel voor de ANWB ter plaatste. Het noodweer was voorpaginanieuws van de Telegraaf. Wij konden onze vakantie gelukkig vervolgen, maar velen gingen, wilden of moesten naar huis. Als je ziet hoe erg het dit jaar was in de regio Milaan voel ik wel mee met de getroffenen die hun vakantie in duigen zien vallen, alles achter moeten laten en met de bus naar huis gaan. Vandaag kwamen de bussen aan in Nederland.

Maar, waar dan op vakantie? Nou, wat dacht je van Nederland? Het is op dit moment niet het mooiste zomerweer, maar wel goed genoeg om allerlei activiteiten te doen en zo heel af en toe een strandje te pakken. Maar, is dat laatste niet een beetje passé, vanwege kans op nare ziektes? Elke keer als wij er voor een paar dagen in Nederland op uit trekken en onze intrek nemen in een B&B of hotel zien we altijd weer mooie plekjes en genieten we van de omgevingen. En weet je hoeveel kringloopwinkels er in Nederland zijn? Nou heeeeeel veel. Steeds weer op zoek naar leuke dingen, kleding en (ik) naar boeken voor mijn verzamelingen. Een stad in de buurt bezoeken, wat winkelen, lekker lunchen of dineren en dan heb je weer heel relaxte dagen. Na een paar dagen rijden we weer terug naar de rust van Zeeland. Eenmaal terug in ons paleisje besef ik weer eens opnieuw hoe fijn we het hier hebben en je eigenlijk helemaal niet op vakantie hoeft, zeker als je niet meer werkt, want dan heb je het hele jaar vakantie.

Vliegen naar een ver of warm oord is sowieso voorlopig passé, want ik heb weinig zin om in de rij te staan op Schiphol, wachten op boarding en dan weer in de rij om op je plekje in het vliegtuig te bereiken. Vervolgens zit je een paar uur opgepropt op veel te krappe zitplaatsen. We willen nog wel een keer bij dochterlief op bezoek in Australië en dan is vliegen een must. Van vliegschaamte heb ik nog geen last. Het is wel nodig om dan oppas in huis te halen voor onze huisdieren en het bijhouden van onze paleistuinen.

Zou Poetin dit jaar nog op vakantie gaan? Ik vermoed van niet, want die heeft het te druk met zijn oorlog in het buurland Oekraïne. Misschien is een pauze, staakt het vuren, wel een goed idee, zodat de hele wereld, maar vooral Oekraïne weer even op adem kan komen. Wie weet levert dat enige bezinning op, vooral bij Poetin, en gaan de partijen echt eens aan tafel om vrede te sluiten en kan de wederopbouw van Oekraïne beginnen. 522 dagen oorlog is wel genoeg, want het levert alleen maar verliezers op. Kunnen we ons op de echte problemen op onze planeet richten, zoals het klimaat.

Maak er nog mooie vakantieweken van!

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *