Wat te denken van een LHBTQIAP+ zebrapad? Moet dat nou? Een zebrapad is zwart/wit. Als die alle kleuren van de regenboog krijgt, is het dan nog wel een zebrapad? Ieder voor zich moet weten hoe men zijn geaardheid wil noemen of uitoefent, maar moet je daar anderen mee lastig vallen? Begrijpt u het nog? We kunnen het gewoon accepteren en dat schijnt voor sommigen nog wel eens moeilijk te zijn en dan maken ze een regenbooggekleurd zebrapad weer zwartwit en daarmee jagen ze onze maatschappij weer op kosten. Aanpakken die gasten en laten betalen. Maar een Canal Pride (Kanaal Trots?), zoals die jaarlijks in Amsterdam wordt gehouden en recent ook nog in Goes, mag wat mij betreft achterwege blijven. Ik hoef niet te weten dat iemand Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Queer Intersekse, Aseksueel, Panseksueel of + is. Zijn er nog meer vormen van seksualiteit of is het doolhof nog niet compleet? Love is love zou ik zeggen.

Zoals gezegd een zebrapad is zwartwit, want anders moeten we de hoes van het album Abbey Road van The Beatles ook nog aanpassen en dat kan echt niet hoor. Ik kom uit de generatie, die is opgegroeid met de The Beatles en de Rolling Stones. Ik was meer van The Beatles. Gek eigenlijk om te beseffen dat de twee Beatles niet meer leven en de levenden zijn respectievelijk 83 (Ringo Starr) en 81 jaar (Paul McCartney) oud. Deze week schaart ook Mick Jagger zich onder de tachtigers. Ik ben eigenlijk een, en nog steeds, grotere fan van de muziek van ABBA. Agnetha (73), Benny (76), Björn (78) en Anni-Frid (77) gaan gevieren ook al richting de 80. Nu voel ik me ook wel een beetje oud worden!

Ik heb als eens eerder wat gezegd over het gebruik of liever misbruik van de Engelse taal in het onderwijs. Zo zijn er universiteiten waar zelfs de voertaal Engels is, terwijl het toch echt een Nederlandse universiteit is. Internationalisering is het toverwoord als je de voorstanders hoort. Gelukkig is er tegengeluid en dat wordt steeds sterker. Uiteraard mag er best eens wat in het Engels onderwezen worden, maar de voertaal in het instituut moet Nederlands blijven, tenzij er een docent rondloopt met Engelse roots. Die moet zich dan wel heel snel de Nederlandse taal eigen maken.

Maar, het Engels wordt sowieso in het dagelijks leven misbruikt. Zou dat aan de sociale media liggen, die we vaker social media (op z’n Engels uitgesproken) noemen? En dat scheelt maar één e. Ik werd recent weer door dit misbruik getriggerd (komt ook weer uit het Engels) door een nieuw fenomeen in Nederland, namelijk rewilding. Hiermee wordt bedoeld dat we meer ruimte geven aan natuurlijke processen ofwel laat de natuur zijn gang gaan en zo kunnen ecosystemen zich herstellen. Volgens mij is dat gewoon verwildering!  Zo noemt Wageningen University & Research of wel Wageningen Universiteit en Onderzoek dit fenomeen!

Nog een stapje verder, even out of the box (!) gedacht ofwel creatief denken of iets verder denken dan je gewend bent. Wat te denken van stelselmatig kunstmatige intelligentie (KI) te gebruiken in plaats van artificial intelligence (AI). Bed & Breakfast noemen we vanaf nu Bed en Ontbijt, Concert at Sea wordt Concert aan Zee(land) en zo kan ik nog wel even doorgaan.  

Onverwachts was hij daar, Frans Timmermans, die toch lijsttrekker gaat worden van de combinatie PvdA en GroenLinks, terwijl hij weken geleden een terugkeer in de Nederlandse politiek nog hardnekkig ontkende. Frans wil Mark Ruitte wel gaan opvolgen als premier, maar dan moet de linkse combinatie eerst wel een klinkende overwinning behalen op 22 november aanstaande en daar ziet het nu nog niet naar uit, maar wie weet doet het ‘Frans-effect’ wonderen. In zijn eerste persmoment deed hij nog wel een duit in het misbruikzakje van Engelse termen door te zeggen dat we wel wat meer ‘swag’ mogen tonen. Frans bedoelt dat we wel wat stoerder of zelfverzekerdheid mogen tonen. Zeg dat dan gewoon, Frans!

Zou Poetin wel eens in het Engels denken en termen misbruiken in de Russische taal? Het zou me verbazen, want zijn grootste tegenspeler is natuurlijk de Verenigde Staten en de taal van je vijand gebruik je natuurlijk niet. Kijk maar wat hij doet met buitenlandse bedrijven in Rusland, die worden nu verkocht aan Russen of genationaliseerd. Kunnen we   Poetin niet eens een cursus saamhorigheid geven, zodat vijandigheid kan worden uitgebannen en we in harmonie tussen landen met elkaar kunnen leven? Volgens mij doet iedereen daar zijn voordeel mee.

Maak er een Nederlandse week van!

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *