Nu het kabinet Rutte IV is gevallen en demissionair doorregeert gaan we ons opmaken voor verkiezingen. Als het een beetje meezit, mag ik op 22 november weer op het stembureau zitten om de kiezers te ontvangen en later op de dag de stemmen te tellen. Dat wordt spannend.

 

Bij het vallen van het kabinet gingen we er gemakshalve van uit dat Mark Rutte voor kabinet Rutte V opteerde, want die ambitie had hij wel uitgesproken. Toen kwam de verrassing een dag later. Mark Rutte verlaat de Haagse politiek! We krijgen dus een nieuwe minister-president, maar wie? Ondertussen weten we dat Dilan Yesilgöz zich kandidaat stelt voor de VVD als lijsttrekker en dat het bestuur daarachter staat. Ze is nu (demissionair) minister van Justitie en gooit volgens mij hoge ogen om uiteindelijk de eerste vrouwelijk premier van Nederland te worden. Dan moet de VVD natuurlijk wel de verkiezingen winnen. Dat is nog niet zomaar een gelopen race, want wat te denken van de BBB. Die partij won afgelopen maart vanuit het niets de provinciale verkiezingen. In de peilingen is het nu de tweede partij vlak achter de VVD, dus dat kan in november een interessante strijd worden. Als ze het klaar speelt is Caroline van der Plas met de BBB straks misschien wel de grootste partij van Nederland. Wordt zij dan de premier, alhoewel ze dat niet direct ambieert?

Mark Rutte stapt op, minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra (CDA) stapt op, Minister van Financiën Kaag (D’66) stapt op, en ook minister voor Armoedebeleid Carlo Schouten (CU) stapt op en zo geven alle vicepremiers er straks de brui aan.

Daar houdt het niet mee op, want het lijstje met opstappers straks wordt alsmaar langer. Heerema, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, verlaat de politiek, evenals Hugo de Jonge. De huidige minister van Volkshuisvesting is de derde CDA’er die wat anders gaat doen en nummer vier van het CDA is Staatssecretaris Van Rij. Sophie wil Mark niet opvolgen en het zou me niet verbazen als ook zij straks iets anders gaat doen. Wie volgt?

Je zou haast zeggen dat politiek niet leuk is. Lilian den Haan zegt: “De huidige politiek is lelijk”. Dat moet zij nodig zeggen, want zij heeft de politiek ook niet mooier gemaakt door de enige zetel van 50Plus te grabbel te gooien na ruzie met het bestuur van 50Plus en voor zichzelf te beginnen. Dat is lelijk. Ze had zo stoer moeten zijn haar zetel beschikbaar te stellen en aan 50Plus te laten. Heel goed dat ze nu weggaat. Dat geldt trouwens ook voor al die eenpitters in de Tweede Kamer en die zich hebben afgesplitst. Je bent gekozen via een bepaalde partij en als je dat niet meer ziet zitten dan gewoon de Tweede Kamer verlaten en de volgende op de lijst neemt zijn/haar plaatst in. Ik weet dat het volgens de wet anders is en men mag blijven zitten! Een lid wordt namelijk op persoonlijke titel gekozen en behoudt bij afsplitsing zijn zetel. Aanpassen die wet, want straks hebben we 150 fracties in de Kamer.

Gelukkig komt er een nieuwe generatie politici aan en daarmee gaat de gemiddelde leeftijd, als ik het goed heb, flink om laag. We wisten al dat Dilan Yesilgöz (46) de nieuwe leider wordt van de VVD en het ziet er naar uit dat Rob Jetten (36) het D’66 stokje overneemt van Sigrid Kaag als partijleider. Het CU heeft Mirjam Bikker (40). Nu het CDA nog. Bij de andere partijen lijkt het wel duidelijk, maar je weet nooit of ook daar nog een stoelendans plaats gaat vinden.

Zou Poetin al klaar zijn om de macht over te doen? Ik denk het niet en ben ook bang dat er weinig zou veranderen als er weer zo’n andere machtswellusteling het overneemt en daarmee de oorlog in Oekraïne niet wordt beëindigd. Ze moeten echt aan tafel met elkaar! Doen mannen.

Maak er een mooie stoelendans van deze week.

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *