Nog een paar dagen en dan tik ik de 71 aan. Daarmee ben ik slechts een half jaartje langer op deze aarde dan dat Queen Elizabeth II heeft geregeerd over Groot-Brittannië en de Gemenebest. Deze week overleed zij op 96-jarige leeftijd. Engeland in rouw en de gehele wereld rouwt mee. Die leeftijd wil ik ook wel halen in gezonde toestand uiteraard, dan heb ik nog 25 jaar te gaan.

De opvolger van Elizabeth is per direct haar zoon Charles, nu King Charles III. Charles is al 73 en gaat dus, als hij net zo oud wordt als zijn vader, prins Philip werd 99, nog ruim 25 jaar regeren. Dat betekent in ieder geval dat de troonopvolger van Charles, zijn zoon William, nu officieel de nieuwe prins van Wales, niet zo lang op de troon hoeft te wachten als zijn vader. Daarmee zijn de koninklijke formaliteiten gedaan en gaan ze zich voorbereiden op de staatbegrafenis van moeders.

Vanaf het moment dat Elizabeth overleed (D-Day), trad het stappenplan van de regering van het Verenigd Koninkrijk, genaamd operation Unicorn, in werking. Het geeft enige indicatie over wanneer gebeurtenissen zouden kunnen plaatsvinden. Operation Unicorn omdat de koningin in Schotland is overleden. Deze operatie gaat later, als het stoffelijk overschot in Engeland aankomt, over in operation London Bridge. Meteen na haar dood heeft haar privésecretaris, Sir Edward Young, de premier Liz Truss gebeld met het nieuws, ‘London Bridge is down’, daarmee haar dood bekendmakend.

Liz Truss overigens was pas twee dagen daarvoor benoemd tot de nieuw premier van het Verenigd Koninkrijk op Balmoral Castle, het Schotse buitenverblijf van koningin Elizabeth en had daarbij nog de fragiele hand van de koningin geschud! Vanwege “mobiliteitsproblemen” vond de zogenaamde ‘kissing hands’-ceremonie plaats in Balmoral Castle, en niet in Buckingham Palace in Londen. Het was de eerste keer sinds eind juli dat de koningin zich liet zien en voor het eerst sinds 1908 vond de benoeming van de nieuwe premier niet in de Britse hoofdstad plaats.

Het Verenigd Koninkrijk is op donderdag 8 september begonnen met een tien dagen durende periode van rouw, terwijl de afspraken voor de begrafenis gemaakt worden. Deze zal plaatsvinden op maandag 19 september. Ter vergelijking, de begrafenis van haar man prins Philip, hertog van Edinburgh, vond acht dagen na zijn overlijden plaats. Ondertussen zal Charles’ kroning nog wel even op zich laten wachten. Hoewel hij dus officieel na de dood van zijn moeder gelijk de nieuwe regerende koning werd, zal de ceremonie van zijn kroning plaatsvinden nadat er voldoende rouwtijd voorbij is gegaan. Queen Elizabeth II heeft haar kroning bijvoorbeeld pas in juni van 1953 gehouden, meer dan een jaar na de dood van haar vader, koning George VI. Februari 1952 dus. Ik ben nog geen vijf maanden oud, als Elizabeth haar overleden vader, koning George VI, opvolgt als koningin. Ik krijg dat uiteraard niet bewust mee want ik lig nog steeds aan de fles. De kroning van Elizabeth op 2 juni 1953 was de eerste buitenlandse live-uitzending uit de geschiedenis van de Nederlandse televisie. Als kind van anderhalf heb ik dat niet gezien en dat kon ook niet want we hadden thuis nog geen televisie, die kregen we pas in 1956. Wat natuurlijk in het geheugen staat gegrift is in 1981 het huwelijk van Charles en Diana, de voormalige vrouw van Charles, die voor troonopvolgers heeft gezorgd. Uiteindelijk een triest verhaal. Een scheiding in 1996, terwijl ze in 1992 al niet meer samenleefden. Op 31 augustus 1997 verongelukte Dianna met haar nieuwe geliefde Al-Fayed in Parijs, toch wel onder wat verdachte omstandigheden. Heel Engeland was in diepe rouw. De reactie van de koninklijke familie op de dood van Diana veroorzaakte veel verbazing en protest. De koningin verbleef namelijk in haar vakantieverblijf Balmoral Castle in Schotland. Haar besluit om niet onmiddellijk naar Londen terug te keren of het publiek toe te spreken werd door velen bekritiseerd. Dat heeft Charles anders gedaan bij de dood van zijn moeder. Ondanks dat Groot-Brittannië en de wereld in rouw is voor Elizabeth, ga ik deze week toch gewoon mijn 71e verjaardag vieren.

Er komt trouwens hoopvol nieuws vanuit Oekraïne. Het leger van Oekraïne boekt winst in de strijd tegen Rusland en herovert delen van het land. Nu is natuurlijk de vraag of Poetin dit kan verdragen. Als dat niet zo is kan het ook gevaarlijk worden, want een kat in het nauw maakt rare sprongen. Laten we hopen dat hij bij sense blijft.  

Maak er een week van overdenken van.  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *