Wereldwijd zijn er 100 miljoen ontheemden of wel mensen die hun huis en haard ontvluchten voor oorlog, vervolging of ander geweld. Dat is bijna zesmaal het aantal inwoners van Nederland en daarnaast is het 1,25% van de wereldbevolking. Dat is in mijn ogen 1,25% te veel. Wie zijn toch die mensen, die ervoor zorgen dat er vluchtelingen zijn. De bekendste is op dit moment Poetin.

Fascinerend is het dan om te lezen dat Dmitri Moerator, hoofdredacteur van het Russische weekblad Novaja Gazeta, de medaille van zijn in 2021 gewonnen Nobelprijs heeft geveild. Ruim 100 miljoen heeft de veiling opgebracht en dat geld gaat naar Unicef die het kan besteden aan Oekraïense kinderen, die op de vlucht zijn. Door de nieuwe wetgeving in Rusland schrijft Novaja Gazeta niet meer over de oorlog. Ook dat is de schuld van Poetin.

Osse jachtbouw heeft een superjacht gebouwd van 100 miljoen euro. Een varend luxe paradijs van 80 meter en met een topsnelheid van 29 knopen (54 km p/u). Een brandstoftank van 120 duizend liter en een watertank van dertigduizend liter. Ruimte voor 19 bemanningsleden en nog eens 19 gasten, een zwembad en helikopterdek. Voor wie dit jacht is gebouwd wil de reder niet vertellen. Toch niet voor Poetin?

Nog enkele 100 miljoen feiten:

  • 1 km snelweg aanleggen kost tegenwoordig een slordige 100 miljoen euro.
  • Ed Sheeran heeft nu 100 miljoen volgers op Spotify.
  • De overheid geeft 100 miljoen euro extra uit voor de wendbaarheid van het openbaar bestuur.
  • Evenzo 100 miljoen euro extra voor kansrijke projecten om de bouw van flexwoningen te versnellen.
  • Real Madrid heeft Auréhen Tchouaméni (wie?) voor zes jaar vastgelegd en betaalde voor deze middenvelder, die van AC Monaco komt, 100 miljoen euro.

Al dit nieuws valt in het niet bij het transfernieuws van de BraziliaanAnthony van Ajax naar Machester United. Weken stonden de kranten vol over deze transfer en werd de prijs flink opgedreven van eerst 50 naar uiteindelijk 100 miljoen euro. Antony gaat dus naar United van trainer Ten Hag, die vorig jaar nog trainer van Ajax was. Ajax houdt zelf de helft van dit transferbedrag over. Van de andere 50 miljoen gaat 20% naar de oude club van Anthony en dat is São Paulo. De rest, 30 miljoen, gaat naar afschrijving, solidariteitsheffing en tussenpersonen. Die laatste groep pikt ook een aardig graantje mee van deze transfer.

100 miljoen voor één voetballer die van club wisselt. Even laten inwerken… Het is te bizar voor woorden, toch? Als je er wat langer over nadenkt is het in geen enkele verhouding meer met andere zaken, zoals die 100 miljoen ontheemden die geen euro te makken hebben en ergens verblijven waar ze niet willen zijn. Denk maar eens aan Ter Apel en buitenslapen. Die transfersom van 100 miljoen staat nog even los van de kapitale salarissen die dergelijke profvoetballers verdienen. Daar gaan de verhoudingen opnieuw volkomen zoek. Door alle crises waar we mee te maken hebben wordt het gat tussen arm en rijk in Nederland steeds groter, dat kan zo niet doorgaan. Het woord is aan de politiek, maar we moeten wachten tot Prinsjesdag. Er is wel al het nodige uitgelekt. Zo gaat het minimumloon, gekoppeld aan de AOW, met 10% omhoog!

Ik heb nog wel een leuke transfer voor ogen. Poetin voor 100 miljoen euro, sorry 6000 miljoen roebel van Rusland naar China. Maar wie gaat hem vervangen? Helaas is de perfecte opvolger, Gorbatsjov, deze week overleden. Dan toch maar Medvedev. Vraag is natuurlijk stopt daarmee de oorlog met Oekraïne? Vind ik wel een voorwaarde voor deze transfer.

Maak er een transfervrije week van.

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *