bron PZC
Vakantie! Yeah. Voor velen en zeker ouders met schoolgaande kinderen is de meivakantie begonnen. Twee weken de tijd om met de sleurhut, camper of het vliegtuig erop uit te trekken naar een geliefde plek op deze aardbol. Sommigen blijven gewoon gezellig in Nederland, anderen (sch)rijden de grens over en zoeken daar de zon of de cultuur die ze willen snuiven. Maar ja, nu corona ons leven niet meer zo belemmert, gaan we weer massaal op pad. Dat merkten reizigers op Schiphol direct. Geholpen door een staking van de grondtroepen was het zaterdag een enorme chaos op onze nationale luchthaven en werden heel veel vluchten geannuleerd of vertraagd. Niet zo’n lekker begin van een vakantie. Hopelijk blijft het ons maandag bespaard. Na twee jaar lockdown kunnen we eindelijk weer redelijk vrijuit op pad en dat is fijn. Ik moet er overigens wel weer even aan wennen, maar dat zal wel niet lang meer duren.
Wie trouwens ook de grens hebben overschreden, maar dan in gedrag lezen we nu dagelijks in de media en die zitten er bovenop. Het lijkt wel of ze alle bekende Nederlanders aan het napluizen zijn. Veel slachtoffers zijn moediger geworden en melden zich bij Justitie. De ‘gatelijst’ wordt steeds langer. Ik noem er een paar: Marco Borsato, The Voice, PvdA, Ja21, PVV, Ajax en meest recent D66. Bij grensoverschrijdend gedrag gaat iemand over de grenzen van een ander. Bijvoorbeeld intimidatie, overmatige controle uitoefenen, pesten, seksuele intimidatie of seksueel misbruik. De ander, de omgeving, maar ook die persoon zelf kan daar grote fysieke, mentale en emotionele schade door oplopen. Vaak hangt het samen met machtsmisbruik en het komt overal voor. Het is belangrijk dat iedereen zorgt voor een veilig klimaat waarin kinderen en jongeren vragen durven te stellen en grenzen durven aan te geven.
Terug naar D66. Al in 2010 gooide een anonieme blogster een steen in vijver. Ze verhaalt over een partijcultuur waarin prominente mannelijke D66’ers zich ‘veelvuldig schuldig maken aan het intimideren en manipuleren van veelal vrouwen’. Zij zouden zich met grote regelmaat ‘storten op stagiaires en (jonge) vrouwen met ambitie binnen de partij’ en daar zouden regelmatig ongelukken uit voortkomen. Ook de hardnekkigste geruchten over de invloedrijke D66-partijstrateeg Van Drimmelen zet ze zwart op wit: ‘Hij wilde meer op seksueel en relationeel vlak. Ik niet. Vervolgens kon ik het vergeten met mijn ambities in de partij.’ (Bron: de Volkskrant). Door die uitspraak gaan alle alarmbellen af bij de partijtop.
We zijn nu twaalf jaar later en een onderzoek van bureau Bing verder. Dat onderzoek bestaat uit een openbaar stuk en geheime bijlagen. De Volkskrant kwam recent weer met een publicatie daarover en moest D66 in de verdediging. Tijd deze week voor partijleider Kaag door het stof te gaan en haar excuses namens de partij aan te bieden. De manier waarop was m.i. goed bedoeld, maar verdiende niet de schoonheidsprijs. Tijdens de persconferentie was de sfeer tussen de journalisten, een vermoeide Kaag en de voorzitter van D66 om te snijden. D66’er Van Drimmelen heeft de partij ondertussen verlaten, maar daar is de kous natuurlijk niet mee af. En i.p.v. dat het moet gaan over de slachtoffers, die wel excuses kregen aangeboden, gaat het steeds weer of dit nu de nieuwe bestuurscultuur is die D66 voorstaat. Ook in de Tweede Kamer wordt hieraan nog wel eens gerefereerd, alsof de nieuwe bestuurscultuur alleen van D66 moet komen. Nog steeds wordt in de debatten in de Tweede Kamer op de man gespeeld. Vooral Wilders, maar ook andere partijen, scharen dat onder vrijheid van meningsuiting. Dat kan, maar houdt het aub wel beschaafd.
Ik heb het rapport over grensoverschrijdend gedrag binnen D66 niet gelezen en ga dat als lid van de partij ook niet lezen. Ik wacht de ledenvergadering op 13 mei a.s. en de resultaten daarvan af, weeg dan voor en tegens en neem dan een besluit of ik lid wil blijven van deze partij. Maak er een mooie vakantieweek van.

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *