Nog een weekje en Nederland heeft voor miljoenen aan vuurwerk in de lucht laten vliegen. Zonde van ‘t geld! Ach, de benzine is flink duurder geworden, de energierekening sterk opgelopen en soms onbetaalbaar, de bonnetjes van de boodschappen vallen steeds hoger uit, maar vuurwerk hoort er nu eenmaal bij en daar gaan we niet op bezuinigen natuurlijk. In veel gezinnen geeft men honderden euro’s uit voor een paar minuten geknetter en lichteffecten in de lucht uit vuurpijlen. Je ziet de euro’s zo letterlijk in de lucht vliegen en in rook opgaan. Ach, nemen ze gewoon een oliebolletje minder. Voor wie doen de afstekers van vuurwerk het eigenlijk? Voor zichzelf of om anderen de loef af te steken? Het is gewoon poppenkast.  

De Dikke Van Dale is in 2022 weer een beetje dikker geworden en zijn er weer veel woorden toegevoegd aan de Nederlandse taal. Aan het eind van elk jaar kunnen we het woord van het jaar kiezen. Van Dale had een lijst met tien woorden samengesteld waaruit een keuze kon worden gemaakt: energietoerisme, bofbelasting, spijtgezin, emojibaby, needlespiking, boektokken, klimaatklever, stopbonus, prijzenpijn en zevenvinker. Op de derde plek eindigde energietoerisme, tweede werd zevenvinker en de winnaar is geworden klimaatklever: activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek. Zo gebeurde ook bij Jinek, waar een activist op de tafel klom, ging zitten en vervolgens op het relatieve gemak zijn handen insmeerde met een secondelijm en toen vastzat aan de tafel. Beau, die die avond presenteerde, leek niet eens verbaasd. Stukje marketing voor het programma? Ik vond dat maar een poppenkast.  

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat we een tekort hadden aan mondkapjes in Nederland aan het begin van de coronacrisis. De verlosser was daar, Sywert van Lienden. Hij stelde via sociale media het tekort aan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen voor de zorg aan de orde. Met twee kennissen (Bernd Damme en Camille van Gestel) richtte hij de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie op, die met belangeloze hulp van verschillende bedrijven en financiers mondkapjes inkocht bij fabrieken in China. Mooi toch. Maar, na later bleek en de gemoederen nog steeds bezighoudt, hadden de drie heren miljoenen winst gemaakt en in hun zak gestoken. Nog eens vele miljoenen voor onderzoeken verder was er deze week een debat in de Tweede Kamer over deze deal, want dat het flink stinkt is duidelijk. Maar wie heeft dat op zijn geweten? Het antwoord bleef uit, want de minister wist het ook niet en Sywert zat in zijn hoodie op de publieke tribune te ‘luisteren’ naar het debat, waar enkele politici van de oppositie het debat geërgerd verlieten. Sywert zat in zijn eigen poppenkast.  

Terugblikken en prijzen uitdelen hoort een beetje bij het naderend einde van een jaar. Zo was er het jaarlijkse sportgala van de NOS|NOC*NSF. Daar zaten alle oud sporters, eerdere winnaars, bobo’s en genomineerden in hun galapak of -jurk te kijken naar Danny Vera, filmpjes, een quizje en een talkschowtafel met daaraan Dionne de Graaf in gesprek met Ranomi Kromowidjojo, Tom Dumoulin en Irene Wüst. Saai, saai saai. Irene Schouten werd sportvrouw van het jaar, Max werd opnieuw sportman van het jaar en de estafettevrouwen 4×400 meter atletiek sportploeg van 2022. Toch, de NOS moet live sportuitzendingen verzorgen, daar zijn ze veel beter in en de sporters moeten gewoon hun sportkleding aanhouden. Met al dat galagedoe wordt het wel een beetje poppenkast.  

Zou Poetin beseffen dat, ondanks de ernst en gevolgen ervan, hij poppenkast speelt, door een landjepikoorlog te voeren met zijn buren? Deze week was deze oorlog al 300 dagen gaande en dus wordt het de hoogste tijd dat die gaat stoppen. Vladimir laten we beginnen met een oorlogskerstreces en het nieuwe jaar starten aan de onderhandelingstafel om tot een oplossing voor dit onnodige conflict te komen. Wees verstandig.  

Maak er mooie en gezellige kerstdagen van!  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *