Oorlog in Oekraïne, corona, het klimaat en ga zo maar door, staan deze week even niet in de belangstelling, het enige waar het nu over gaat zijn de slavernij-excuses die de regering op 19 december wil aanbieden aan Suriname en de Nederlandse Antillen. Slavernij is toch al 160 jaar geleden afgeschaft en nu zeggen de betrokkenen: “Sorry hoor, meneer Rutte, daar hebben we hier nu even geen tijd voor”.

Waar gaat het eigenlijk om? “Het wezenlijke van de slavernij is dat de zwarte mens tot geen mens is verklaard, ‘eeuwenlang’, en om dat te bewijzen zijn allerlei theorieën ontstaan, dat ze geen intelligentie hebben of denkvermogen, geen emoties, geen hogere gevoelens”, aldus Cynthia McLeod in haar bestseller uit 1987 Hoe duur was de suiker? Stel, ik maak een foutje en het is mijn schuld, dan bied ik, als ik dat al wil, mijn excuses aan wanneer ík dat wil en niet wanneer degene aan wie ik de excuses aanbied het toevallig uitkomt. Zo lijkt het wel in Suriname en de Nederlandse Antillen. Er komt zelfs verzet vanuit Sint-Maarten en Curaçao en wordt de regering aldaar opgeroepen excuses zónder herstelbetalingen niet te accepteren. Ah, daar komt het addertje tevoorschijn, men wil geld zien. Dat zegt men natuurlijk niet, maar wel dat de excuses niet oprecht zouden zijn. Nu gaan ze eerst discussiegroepen instellen en bijeenkomsten organiseren. Ik zou zeggen we komen over 20 jaar weer eens terug met excuses en vragen eerst of het dan wel uitkomt. Afgelopen dagen reisde vicepremier Kaag namens Nederland in de PG-GOV ofwel het regeringsvliegtuig naar Suriname om tekst en uitleg te geven over het Nederlandse excuses-standpunt en daar kreeg Kaag een warm onthaal. Na twee uur diplomatiek overleg leek de lucht geklaard en verschenen er voldane glimlachen bij betrokkenen. Missie geslaagd? Misschien kun je, Sigrid, nu je toch in de buurt bent, even doorvliegen naar Sint-Maarten en daarna naar Curaçao om daar de plooien glad te strijken. Het is nog niet bekend en ook niet uitgelekt (dus het kan wel) wat premier Rutte op 19 december precies gaat zeggen, maar waarschijnlijk komt er wel een fonds om bewustwording over het slavernijverleden te vergroten. Er zal zeker geen sprake van zijn achterstallige salarissen te betalen aan nazaten van mensen die tijdens het Nederlandse koloniale bewind tot slaaf zijn gemaakt.  

Over achterstallige betalingen gesproken. Misschien wordt het tijd dat het ABP en andere pensioenfondsen eens sorry gaan zeggen tegen de gepensioneerden. Ruim 12 jaar zijn de pensioenen niet of nagenoeg niet geïndexeerd.  Daarmee hebben de ouderen met een pensioen naar schatting 20 procent indexatie gemist en zijn er daardoor flink op achteruit gegaan. Maar er is hoop, want nu de nieuwe pensioenwet eraan zit te komen zijn de regels voor de huidige wettelijk dekkingsgraden versoepelt. Die versoepelde regels in combinatie met het explosief duurder worden van het levensonderhoud o.a. door de oorlog in Oekraïne en de ondersteuning naar allerlei andere groeperingen kon een flinke indexatie niet uitblijven. Zo gaat het ABP per 1 januari a.s. het pensioen verhogen met 11,96%. 11,96%?! Sorry ABP ik wil niet ontevreden klinken maar die 96 achter de komma was dat nou nodig, waarom niet gewoon 11 of beter 12%? Welke rekenmeesters hebben dit bedacht?  

Zou Poetin ondertussen ook niet eens sorry moeten gaan zeggen voor alle leed en vernielingen die hij heeft aangericht in Oekraïne. Sorry voor al die onschuldige burgers die door Russisch geweld om het leven zijn gekomen. En nu laat hij Oekraïne flink en letterlijk in de kou zitten door energievoorzieningen te vernielen. Je zou je als mens toch dood moeten schamen. Vladimir stop met die oorlog, trek je troepen terug!  

Maak er een mooie pre-Kerstweek van!  

Door cevadi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *