Als je nu buiten loopt is de temperatuur prima, maar de wind waait alsof we in het najaar zitten. Heb je, net als ik, een hekel aan harde wind kan het niet snel genoeg minder worden. Takken weer met komende week kans op winterse buien! Daardoor heb ik absoluut nog geen lentegevoel of lentekriebels. Oei, is dat laatste wel gepast in deze ‘Week van de Lentekriebels’, een projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Met name dat laatste stuit veel mensen tegen de borst, want kinderen op de basisschool zouden nog te jong zijn hiervoor. Alle talkshows hadden het afgelopen week in de programmering. Voor- en tegenstanders werden het niet eens en zo zal de discussie nog wel even voortduren en die kinderen dan?

Het is nog geen lente en toch gaat dit weekend de zomertijd in en kunnen we van zaterdag op zondag een uurtje korter slapen. De zondag zijn we druk met alle klokken een uurtje vooruit te zetten. Zomer- of wintertijd leidt vast ook weer tot discussie. Wel of niet aan doen? Het voordeel is natuurlijk dat het ’s morgens een uurtje later licht wordt en dan slapen we meestal toch. ’s Avonds blijft het langer licht en dat betekent dat de lampen later aan gaan en dus minder stroomverbruik en dat is voordelig voor onze energierekening. Veel zal het niet zijn, maar alle beetjes helpen, nietwaar! Het nadeel ligt bij onze biologische klok die korte tijd ontregeld worden. “We weten dat de zomertijd niet heel gezond is voor ons”, zegt chronobioloog Bert van Horst. Hij bestudeert het bioritme van mensen. “In de zomer besluiten we een uur eerder op te staan, maar de biologische klok schuift niet mee. We gaan niet eerder slapen. Je slaapt daardoor in de zomer dus minder.” Volgens hem hebben avondmensen daardoor in de zomer een slaaptekort van twee tot drie uur. “Dat is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten.” Dus als je verstandig bent sta je een uurtje later (wintertijd) op, dat is wel lastig als je nog moet werken en daar op tijd wordt verwacht. Dan maar een beetje op tijd, eerder, naar bed. Ook kun je je klok en wekker in je slaapkamer op wintertijd laten staan. Sta je normale tijd op en gaat dan ook een uurtje eerder naar bed! Wel even je werkgever melden dat je komende maanden een uurtje later op je werk bent! Als het aan de Europese Commissie ligt wordt de zomertijd in geheel Europa afgeschaft. Prima idee en snel doen, zou ik zeggen. Dit jaar moeten we het er nog maar even mee doen.

Misschien moeten we ons meer zorgen maken over de prijzen van de boodschappen. Die zijn in het afgelopen half jaar opnieuw flink gestegen bij alle grote supermarkten met gemiddeld 12%. Aldi spant de kroon met 17%! De supermarktketens maken nog wel volop winst, misschien wordt het tijd dat ze wat minder winst nemen en daarmee de boodschappen wat goedkoper maken. Als dan de overheid de BTW op levensmiddelen verlaagd, bijvoorbeeld van 9% naar 4 of 5% dan scheelt dat aardig in onze portemonnee. Dat de prijzen van de boodschappen zo omhoog zijn geschoten komt met name doordat de grondstoffen veel duurder zijn geworden. Half vorig jaar waren de invoerprijzen van goederen 31 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral olie en gas, maar ook plantaardige oliën, granen, papier, ijzer en staal en aluminium stegen sterk in prijs (bron CBS 2022). Dat olie en gas flink duurder zijn geworden heeft zeker te maken met de oorlog in Oekraïne. Nu was ik vanmiddag zelf even bij de Appie Happie hier in ons dorp en ja de boodschappen waren best duur, maar er waren ook leuke aanbiedingen zoals twee stukken kaas van 1 kg halen en één betalen. Het was er overigens hartstikke druk. De voertaal was Duits en op het overvolle parkeerterrein, ik had nog net een plekkie, stonden voornamelijk auto’s met een Duits of Belgisch kenteken. Ik was in de veronderstelling dat het toeristische seizoen met de Pasen, volgende week dus, begint in Zeeland, maar ik zal me wel een week hebben vergist.  

Zou Poetin zich realiseren dat zijn oorlog met Oekraïne ervoor zorgt dat hier de levensmiddelen zo duur zijn geworden? Ik denk dat hij daar niet wakker van ligt en er gewoon doorgaat met die onnodige oorlog, ondanks de Europese economische sancties richting Rusland. Ik reken op een bemiddelende rol van China en enige toegeeflijkheid van Zelensky om de oorlog tot een halt te brengen.  Misschien moet Poetin de klok niet een uurtje vooruit zetten, maar terugdraaien naar 24 februari 2022 en de ‘vrede’ herstellen.

Maak er een zomertijdse week van.  

Door cevadi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *