Een historische dag?  Geef me een jaar en ik weet het antwoord.

Sweet Caroline (van der Plas) schalde het uit de geluidsboxen op het partijbureau nadat haar BBB een gigantische verkiezingsuitslag heeft gescoord. BBB is nu de grootste partij in alle provincies en daarmee straks de grootste partij in de Eerste Kamer met minimaal 16 (van de 75) zetels en dat vanuit het niets. Zitten er straks 16 BBB-ers in de Eerste Kamer en blijft Caroline eenzaam achter in de Tweede Kamer. Hoe zal dat gaan, denk ik dan?

Afgelopen woensdag mocht ik ’s middags het stembureau in Kamperland mede bemensen. Het was de hele middag erg druk en uiteindelijk heeft 66,9% van de stemgerechtigden hun stem uitgebracht voor zowel de Provinciale Staten, keuze uit 16 partijen, als voor het Waterschap Scheldestromen en met keuze uit 12 partijen. De stembiljetten die de stemmers kregen waren fors van formaat en omdat men twee formulieren mocht invullen duurde het stemmen over het algemeen wat langer. Dat leverde af en toe een wachtrij op voor de stemhokjes, maar dat ging allemaal even gemoedelijk. Na het sluiten van het stembureau om 21.00 uur precies, werden de stembussen geopend en lagen de stembiljetten op grote stapels op de tafels om opengevouwen te worden. Eerst die van het waterschap en daarna die van de provincie. Formulieren uitvouwen, dan de stapel verdelen over oneven en even partijen en daarna de twee stapels verdelen over de partijen. De stapel van BBB werd al snel groter en koerste daarmee af op een overwinning, althans in dit stembureau in Kamperland. Om 01.30 uur waren alle stemmen geteld en konden we naar bed. Naar we nu weten was dit een landelijke trend en werd BBB de grote winnaar van deze verkiezingen in alle provincies. Ook bij de waterschappen lijkt het erop dat de BBB de grootste wordt. Die uitslagen zijn voor Noord-Beveland wel al bekend. Daar scoorde de BBB met 1181 ruim 28% van de stemmen en dat is twee keer zoveel als de nummer twee, de Partij voor Zeelanden (540 stemmen ofwel 12,8%).

Tot zover de cijfers. Bij de BBB is het feest en bij het CDA zijn ze flink in mineur, want die zijn de grote verliezer. De huidige coalitie is flink op haar vingers getikt. Ook Forum voor Democratie, in 2019 de grote winnaar, is weggevaagd al dacht Thierry Baudet daar heel anders over, maar die leeft sowieso in een hele andere wereld. De coalitie hopt van crisis naar crisis, maar lost niets op of niet snel genoeg. Dat zijn de mensen en met name de betrokken burgers en boeren hartstikke beu. Premier Rutte wordt er herhaaldelijk op aangesproken, maar lacht het heel vriendelijk weg onder het motto het zijn heel ingewikkelde dossiers. Zelfs bij Vandaag Inside, waar hij daags voor de verkiezingen flink werd aangepakt door Wilfred Genee en Johan Derksen, kwam hij sterk over en liet zich zeker niet kapittelen door deze heren. Met Rutte scoorde VI een recordaantal kijkers: 1,5 miljoen.

Het formeren in de provincies kan nu beginnen en dan zal duidelijk worden of de BBB voldoende is voorbereid op bestuurlijke functies die ze nu krijgen en of ze willen gaan samenwerken met de andere partijen in de staten. Zelf zijn ze daar heel positief over, want men heeft zich de afgelopen jaren flink voorbereid met cursussen en bootcamps. Een ding hebben ze al wel bereikt; de protestvlaggen in Nederland hangen voorlopig weer normaal of wel het rood-wit-blauw wappert weer zoals het hoort. Boeren, Burgers en Buitenlui laten we eens kijken of deze politieke aardverschuiving helpt om weer nader tot elkaar te komen en de relatie weer te normaliseren in dit mooie landje.  

Zou Poetin de verkiezingen in ons landje en daarbij de winst van de BBB hebben gevolgd of is hij te druk met de voorbereidingen op het bezoek van het Chinese opperhoofd Xi Jinping komende week? Sommigen zijn optimistisch dat dit bezoek eventueel kan leiden tot onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. Laten we het hopen dat Xi een lans kan breken voor vredesonderhandelingen.  

Maak er een vredige week van!  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *