Dit jaar nog bereik je met 66 jaar en 10 maanden de AOW-leeftijd en kun je met pensioen. Vanaf 2024 tot en met 2027 wordt dat 67 jaar en nog steeds spreken we over de 65-plussers! 67-plussers klinkt niet zo lekker en vertrouwd. Laten we het vanaf nu gewoon AOW-ers of pensionado ‘s noemen zodat we niet elk jaar het begrip moeten aanpassen.

Toen ik in 2017 met ‘pensioen’ ging was ik 65 jaar en 9 maanden. Wat doe je dan? Ga je achter de geraniums of blijf je doorwerken? In mijn geval heb ik nog 5 jaar doorgewerkt, deels als ZZP-er en deels onder contract bij een werkgever. Niet fulltime hoor, maar voor maximaal 1 dag in week. Dat vond ik meer dan voldoende. Na 50 jaar fulltime en 5 jaar deeltijd in de verlenging vond ik het eind 2022 helemaal welletjes. Nee, ik zit niet achter het raamkozijn naar bloemen te staren. Veel hobby’s, wat sporten (spinning), een heerlijk klushuis en vrijwilligerswerk in het ADRZ/+ vullen de week en als vrouwlief vrij is verlaten we Zeeland en gaan we op pad.

Zo waren we laatst nog een paar dagen in een B&B in Warder, Noord-Holland, even boven Edam. Vandaaruit een dagje museums bezocht in Amsterdam. Voor het eerst gebruik gemaakt van de Amsterdamse Metro. Alsof je in een echte wereldstad bent en dat is natuurlijk ook zo. Ons eerste bezoek was aan de Hermitage met de tentoonstelling ‘Rembrandt & tijdgenoten’, historiestukken uit The Leiden Collection en dat is een privécollectie van de steenrijke Amerikaan Thomas S. Kaplan. Daarnaast was er een tentoonstelling over Amsterdam, het Amsterdam Museum, een levende geschiedenis van de stad. De 3e expositie, ‘Museum van de Geest’, lieten we voor wat het was en togen we naar het Museum Van Loon aan de Keizersgracht. Vervolgens naar de Herengracht om het hart van de stad te ontdekken in het Grachtenmuseum met een wervelende audiovisuele tentoonstelling ons meenam op een reis door 400 jaar Amsterdamse geschiedenis. Indrukwekkend! Tijd voor een stevige liner of dunch. Op naar het van oudsher journalistencafé Scheltema aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Karin, die we ’s morgens bij toeval hadden ontmoet vanaf de P+R in Noord naar de metro, ontving ons enthousiast en serveerde een heerlijke maaltijd. Zo zat ik aan de kapucijners met spek & uien en natuurlijk piccalilly. Dat was smullen, zeg! Na nog een kort bezoek aan The Rubber Duck Store aan het Rokin, namen we daar de metro terug.

Na dit uitstapje terug naar de pensionado ’s. Terecht gaan we later met pensioen, want we worden gemiddeld steeds ouder. De levensverwachting van 65-jarigen nam, volgens het CBS, tussen 1950 en 2019 toe van 14,3 jaar naar 20,1 jaar. Steeds meer AOW-ers werken na hun pensioen door en waarom ook niet? “Doorwerken werd lang ontmoedigd vanwege de ‘verdringing’: ouderen moesten plaats maken voor jongeren. Maar die tijd is met de krapte in bijna alle sectoren voorbij”, aldus hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers. Volgens het CBS doen 314.000 65- tot 75-jarigen betaald werk. 89.000 hiervan doen dat fulltime, de rest is parttime aan de slag. En wat te denken van het hoge arbeidsethos. Er gaan nu stemmen op om de exitcultuur, zo vroeg mogelijk stoppen met werken, in Nederland te niet vanzelfsprekend te laten zijn. Werkgevers moeten daarvoor wel flexibeler worden. Geen exitgesprek, maar een nexitgesprek, waarin de optie doorwerken en onder welke voorwaarden aan de orde komt.

Zou het voor Poetin niet eens tijd worden om met pensioen te gaan? Poetin is nu 71 en wat mij betreft kan hij het stokje in Rusland beter gaan overdragen aan een wat minder strijdlustige collega. Geen nexit- maar een echt exitgesprek. Kan Vladimir zich gaan wijden aan vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld de oorlogsslachtoffers helpen van de oorlog met Oekraïne. Ziet hij eens wat hij allemaal teweeg heeft gebracht onder zijn burgers.

Maak er een werkzame week van!

 
 
 

Door cevadi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *