Couple in loungers on a tropical beach at Maldives

Afgelopen week waren we met herfstvakantie voor een weekje en we troffen het met de ongewoon hoge temperaturen voor dit deel van het jaar. Het leek wel zomer, want de terrasjes zaten overal boordevol en de mensen genoten van een heerlijk najaarszonnetje. De Tweede Kamer was ook met vakantie, maar dan noemen we het parlementair reces. Er wordt dan niet vergadert en kunnen de Kamerleden even op adem komen en bij hun naasten zijn in plaats van in Den Haag. Het is dan ook stil vanuit Den Haag, geen akkefietjes, geen ruzies, geen schorsingen. Een moment om mijn gedachten over de politiek de vrije loop te laten.

Zou Thierry Baudet zijn zonden en zijn positie in de kamer zitten te overwegen en mogelijk de Kamer, en nog beter, de politiek willen verlaten? De zetels naar de PVV is misschien een optie. Kan hij zich helemaal gaan storten op het maken van podcasts en andere programma’s, misschien heeft hij daar meer talent voor. Een andere suggestie is om een normaal boek te schrijven wat volgend jaar mee kan doen aan de NS-publieksprijs.

Zou Geert Wilders werken aan een ander geluid in plaats van steeds hoog van de toren te willen blazen als oppositie partij aan de rechterkant of zou hij zich weer willen aansluiten bij de VVD? Dat laatste lijkt me niet zo onverstandig. Kan hij zich weer wat terugtrekken in de anonimiteit en een normaal leven gaan lijden, zonder elke keer over zijn schouder te moeten kijken en werken aan de opvolging van Mark Rutte.

Zou Wyben van Haga uitkijken naar een andere partij in de Tweede Kamer, want dat wordt wel weer eens tijd. Bij de VVD voelde hij zich niet thuis, werd uit de partij gezet, ging even alleen verder en sloot zich aan bij de FvD van Baudet. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 behaalde Haga bijna evenveel voorkeursstemmen als Baudet. Dat ‘huwelijk’ kon niet lang duren en strandde al snel en Haga splitste zich opnieuw af met nog twee FvD’ers af in Groep van Haga. Wybren roept zaken als COVID bestaat niet en er is geen klimaatcrisis en nog meer van die onzin. Hij kan zich zo aansluiten bij de PVV.    

Zouden Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GL) samen op vakantie zijn naar een zonnig en warm land? Samen op het strand, zittend in luxe strandstoelen, plannen smeden om de Partij van de Arbeid en GroenLinks te fuseren tot één groter linksblok? Samen hebben ze nu 17 zetels. Misschien hebben ze stiekem Lilian Marijnissen (SP met 9 zetels in de Tweede Kamer) ook meegenomen om zich aan te sluiten bij die club, want dan krijgen ze tenminste een mooi en groot genoeg linksblok. Nog wel met elkaar de boksring in om te bepalen wie de nieuwe fractievoorzitter wordt over links.

Zouden de kleinste en eenmansfractie er niets voor voelen om samen te gaan. Joost Eerdmans (JA21), Laurens Dassen (Volt), Liane den Haan (Fractie den Haan, uw weet wel van voorheen 50plus), Caroline van der Plas (BBB), Sylvana Simons (BIJ1), Nilüfer Gündoğan (komt uit Denk) en Pieter Omzigt (komt uit CDA) en Christine Teunissen (PvdD), want Esther Ouwehand is even uit beeld, hebben dan samen 16 zetels en dat zet zoden aan de dijk. Effe een leuk programma in elkaar draaien en klaar is Kees.

Zou ik, tot slot, willen suggereren dat alle partijen met religieuze achtergrond samengaan of is dat vloeken in de kerk? Pieter Heerema (CDA), Gert-Jan Segers (CU), Kees van der Staaij (SGP), Farid Azarkan (DENK) komen samen in gebed en hebben er geloof in, samen goed voor 25 zetels.

Tijd om even de balans op te maken na al deze overwegingen. We houden slechts zes fracties over in de Tweede Kamer. Even op een rijtje: VVD (34), D66 (24), PVV+ (25), OpLinks (26), NietMeerAlleen (16) en Geloofwaardig (25). Ik zie nu al grote voordelen in de

Tweede Kamer. Kortere debatten omdat we slechts zes sprekers in de 1e en 2e termijn van de Kamer hebben, er minder vragen gesteld gaan worden aan de interruptiemicrofoons, de stemmingen sneller verlopen en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Met zes nieuwe, bijna even grote, fracties lijkt met het kiezen van een nieuwe voorzitter geen overbodige luxe. Hierbij brengt elke fractie één kandidaat naar voren waaruit de kamer dan een keuze maakt, volgens de gangbare procedure. Succes aan alle Kamerleden.  

Zou Poetin nog met reces zijn geweest of nog gaan? Misschien niet onverstandig, Vladimir, om met Zelensky naar een zonnig land af te reizen. Daar aan het strand in luie stoelen samen eens te bespreken hoe deze lelijke oorlog kan stoppen en jullie in harmonie naast elkaar kunnen leven. Ik zie alleen maar voordelen voor de gehele wereld.  

Maak er een week van overwegingen van.  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *