Het waren de weken van de bliksembezoeken.  

Koning Willen Alexander en Koningin Maxima brachten op 27 april een bliksembezoek aan Rotterdam. Willem werd 56 en is 10 jaar Koning en vierde dat in 010 met een bezoek van wel 2 uurtjes. Loopt altijd wel iets uit. Het koninklijk gezelschap begon op Zuid, nam vervolgens de watertaxi om in het centrum te eindigen op het grote muziekpodium aan de Binnenrotte, dat is vlak naast die fameuze glazen Markthal. Davina Michelle, Lee Towers (op de kruk) en Ronnie Flex zongen, hoe kan het ook anders in Rotterdam, You Never Walk Alone. Rotterdam werd door de Koning hartelijk bedankt en weg waren ze weer. De kas van Rotterdam is wel 4 miljoen euro lichter, dat is bijna € 30.000, – per minuut. Duur feestje!  

Zo was Barack Obama op 1 mei in Nederland voor een lezing in de Ziggo Dome onder de titel ‘Live in person’. Wie daarbij wilde zijn moest wel zijn spaarrekening even openen, want het duurste kaartje kostte maar liefst € 3.000, -. Dat gaf je wel het voordeeltje dat je een selfie mocht maken met Barack. Leuk voor in je plakboek. Het gerucht wil dat Barack per lezing zo’n slordige één miljoen euro beurt. Zeg dat hij 24 uur in NL is geweest , dan verdient hij meer dan € 40.000, – per uur. Geen slecht salaris!  

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bracht donderdag 4 mei een bliksembezoek of noem het een verrassingsbezoek, aan Nederland. Zelensky vroeg uiteraard opnieuw om steun in de oorlog tegen Rusland en riep op tot een tribunaal in Den Haag. Tijdens deze drukke dag ontmoette hij onder andere Kamerleden, Rutte en de Koning en was ook nog een heel kort bezoek aan Internationaal Strafhof. Vervolgens  door naar het World Forum The Hague voor zijn toespraak No Peace without Justice for Ukraine. Daarin zei hij dat de oorlogsmisdaden van Rusland in Nederland berecht moeten worden. Zijn bezoek aan Nederland eindigde op de militaire basis Soesterberg. Daar stapte hij weer in het Nederlandse regeringstoestel op weg naar zijn volgende bestemming. Caroline van der Plas van BBB weer opgelucht, want zij vond het bezoek van Zelensky, juist deze vierde mei, ongepast.  

 

Op diezelfde donderdag 4 mei brachten Koning Willem Alexander en Koningin Maxima een bliksembezoek aan de Dam in Amsterdam. Daarvoor waren ze een uurtje in de Nieuwe Kerk en dat allemaal voor de Nationale Dodenherdenking. Alles is tot op de minuut geregisseerd en zijn we, nadat het koningspaar een eerste krans heeft gelegd twee minuten stil op de Dam en in heel Nederland. Mooi was de toespraak van Dieuwertje Blok, maar stilletjes moest ik toch even denken aan het Sinterklaasjournaal Een dag later weer een bliksembezoek, maar nu aan het 5 mei-concert op de Amstel. Eerst even koffiedrinken in theater Carré en dan plaatsnemen op de tribune gebouwd op een ponton aangelegd door het leger. Ze keken en luisterden naar een diversiteit aan artiesten. In het water lagen 75 bootjes. De gelukkigen waren uitgeloot uit meer dan 150 aanvragen voor een plekje op de Amstel. Soy Kroon en, ja daar is ze weer, Dieuwertje Blok presenteerden het concert. We’ll Meet Again betekent dat Koning en Koningin de rondvaartboot nemen, nog wat wuiven en dan verdwijnen in het duister van Amsterdam en daarna direct door naar Londen voor kroning van Charles III.  

Koning Charles III bracht zeg maar een bliksembezoek aan Westminster Abbey om daar gekroond te worden tot Koning van Engeland en zijn vrouw Camilla tot Koningin. Nou ja, bliksembezoek, als je per koets komt en door dikke rijen publiek rijdt, gaat het wat trager dan met de jaguar. Heen met de luxe Diamond Jubilee Coach uit 2012. Dit rijtuig is voorzien van hydraulische vering, elektrische ramen, airco en wifi. Kortom de luxe van een moderne auto, maar dan getrokken door 6 PK. Tijdens de kroning werden een heleboel oude spulletjes uit de kast getrokken, zoals de Royal Orb, vrij vertaald ‘de koninklijke bol’, een ring, een scepter in beide handen en uiteindelijk de Kroon. Na de kroning terug naar Buckingham Palace voor de balkonscène. De terugrit gaat weer met een andere koets, dit keer de Gold State Coach.  

Zou Poetin ook wel eens een bliksembezoek ergens brengen? Nou hij kreeg er wel een, maar van wie? Het was een drone die boven het Kremlin ontplofte, maar wie was de afzender? Volgens Moskou kwam de drone uit Oekraïne, maar Zelensky weet van niets en zegt dat Poetin een eigen drone heeft gebruikt om daarmee weer een aanleiding te hebben Oekraïne te vergelden en aan te vallen met raketten. Wanneer stopt dit?  

Maak er een bliksems mooie week van!  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *