Eens even wat opvallende zaken bespreken die me al een tijdje opvallen en waarvan ik denk: “Waarom?”

Bij veel TV-programma’s of misschien wel bij alle, worden deze vele maal vooraf aangekondigd. Voor de reclame, na de reclame, dan volgt het nieuws, dan weer voor en na de reclame. Steeds maar weer programma’s aankondigen en vertellen wie en wat we krijgen te zien. Ik knap er bijna op af. Tijd voor Max is zo’n dagelijks programma dat 1000 maal (!) wordt aangekondigd. WNL’s Goedemorgen Nederland, dagelijks op NPO1 ‘s morgens van 7 tot 10 uur spant de kroon. Na alle vooraankondigingen begint elk half uur, na journaal en reclame, Goedemorgen Nederland pas echt en dan een paar minuten voor het journaal stopt het alweer vanwege de reclame. Vaak heeft men drie gasten aan tafel, die nauwelijks aan het woord komen, want met alle berichten tussendoor blijft er effectief maar een paar minuten per half uur over om in gesprek te komen. Vaak ook worden tussendoor de hoofdpunten uit het nieuws herhaald, door iemand met een iPad in de hand en dan wordt ook het weer nog genoemd, terwijl dat in het journaal ook al is gepasseerd. Netto blijft er per half maar zo’n tien minuten over voor nieuwe inhoud. Opgeteld gaat tussen 7 en 10 uur ’s morgens netto slechts één uur op aan interessante dingen, de rest is zonde van de zendtijd. Zouden de kijkers het met me eens zijn? Zouden de TV-makers het met me eens zijn? Enige bezinning in deze lijkt me op z’n plaats. Waarom al die herhalende aankondigingen?

Ik hoorde het Dionne de Graaff laatst ook weer zeggen bij de introductie van de wielerwedstrijd Luik – Bastenaken – Luik. De renners waren al een tijdje onderweg en bleek dat gedoodverfde winnaar Tadej Pogacar, 2-voudig winnaar van de Tour de France en recent de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race, bleek te zijn gevallen. “Het lijkt zonder erg”: zei Dionne over de val van Pogacar, die later toch zijn pols bleek te hebben gebroken en intussen daaraan is geopereerd. Zonder erg? Die uitdrukking hoorde ik voor het eerst en daarna vaker uit de mond van Roxanne Knetemann. Klopt dat wel?” Zou het Vlaams zijn voor een bepaalde uitdrukking of is het er bij de wielercommentaren gewoon ingeslopen? Zonder erg betekent eigenlijk zonder kwade bedoeling, niet opzettelijk, onwillekeurig. Dat is volgens mij dan de gevolgen van een valpartij dan ben je niet of niet ernstig gewond. Waarom gebruiken ze het dan zo en hoe is dit ontstaan? Ik vind het overigens wel een leuke uitspraak. Die houden we erin.

Gezeur over Koningsdag en het koningshuis. Afgelopen week was het weer zover en streek de Koninklijke familie neer in 010. Rotterdam had het groots aangepakt. Kosten noch moeite waren gespaard om twee uur gaststad te zijn voor het verjaardagsfeestje van Koning Willem Alexander. Amalia werd gevraagd hoe het ging en ze zei: “Ze kon niet vrolijker zijn!” Maxima en Willem Alexander en de rest van de familie hadden het prima naar hun zijn, zo leek het althans. Jammer dat ze tien minuten werden opgehouden om in gesprekken te gaan over onder andere het slavernijverleden, de toeslagenaffaire. Goed natuurlijk dat er over deze zaken wordt gesproken, maar niet op Koningsdag. Wat willen deze gesprekspartners eigenlijk, geld? Vooraf aan Koningsdag vondt de gebruikelijke lintjesregen plaats. Allerlei mensen krijgen, op voordracht van anderen, een koninklijke onderscheiding vaak voor veel vrijwilligerswerk. Jammer dat er allerlei ‘rangordes’ in die onderscheidingen zijn. Waarom is dat eigenlijk? Ik zou er maar mee stoppen.

Majoor Kees is niet meer of liever zijn vertolker Paul van Vliet is deze week op 87-jarige leeftijd overleden. Schrijver, zanger, speler, ondernemer, ambassadeur van Unicef, stichter van Theater PePijn. Geen wonder dat Jacques d’Ancona hem de veelzijdigste van alle Nederlandse cabaretiers heeft genoemd. En daar kan ik het wel mee eens zijn. Ik werd er altijd vrolijk van als ik hem zag op Tv of een herhaling zag van een van zijn shows en met name zijn typetjes. Weer een bekende Nederlander, recent nog Wim de Bie, die ons ontvallen. Voor de huidige jeugd van Nederland is Paul van Vliet waarschijnlijk een onbekende, maar om met Majoor Kees te spreken: “Zo, jongelui, gaat allemaal ’s op je gemak zitten en luisteren”. Ik hoor ze al gelijk reageren: “Waarom?”

Zou Poetin zich wel eens afvragen waarom doe ik dit, die oorlog in Oekraine? Ik denk het van niet, want Poetin zit er heel anders in dan het westen. Wij vragen ons steeds af waarom doet ie dit en maakt hij zoveel onnodige slachtoffers en zoveel onnodige verwoestingen van wat anderen allemaal hebben opgebouwd? Dat is gewoon misdadig, dus stop daar alsjeblieft mee!

Maak er een zorgeloze week van, zonder je af te hoeven vragen waarom!

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *