Er bestaan heel wat soorten en formaten knikkers. Soorten zijn bijvoorbeeld: chinezen, pekinezen, tijgers, kikkers en parels. Qua grootte heb je: bonken, reuzen, keizers en natuurlijk de ‘gewone’. De benamingen voor knikkers kunnen per school of regio verschillen. Dat geldt ook voor de punten die eraan toegekend worden. Uiteraard zijn de grotere meer waard dan de kleine. Vroeger knikkerden we veel op straat en het kon bijna overal. Maakt ergens een putje, neem je knikkerzak gevuld mee en probeer dan meer knikkers te verzamelen, te winnen van je ‘tegenstanders’.

In Nederland en daarbuiten wordt weer volop geknikkerd.

Wat een maf programma zeg, dat Marble Mania. Drie bekende Nederlanders onder leiding van quizmaster Winston Gerschtanowitz knikkeren. Deze week waren dat de schaatsers Ronald en Michel Mulder en de basketbalster Chatilla van Grinsven. Deze laatste is misschien wat minder bekend, maar Chatilla speelt professional basketbal. In 2012 werd Van Grinsven speelgerechtigd voor Saint Joseph’s University en markeerde het seizoen 2012-2013 als een uitzonderlijk jaar voor haar als ook haar team. Van Grinsven leidde haar team voor het eerst in 10 jaar naar het Atlantic-10 Championship en uiteindelijk ook naar het prestigieuze NCAA Toernooi. In 2012 tekende ze een profcontract bij een Frans team. Daarna volgde Turkije, opnieuw Frankrijk en nogmaals Turkije, daarna Spanje en ten slotte Tsjechië. Uiteraard is Van Grinsven een belangrijke speelster in het Nederlands Basketball Team. Op dit moment geniet ze van een sabbatical en gaat ze nieuwe avonturen aan in de mediabranche. Mogelijk ken je haar onder andere uit de programma’s: Wie is de mol, Expeditie Robinson of de Verraders en nu dus ook Marble Mania. De tweeling Ronald en Michel Mulder waren bekende Nederlandse schaatsers op de sprintnummers. Michel’s belangrijkste prestatie op de ijsbaan werd geleverd op 10 februari 2014, toen hij in Sotsji olympisch kampioen werd op de 500 meter. Ronald won o.a. in 2014 een wereldbeker op de 500 meter. Bij Marble Mania was Chatilla team rood, Ronald team geel en Michel team blauw. Ze doen eerst een behendigheidsspelletje en spelen daarna de geluksbaan. Hoe meer punten je haalt, hoe meer knikkers er worden verdiend voor het eindspel. Het eindspel wordt drie keer gespeeld met steeds meer knikkers. De kandidaten verdienen daarmee 5.000, 10.000 en 15.000 euro voor een goed doel. Wint geel, dan krijgt vak geel uit het publiek ook een prijs, van een draadloze koptelefoon tot een luxe keukenmachine. Beetje geluk is wel nodig.

Waar ook flink wordt geknikkerd is in het betaalde voetbal. Ook bekende Nederlanders dus, die tegen elkaar een balletje trappen. Helaas doen ze dat met volle tribunes en dat publiek kan heel goed knikkeren. Zo gooide een fan, nou ja fan, van Feijenoord in de Kuip een aansteker (of was het een batterij?) naar het hoofd van Davy Klaassen van Ajax en dat leverde hem een heuse hoofdwond op. Jammer voor die zogenaamde Feijenoord-fan want Ajax won na dit incident alsnog de bekerwedstrijd met 2-1. De KNVB nam direct maatregelen, want men had het in Zeist helemaal gehad met al dat ‘geweld’. Zo zullen wedstrijden als er een voorwerp vanuit het publiek wordt gegooid en die raakt een speler of (assistent)- scheidsechter direct worden gestaakt. Bij de wedstrijd FC Groningen tegen NEC was het afgelopen zaterdag opnieuw raak. Een Groninger-supporter, nou ja supporter, die deze regel weleens wilde uitproberen vond het wel een goed idee om een volle beker bier naar de assistent-scheidsrechter te gooien en die werd geraakt. De scheidsrechter was resoluut en stuurde de spelers naar de kleedkamer. Er werd nog wel even overlegd met als resultaat dat de wedstrijd definitief werd gestaakt en de echte fans naar huis konden na slechts achttien minuten voetbal in de eerste helft. Ik ben geen echte voetbalfan, zoals je wellicht weet, zeker niet van het betaalde voetbal, dat wat mij betreft kan worden afgeschaft. Ik krijg nog eens gelijk als het zo doorgaat met al die agressiviteit in en buiten het stadion. Feijenoord wordt bijna zeker kampioen en ik zie de taferelen ergens in Rotterdam al voor me. Dat wordt feest en narigheid.

Zou Poetin wel eens hebben geknikkerd? Hij is in Oekraïne nu ook een soort van aan het knikkeren, alleen doet hij dat met mensen. Zijn eigen militairen vallen met bosjes en ook die van de tegenstander. Ook veel burgerslachtoffers. Oekraïne is Vladimirs putje, maar hopelijk is dat putje voor hem toch een beetje te groot en mag hij zijn hele knikkerzakje inleveren.

Maak er een mooie en gezellige Koningsdag van!

 

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *