Is de formatie nu geklapt of niet? Het blijft moeilijk te peilen, maar maandag zullen we het weten als informateur Plasterk zijn eindrapport uitbrengt aan de Tweede Kamer en met die Kamer in debat gaat.

Even terug in de tijd. Op 22 november vorig jaar gingen we naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Dat is ons goed gelukt want het politieke landschap veranderde behoorlijk. Zo werd de PVV van Wilders de grote winnaar met 37 Kamerzetels, dat waren er 17 voor de verkiezingen dus plus 20. De nieuwe partij van Pieter Omtzigt kreeg vanuit het niets 20 zetels.  De VVD moest flink inleveren en bleef steken op 24, min 10 zetels. Caroline van der Plas met haar BBB ging van 1 naar 7 zetels. Dat viel tegen, want de BBB stond bij de peilingen in maart 2023, vlak na de verkiezingen voor de Provinciale Staten nog op 33 zetels en stond de PVV nog op 9. De BBB werd de grootste partij van Nederland en kreeg 16 zetels in de Eerste Kamer. Bij de verkiezingen in november 2023 waren de rollen dus omgekeerd en werd de PVV de grootste en kreeg de BBB een bescheiden rol.

Aan Wilders de plicht om het formatieproces op gang te brengen en zo werd een eerste verkenner aangesteld, Gom van Strien. Van Strien was nog niet begonnen of hij was alweer weg vanwege een vermeende fraudezaak. Zo kwam Ronald Plasterk uit de hoge hoed van Wilders als verkenner en later als informateur. Wilders, Yesigölz, Omtzigt, Van der Plas en Plasterk zijn nu bijna twee maanden met elkaar in gesprek om af te tasten of een rechts kabinet haalbaar is. Vorige week haakte Omtzigt af. Volgens mij zat Pieter er al niet lekker in. In de opdracht aan de informateur stond als eerste punt te onderzoeken of er een gezamenlijke basislijn is voor het waarborgen van de Grondwet, de grondrechten en de democratische rechtstaat. Dat vind ik vreemd, want we zijn toch een democratie met grondrechten volgens de Grondwet en dus zijn die rechten toch al gewaarborgd? Rare discussie. Dat vond Pieter al vervelend, maar toen de financiën op tafel kwamen, veel te laat in het proces volgens hem, was ie weg. Dan gaat het over miljarden en Nederland stond er waarschijnlijk slecht voor, terwijl anderen zeggen dat het goed gaat. Voor Omtzigt was het de druppel. Hij trok zich terug en ligt thuis nu bij te slapen. Ze zijn nu al 2 maanden in overleg. Waar hebben zij het  toch al die tijd over gehad? De betreffende partijleiders zwijgen als het graf, dat is voor de verkiezingen wel anders geweest. Wij, de kiezers, staan in de kou, terwijl die partijen wel aan de onderhandelingstafel zitten dankzij onze stemmen, maar nu moeten we onze mond houden. Journalisten kunnen vragen wat ze willen, maar krijgen geen antwoord. Wat blijft er straks over van alle verkiezingsbeloften? Ondertussen gaat Rutte met zijn demissionaire kabinet lekker verder met op het land te passen en miljarden uitgaven.

Waar het ook om miljarden gaat is bij de banken. Rabo meldde deze week 4,4 miljard winst over 2023. ING deed er nog een schepje bovenop met een winst van 7,3 miljard ofwel 7300 miljoen. Wat zien we daar nu van terug? De rente heeft jaren op 0% gestaan en is bij de ING nu slechts 1,5%. God god, daar moet toch wel iets meer vanaf kunnen met zo’n enorme winst en dan doen wij het bankwerk bijna helemaal zelf. Sterker nog we betalen maandelijks bijna € 4,- om onze overschrijvingen te doen en andere zaken te regelen. Ik vind het helemaal niet erg als banken en bedrijven winst maken, maar het kan best een tandje minder. Als het slecht gaat met de banken en bedrijven, zoals tijdens de coronaperiode bleek, mag de overheid bijspringen om de klappen op te vangen. Nu het weer goed gaat kunnen de banken en multinationals de overheid helpen door wat miljarden te ‘donoren’ zodat de minderbedeelden in ons land een extraatje kunnen krijgen.

De overheid kan zelf ook wel helpen door de accijnzen op de benzine eens wat te verlagen, want daar maakt de overheid ook miljarden ‘winst’. Europees gezien staan we in de top vijf. Hoe kan dat nu? Ik moet me er misschien toch eens meer in verdiepen om het te gaan snappen.  

Maak er een carnavaleske week van.  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *