SONY DSC

Sinterklaas, de Kerstman, Oliebollen, Oud en Nieuw. December is begonnen en het weer heeft zich deze week daar direct op aangepast, want het vriest ‘s nachts en overdag komt de temperatuur maar net een paar graden boven nul. De handschoenen en de ijsmuts zijn weer uit de kast gehaald en ook al gebruikt. De temperatuur is even zoals het hoort voor deze tijd van het jaar, kortom het klimaat doet even normaal. Bij menigeen zullen de schaatsen uit het vet zijn gehaald en wordt er met smart uitgekeken naar de komende wintersportvakantie. Ik was gisteren in Middelburg en zag dat de ijsbaan terug is op de markt en er werd al volop geschaatst. De bekende restaurants, rond de markt, hebben hun terrassen in winterse sferen gebracht met de bekende houten huisjes, álà après-ski. Kortom schaatsen onder de toren van het oude stadhuis, bijzondere wintermarkten, sfeervol winkelen en gezellig uit eten. Laat je deze winter betoveren door Middelburg Winterstad, die plaats vindt van 29 november 2023 tot en met 13 januari 2024.

Chocolade, kruidnootjes, pepernoten, oliebollen en noem alle zoetigheden maar op. December is en wordt een slechte maand voor mijn weegschaal. Ik doe mijn uiterste best me te beheersen, maar het gaat vast een paar dagen niet lukken. Zeker met de Kerstdagen en bij de jaarwisseling wordt dat heel moeilijk en daar valt niet tegenop te spinnen. Begin volgend jaar het leven maar weer beteren.

Terug naar het moment van nu. Gom (van Strien) was even in beeld, maar vertrok weer even snel als dat hij benoemd was als verkenner voor een kabinetsformatie. Het NRC had haar werk beter gedaan dan Wilders. Senator Van Strien van de PVV bleek een duister verleden met fraude bij zijn vorige werkgever. Iets met aandelen die in handen werden gegeven van een extern bedrijf waar echtgenotes van Van Strien en zijn opvolger ieder 32 % van de aandelen in bezit hadden. Dat stinkt behoorlijk dus kon hij zich niet anders dan terugtrekken als verkenner en zich gaan zitten schamen in zijn villa in Limburg. Maar ook Wilders moet zich eens achter de oren krabben. Hij kent zijn Kamerleden niet goed genoeg en dat moet hij zich wel aantrekken. Nu is oud-politicus en oud-minister Ronald Plasterk uit de hoge hoed getoverd en is in gesprek met alle partijleiders. Het blijft gissen naar de uitkomst, want er komt maar mondjesmaat informatie over het verloop van de gesprekken naar buiten. Wat zou dat nou schuiven zo’n tijdelijke opdracht van de voorzitter van de Tweede Kamer? Nou, niets. Verkenner, informateur of formateur zijn erebaantjes. Wel auto van de zaak en onkostenvergoeding. Een formateur is diegene die de personele invulling geeft aan een nieuw kabinet en wordt dan ook (meestal) de minister-president. Een ding is zeker, voor de kerst hebben we nog geen nieuw Kabinet. De VVD en NSC hebben voorlopig nog geen trek in de samenwerking met Wilders, die dat weer niet begrijpt. Kortom de uitkomst van deze pre-formatie en later de echte formatie laat nog wel even op zich wachten. Ik blijf het met belangstelling volgen.

Ons huis is al in de Kerstsfeer gebracht. De lampjes liggen in de raamkozijnen en alle kerstmannen, in vele soorten en maten, notenkrakers en kersttreintjes hebben weer een plekje gevonden in alle vertrekken. Gezellig en feestelijk.

Dat alles is wel in schril contrast met wat er allemaal in Gaza, Oekraïne en andere brandhaarden in de wereld gebeurt. Doffe ellende en leed in die gebieden, zeker geen kerstsfeer. In Oekraïne gaan de inwoners voor het tweede jaar een onzekere kjerst tegemoet. Laten we hopen dat de strijdende partijen in oorlogsgebieden de wapens rond de kerst in ieder geval tijdelijk neerleggen en na de kerst mogelijk permanent. Snel gaan onderhandelen is mijn devies. Wie weet kunnen de landen daarna weer in vrede verder leven, maar misschien is dat wel mijn ijdele hoop.

Maak er een hoopvolle week van.

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *