Ik ben een redelijk vaste (terug)kijker van alle praatprogramma’s op de televisie. Dat begint met in de vooravond Khalid & Sophie en later op avond Vandaag Inside, Op1, Beau, Renze op Zondag of Humberto en WNL op Zondag. Ik kijk ook graag naar Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen. Dat kijken naar deze en andere programma’s doe ik wel op mijn iPad terwijl ik werk achter de pc, zoals het schrijven van deze wekelijkse column. Dus ik kijk met een schuin oog, zoals dat heet.

Afgelopen maandag gooide de NPO de knuppel in het hoenderhok, door de mededeling dat Op1 (verschillende omroepen) helemaal van de buis gaat verdwijnen en dat Khalid & Sophie (BNNVARA) verhuizen van de vooravond naar de late avond. Eva Jinek is terug op de publieke omroep, AVROTROS, en gaat van maandag t/m donderdag om 19.00 uur haar eigen show maken en moet nu eindelijk De Wereld Draait Door doen vergeten. Khalid & Sophie kregen dat niet voor elkaar en wat mij betreft lag dat vooral aan Khalid, want dat blijft een advocaat. Hij zegt in een vraaggesprek dat hij het geweldig vindt om te doen, maar Khalid: “De kijker vindt het niks!”.  Maar laat ze maar lekker verhuizen naar rond de klok van 22 uur, want dan kijkt iedereen, nou ja bijna iedereen, naar Vandaag Inside. Die verhuizing álà, maar wat moeten Welmoed, Jort, Thijs, Margje, Carrie, Charles, Fidan en Sven gaan doen nu ze uit de krant moesten vernemen dat hun baan bij Op1 verdwijnt. Niet netjes van de NPO om dat om deze manier te communiceren. Dit is opnieuw een smet op het merk NPO. Wat te denken van al die redactieleden, geen idee hoeveel dat er zijn, die ook iets anders moeten gaan doen. Mogelijk kunnen een groot aantal van hen verhuizen naar AVROTROS om in de redactie van Eva Jinek te gaan werken. Hebben ze mooi de tijd om zich in te werken, want Jinek begint pas na de zomer in 2024. Het idee was dat Matthijs van Nieuwkerk misschien zou terugkeren op de vrijdagavond, maar die heeft een contract getekend bij RTL en Videoland en gaat dus commercieel. Matthijs maakt een lange neus naar zijn vorige werkgever(s). Vanaf het voorjaar van 2024 maakt hij wekelijks op zondag een actueel programma vol muziek. Gelukkig gaat Matthijs opnieuw doorrrr en hebben Welmoed, Jort, Thijs, Margje, Carrie, Charles, Fidan en Sven nog wel werk bij hun eigen omroep op de tv of op de radio, dus die hoeven we niet te missen als we dat willen. Luister bijvoorbeeld eens naar dr Kelder en Co op NPO Radio1 op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur. Sven Kockelmann is elke dag op de radio te horen met Sven op 1 van 11.30 tot 12.00 uur. De meeste presentatoren hebben tegenwoordig ook een eigen of gezamenlijke podcast en die zijn vaak prettig om naar te luisteren. Vraag blijft hoe komen we van Khalid af?  

Zal ik het nog even hebben over de kabinetsformatie? Laat ik het maar niet doen, want we zijn nog niet zoveel verder. We wachten eerst het rapport van verkenner Plasterk af en dan kan komende week de nieuwe Tweede Kamer er eerst over oordelen. Heb je trouwens gezien, op NPO Politiek, die 80 toespraken van Vera Bergkamp voor de scheidende Kamerleden. Ze gaat zelf ook weg en kreeg net als een aantal van de vertrekkende parlementariërs een koninklijke onderscheiding. Twee dagen later werden die nieuwe Kamerleden beëdigd en kunnen ze beginnen aan hun klus als volksvertegenwoordiger. Er is nog één belangrijke vacature, die van Kamervoorzitter. Wie weet wordt het deze keer, nu wel Martin Bosma van de PV? Martin deed al eerder pogingen voorzitter te worden, maar kreeg steeds te weinig steun van de Kamer. Wel was hij een van de vele ondervoorzitters. Voorzitter en ondervoorzitters noemen we het Presidium en zij hebben de dagelijkse leiding over de Tweede Kamer. Nu de PVV de grootste partij is geworden is voor hem de kans op deze functie flink toegenomen. Ik heb Bosma een aantal malen in actie gezien en moet zeggen dat hij een hele goede en grappige voorzitter is. Van mij mag hij, al ben ik zeker geen fan van zijn partij. Maar er zullen straks meer sollicitanten zijn, dus de Kamer heeft wat te kiezen. De nieuwe voorzitter of de huidige interim Kamervoorzitter, Roelien Kamminga, mag alvast beginnen te schrijven aan een eerste afscheidsspeech. Fractievoorzitter en Kamerlid van de SP Lilian Marijnissen, net een paar dagen geleden opnieuw geïnstalleerd, verlaat de politiek. Had ze dat niet een paar dagen eerder kunnen doen, samen met die andere tachtig leden?  

Maak er een mooie televisie week van  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *