Juichend stond hij met de voorzittershamer in de hand, Martin Bosma, de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Drie keer is scheepsrecht, want twee keer eerder verloor hij de verkiezing voor deze functie. Nu de PVV de grootste partij is geworden in de Tweede Kamer en met de VVD, NSC en BBB over rechts gaat, was het deze keer wel raak. Er waren twee rondes nodig. In de eerste ronde kreeg niemand de vereiste meerderheid, maar in de tweede ronde was dat wel zo. Bosma haalde 75 stemmen en dat was één meer dan de benodigde 74 stemmen. Het blijft wel een beetje vreemde vertoning, die verkiezing. Er waren tweede sollicitanten, Martin Bosman (PVV) en Tom van der Lee (GL/PvdA). De kamer gaat in debat met die sollicitanten, die allerlei vragen van de fracties keurig beantwoorden. Dan wordt er een stembureau ingericht en gaan de Kamerleden met briefjes een voor een hun keuze op een briefje zetten en stoppen die in een collectebus. De eerste ronde is er vrije keuze en kan elk Kamerlid stemmen op één van de 150 Kamerleden, ook op die leden die niet hebben gesolliciteerd naar de functie. Dat is natuurlijk uiterst merkwaardig! Zo kreeg in die eerste ronde de tijdelijke voorzitter nu, VVD-er Roelien Kamminga 12 stemmen, PVV-er Raymond de Roon 1 stem, Martin Bosma 71 stemmen en Tom van der Lee 61 stemmen. Een tweede ronde is nodig en die was dus voor Bosma. Ook daarin was de keuze weer vrij en opnieuw kreeg Kamminga stemmen, 5 om precies te zijn. We hebben een nieuwe Tweede Kamer en een nieuwe voorzitter, nu nog een nieuw kabinet. Na verkenner te zijn geweest, wordt Ronald Plasterk de informateur en gaat hij proberen PVV, VVD, NSC en BBB op een lijn te krijgen. Het is nu informatiestilte in Den Haag en die gaat zeker tot eind januari duren, is het vermoeden. Wordt Wilders onze nieuwe premier? Geduld, want als Plasterk klaar is met zijn informatiewerk en het is gelukt, kan er een formateur aan de slag. Pas dan weten we wie onze premier wordt en Rutte opvolgt.  

In januari ga ik op cursus. Ik ga leren bridgen bij de club in Kortgene. Laat die cursus nu precies op de woensdagmiddag plaatsvinden. Dat betekende dat ik, voordat ik me definitief kon inschrijven, mijn vrijwilligerswerk bij het ADRZ in Goes moest ruilen. Dat lukte uiteindelijk en zo ga ik nu op de donderdagmiddag in het ziekenhuis werken. In januari gaat ik weer wat bijklussen en wel als surveillant bij tentamens op de HZ. Dat begint in week 3 van januari en dat is aan het einde van periode 2 van het collegejaar. Zo ga ik elke tien weken een paar dagen/uren aan de slag. In januari ga ik beginnen aan de verbouwing van de badkamer in het voorhuis. De wc is stuk en lekt, zo ook de douche. Kortom werk aan de winkel. Dat begint met het slopen van de toilet en de douchecel en -bak. Dan kan ik zien waar de lekken zitten, deze herstellen en daarna weer alles opbouwen en afwerken. Ik wil zo weinig mogelijk slopen en proberen er met minimale middelen weer een goed bruikbare badkamer van te maken, met name voor logees.  

Terug naar dit jaar. Eigenlijk zouden we afgelopen vrijdag naar Gouda reizen voor Gouda bij kaarslicht, de 68e editie. Het hoogtepunt van deze dag is traditioneel tussen 19.00 en 20.00 uur, de ceremonie bij de boom. De openbare verlichting is uit en het historische stadhuis, huizen en winkels rondom het marktplein zijn dan verlicht door duizenden Gouda kaarsen. De hoofdact was dit jaar Jennie Lena, die met haar gitarist een aantal stukken in kerstsfeer ten gehore bracht. Vorig jaar zouden we ook al gaan met vrienden uit Gouda. Eerst samen uit eten uit eten en dan naar de markt voor het schouwspel met de kaarsjes. Maar we waren toen ziek en moesten we afzeggen. Dit jaar op herhaling, maar nu was daar het verhoogde dreigingsniveau in Nederland dat ons weerhield om die kant op de gaan en de volle markt op te zoeken. Gelukkig is er niets gebeurd. Net als bij Bosma, driemaal is scheepsrecht en gaan we het in 2024 opnieuw proberen. Geen kaarsjes kijken, in plaats daarvan naar ‘Scrooge live’ (vanuit Waalwijk) gekeken op televisie van omroep Max. Een mooi kerstverhaal van Charles Dickens.  

Maak er een lichtgevende week van.  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *