Vandaag zou het nog kunnen, want je hoopt elk jaar weer op een witte Kerst. Het gaat helaas opnieuw in 2023 niet lukken; potverdrie weer geen witte Kerst. Wind en regen teisteren Nederland en de temperatuur is veel te hoog. Is dat nu de klimaatcrisis? ‘Droogte, mislukte oogsten, tekort aan drinkwater, stormen, overstromingen, orkanen, hittegolven. Dat zijn nu al merkbare gevolgen van de klimaatcrisis. En die gevolgen zullen verergeren zolang we CO2 blijven uitstoten en de opwarming van de aarde niet tot staan wordt gebracht’, aldus is te lezen op de website van GroenLinks. Is dat nu een visie van voor of na de samenwerking met de PvdA? Ik ga er gemakshalve vanuit dat het PvdA van Frans Timmermans er ook zo over denkt nu Frans voor beide partijen lijsttrekker is geweest bij de recente verkiezingen. Hij kwam speciaal over vanuit Brussel, vanuit de EU, om minister-president te worden van Nederland. Helaas hadden alle partijen en zeker Frans even buiten Geert Wilders gerekend, die met zijn PVV 37 zetels scoorde. Boem! Nederland gaat over rechts in plaats van over links. De informatiefase is nu gaande, maar voorlopig is er radiostilte en weten we niet wat de vier betrokken partijen, PVV, VVD, NSC en BBB, met elkaar bespreken.

Het standpunt van de PVV ten opzichte van klimaat is duidelijk en staat rechtlijnig tegenover de andere partijen. De PVV wil eigenlijk af van alle klimaatmaatregelen en stelt: ‘De Klimaatwet, het Klimaatakkoord en alle andere klimaatmaatregelen gaan direct door de shredder. Geen miljardenverspilling aan zinloze klimaathobby’s, maar meer geld voor onze mensen.’ We zullen zien in hoeverre andere partijen hierin mee zullen gaan. Dat klimaat-ei is zeker nog niet gelegd! Zo zijn er nog veel meer issues waarin de partijen flink van mening verschillen. Plasterk heeft de komende weken (maanden?) nog veel werk te verzetten. Maar nu eerst het kerstreces.

Dat alles mag de pret niet drukken, we gaan gewoon lekker gourmetten en genieten, ook al moeten we dat helaas deze Kerst zonder (schoon)vader Ton doen, die in juli is overleden. Kerst is wel een tijd van bezinning, al wordt dat misschien ook wel wat overdreven, want waarom speciaal met Kerst? Omdat het bijna het einde van het jaar is? Vroeger, als klein jongetje, moest ik met moeders, mijn broers en zussen naar de katholieke nachtmis. Je had de keuze tussen de hoogmis om 24 uur of de mis om 6 uur in de ochtend van eerste Kerstdag. Wij gingen naar die laatste. Heel vroeg op, nette kleding aan en dik aankleden, want het was, voor zover ik me dat kan herinneren, altijd ijzig koud en donker. Gelukkig was de kerk dichtbij, maar daar stond de kachel ook niet aan. Tegen het einde van de mis werd het pas interessant, want dan werden kerstliederen gezongen en dat was altijd heel mooi. Stille Nacht, Heilige Nacht, ik zou toevoegen Koude Nacht. Vader Kees ging nooit mee, maar die maakte het ontbijt voor ons klaar. Als we dan thuiskwamen uit de kerk gingen we met het gezin aan tafel en aten van de rijkelijk gedekte tafel van het gele boerenbond servies, dat twee keer per jaar uit de kast kwam, met Pasen en met de Kerst. Je had na de mis en het ontbijt wel echt een kerstgevoel, wat dat ook moge zijn. Opa en oma Van Diest werden opgehaald uit Sassenheim en zo brachten we Kerst door met het gehele gezin. Spelletjes doen, televisiekijken. Heel gezellig! En uiteraard, lekker eten, vaak was het een diner met haas of kalkoen. Gourmetten of fonduen was er in die tijd nog niet.

Kerstsfeer is er altijd wel in huis met de kerstboom en kerstversiering, maar zou het niet mooi zijn als de buitenwereld weer eens wit zou zijn? Daarvoor moet het wel vlak voor Kerst gaan sneeuwen. De laatste witte Kerst was in 2010 en ik kan het me al niet meer heugen. Misschien toch eens met Kerst naar een wintersportgebied, zoals Zwitserland of Oostenrijk?

Maak er gezellige Kerstdagen van!

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *