Wie had dat verwacht? De PVV van Geert Wilders behaalt een verpletterende overwinning en komt met 37 zetels in de Tweede Kamer. De PVV is daarmee de grootste partij van Nederland geworden. Alle voorspellingen hadden het mis, want die hadden een strijd verwacht tussen 4 partijen om de eerste plek. In maart was het nog de BBB met 16 zetels in de Eerste Kamer de grote winnaar, nu is dat de PVV. De BBB moet het doen met slechts zeven zetels, terwijl ze in eerste peilingen nog op vierentwintig zetels stonden. Nederland schuift naar rechts, een trend die je in meer landen ziet gebeuren. De formatie van een nieuwe regering kan beginnen. Wordt Wilders onze nieuwe premier? Aan de ene kant moet ik er even niet aan denken, aan de andere kant laat het maar gebeuren.

Ik werkte deze week als vrijwilliger op het stembureau en dat is geweldig leuk om te doen. Nadat het stembureau is gesloten begint het tellen, een aparte ervaring. Het begint met het openvouwen van de stembiljetten, wat geen sinecure is. Ze lijken elk jaar groter te worden. Er deden landelijk zesentwintig partijen mee, te veel naar mijn mening. Er zitten nu twintig partijen in de Tweede Kamer, gelukkig worden er dat straks maar zestien. Tien partijen hebben, gelukkig, de kiesdrempel voor een zetel in de Tweede Kamer niet gehaald. Zoals 50Plus, BIJ1 en BVNL; jammer Henk Krol.

Minder partijen en minder kandidaten op de lijst zouden het formulier al een stuk kleiner en dus hanteerbaarder maken. Waarom hadden de VVD en D66, tachtig (!) kandidaten op de lijst staan en een partij als BVNL/Groep Van Haga vijftig kandidaten? Is dat overmoed? Helaas komen er opnieuw veel kleine partijtjes in de Kamer en wat kunnen die nu eigenlijk klaarmaken? DENK, SGP, CU, FvD en PvdD hebben allen nog maar drie zetels, Volt twee en Joost Eerdmans moet het in zijn eentje doen voor JA21. En dan het CDA. Ooit de grootste partij in Nederland gaat van 15 naar 5 zetels en telt nagenoeg niet meer mee. Die rol is deels overgenomen door de BBB, maar vooral door de nieuwe partij NSC van Pieter Omtzigt. Eigenlijk is Pieter de grote winn§aar, want die gaat van niets naar twintig Tweede Kamerleden en de NSC is daarmee een politieke speler van belang geworden.

De formatie is ondertussen begonnen met een verkenner, ir. drs. Gom van Strien, een senator namens de PVV in de Eerste Kamer. Hij heeft de opdracht gekregen van de Tweede Kamer. Ook weer zoiets. Na de vorige formatie, waarbij van alles is fout gegaan, zoals het ‘functie elders-incident’, wilde men een verkenner die op voldoende afstand staat van de dagelijkse politiek. Waarom dan een senator uit het parlement? Van Strien moet op 5 december zijn eindrapport inleveren bij de voorzitter van de Tweede kamer, Vera Bergkamp. Dat moet dan wel in rijmvorm. Ik geef alvast de eerste regels gratis en voor niets:

Ik kan uw Kamer het volgende melden
De kiezers hebben zich flink doen gelden
Partijen likken hun wonden of vieren feest
Velen zijn over de komende formatie bevreesd
Geert Wilders wordt sowieso onze nieuwe premier
Maar wie regeert er straks met hem mee
GroenLinks/PvdA gaat dat zeker niet doen
Ook al zijn ze in de uitslag vice-kampioen
De partijleider van de VVD met 24 zetels, de nummer drie
Laat weten dat een combi met PVV niet past in hun strategie
Wordt het dan Omtzigt met zijn Nieuw Sociaal Contract
Maar ook Pieter heeft nog twijfels in zo’n rechts pact
…..

Maak er, op naar Sinterklaas, een rijmvolle week van.

 
 

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *