Zullen we het eens over de Nederlandse Omroepen hebben? Eigenlijk is dat een onderwerp voor Angela’s column in het AD, maar die heeft daar weken geleden al wat over geschreven, althans over Ongehoord Nederland. Deze omroep is sinds 1 januari 2022 de nieuwe aspirant omroep van oprichter Arnold Karstens. We kennen Arnold beter als oorlogsverslaggever en hij was regelmatig tafelgast bij de bekende opinie programma’s, zoals Pauw. Omdat ik nogal nieuwsgierig ben wilde ik wel eens zien wat Ongehoord Nederland te zeggen heeft. Elke dinsdag en donderdag van twaalf tot een uur op NPO1 één uurtje Ongehoord Nieuws. Ik moet zeggen: “Dat valt niet mee!”

Twee presentatoren, waarvan we de dame in kwestie, Arlette Adriani, kennen van die bekende, irritante matrassenreclame van Decupré. De mannelijke presentator is nieuw, onbekend en moet m.i. eerst maar een flink tijdje op stage bij een lokale omroep. Dan over de inhoud. Ik moet eerlijk zijn, ik heb niet alle uitzendingen gezien, maar heb toch sterk de indruk dat het een televisieprogramma van Forum voor Democratie is. Onze Arnold zal dat natuurlijk ontkennen. Ik zag Thierry Baudet langskomen en Gideon van Meijeren, beiden van FvD. Ik zag ook Wybren van Haga aanschuiven. Van Haga, voormalig lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, is nu onafhankelijk kamerlid met zijn eigen beweging BN (Belang van Nederland). Maar, niet nadat hij in 2021 bij de Tweede Kamerverkiezingen op de kandidatenlijst heeft gestaan van FvD en bijna net zoveel voorkeurstemmen kreeg als Baudet. Twee maanden na de verkiezingen strandde dit ’huwelijk’ en splitste hij zich weer af samen met twee andere FvD-ers. In het programma Ongehoord Nieuws zit Arnold Karstens zelf ook regelmatig aan de desk. Heeft hij vast afgekeken van Jan Slagter van Max.

Wist u dat er volgens de Mediawet maar acht publieke omroepen mogen zijn. Vandaar al die combinaties: AvroTros-PowNed, BNNVara, KRO NCRV, Omroep MAX-WNL, EO, VPRO-Human. Dat is zes en hebben we derhalve nu twee aspirant omroepen. Naast Ongehoord Nederland hebben we sinds januari Omroep Zwart van Akwasi. Daar merken we al helemaal niets van, want Omroep Zwart is alleen op de radio te horen en dan ook nog op zondagnacht van drie tot zes uur en dan liggen wij allemaal lekker te slapen. Houden zo! Aspirant omroepen moeten 50.000 leden hebben om sowieso te worden toegelaten tot het stelsel en dat is deze twee omroepen dus gelukt naast een degelijk programma dat in de ogen van de minister iets nieuws bijdraagt in omroepland.

De Mediawet schrijft dus voor dat er maar acht omroepen mogen zijn. Misschien kunnen ze daar in Den Haag een voorbeeld aan nemen en het aantal politieke partijen in de Tweede en Eerste Kamer terugbrengen naar maximaal acht.

Naast acht landelijke omroepen zijn er dertien regionale omroepen zoals Omroep Zeeland en een heleboel lokale omroepen zoals Studio Alphen, waar ik ooit zelf nog programma’s heb gepresenteerd.

Uiteraard hebben we naast de publieke omroepen een hele batterij commerciële omroepen zoals SBS6, SBS9, Net5 en Veronica die onder de Mediawet vallen. Voor RTL geldt dat overigens niet, want die is in Luxemburg gevestigd.

Tot slot zijn er nog twee zogenaamde taakomroepen. Juist! Dat zijn de NOS voor de onafhankelijke nieuwsvoorziening, zoals de Journaals en Studiosport en de NTR voor achtergrondjournalistiek, kunst, cultuur, jeugd en educatie. Bekendere programma’s van de NTR zijn 2Doc, Hier zijn de Van Rossems, 3FMAwards.

Ik begon over de Ongehoord Nederland en over hun enige programma Ongehoord Nieuws. De inhoud spreekt mij helemaal niet aan en de presentatoren moeten nog veel leren, maar Ongehoord Nederland hebben wel een prachtig modern decor. Op naar de 150.000 leden om van het aspirant zijn af te komen. Lukt dat niet dan hebben ze t.z.t. een schitterend decor te koop.

Maak er weer een mooie TV-week van.

Door cevadi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *